Agencija Vlade SAD OPIC zainteresovana za ulaganje u Crnu Goru

Agencija Vlade SAD OPIC zainteresovana je za ulaganje u Crnu Goru, istakao je potpredsjednik te agencije Džejms Polan tokom sastanka sa guvernerom CBCG Radojem Žugićem.
Objavljeno: 20. 06. 2017 - 15:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je istakao Polan, prvenstveno su zainteresovani da pruže podršku malom i srednjem biznisu,  a kako je istakao, postoji mogućnost i pružanja podrške velikim investicijama u Crnoj Gori.

Guverner Žugić se zahvalio sagovornicima, najprije na podršci koju su američki partneri pružili Crnoj Gori u procesu pristupanja NATO alijansi, a potom i na interesovanju za ulaganje u Crnu Goru.

„Crna Gora je interesantna destinacija za strane investicije, čiji je nivo i do sada bio veoma značajan, a u narednom periodu očekujemo njihov dalji rast, čemu će doprinijeti ulazak Crne Gore u NATO i kontinuirano unapređenje poslovog ambijenta, kome je Crne Gora posvećena“, istakao je guverner Žugić i dodao da ga posebno raduje interesovanje OPIC-a za Crnu Goru, s obzirom da američki investitori trenutno nijesu prisutni u našoj zemlji u mjeri u kojoj bismo željeli.

U nastavku razgovora, guverner Žugić je upoznao sagovornike sa stanjem u bankarskom sistemu i predstavio moguća polja saradnje Crne Gore i OPIC-a, sa stanovišta nadležnosti CBCG. Kako je istakao Žugić, saradnja je moguća u tri segmenta, i to: podrška Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore u obezbijeđivanju potrebnih fondova koji se usmjeravaju ka realnom sektoru, zatim podrška mikro-kreditnim institucijama u pravcu demonopolizacije, a sa krajnjim ciljem snižavanja kamatnih stopa koje ove institucije nude svojim klijentima, kao i podrška pojedinačnim bankama, u pravcu saniranja prisutnih ranjivosti.

On je dodao i da Crna Gora raspolaže ogromnim, nevalorizovanim resursima, te bi, u tom smislu, bila dragocjena podrška OPIC-a investicijama u oblastima energetike, turizma, industrije, infrastrukture, poljoprivrede…

Dogovoren je nastavak komunikacije u cilju konkretizacije predloga za saradnju, o kojima je danas bilo riječi.

OPIC je finansijska razvojna institucija koju je osnovala Vlada SAD-a, sa ciljem pružanja podrške razvoju privatnog sektora u stranim državama. Po riječima Polana, OPIC je investirao preko 20 milijardi dolara u realizaciju razvojnih projekata u 100-ak zemalja svijeta. Predstavnici OPIC-a u posjeti su Crnoj Gori kako bi sa predstavnicima javnog i privatnog sektora razgovarali o mogućoj saradnji.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica Američke privredne komore Katarina Bulatović i zamjenik šefa političko-ekonomske sekcije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Vivek Joši.

Komentari: 0

Novi komentar