CG iz IPA fondova 90 miliona, ništa od karavanskog priključenja EU

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, saopštio je danas da će Crnoj Gori biti opredijeljeno 90 miliona eura godišnje iz pretpristupnih IPA fondova, dok će ulaskom u EU našoj zemlji sljedovati i do deset puta više novca iz strukturnih fondova Evropske unije.

Objavljeno: 22. 06. 2017 - 09:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je ministar Pejović saopštio novinarima na radnom doručku povodom otvaranja pregovora u poglavljima 1 i 22 i privremenog zatvaranja poglavlja 30.

Pejović je dodao da nema utisak da Crna Gora sporo zatvara poglavlja, kako smatra bivša potpredsjednica Vlade Gordana Đurović, već da su samo u pitanju strožiji kriterijumi Evropske unije.

- Sada, za razliku od ranije, Evropska unija traži konkretne dokaze napretka u pojedinim oblastima, tako da sada imamo daleko strožija mjerila - rekao je Pejović.

On smatra da će EU i dalje cijeniti individualna dostignuća pojedinih zemalja u ispunjavanju uslova i mjerila, tako da neće biti ništa od karavanskog pristupa kako se to pominje u medijima.

- Trenutno od zemalja Zapadnog Balkana u procesu pregovora učestvuju samo Crna Gora i Srbija, dok nema pregovora sa Makedonijom i Albanijom - naveo je Pejović.

Na radnom doručku sa medijima razgovarali su i članovi pregovaračkih grupa zaduženi za pomenuta poglavlja, dok je suorganizator skupa bila Fondacija "Konrad Adenauer".

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 1

Pragmatik

22. 06. 2017 - 13:10

Od otvaranja pregovora CG sa EU prošlo je 5 god. Hrvatska je završila pregovore sa EU za pet ipo god. CG je za 5 god.od 32 poglavlja otvorila 28 a zatvorila samo jedno poglavlje ( 2 pog. je formalno otvorila i zatvorila na početku pregovora ). Mislim da je svaki komentar suvišan na temu brzine.
Novi komentar