Struju krade 8.700 potrošača

Ukupan broj evidentiranih, samovoljno priključenih potrošača na teritoriji Crne Gore u 2016. godini iznosio je 8.700, dok su naše ekipe otkrile 432 krađe, saopštili su za „Dan” iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).
Objavljeno: 25. 06. 2017 - 08:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Od toga je bilo nešto više od 300 krađa, koje se odnose na domaćinstva, dok se ostatak odnosi na ostalu potrošnju”, naveli su iz CEDIS-a.

Preuzimanje električne energije mimo brojila krađa, samovoljno priključenje na mrežu bez elektroenergetske saglasnosti, samopriključenje nakon isključenja zbog duga i oštećenja brojila, nepravilnosti su koje se tretiraju kao neovlašćena potrošnja.

“CEDIS u kontinuitetu intenzivno radi na suzbijanju ovih pojava, tačnije poslovima kontrole potrošača direktno se bave službe za mjerenje. Kontrole se obavljaju svakodnevno, prema utvrđenim planovima i vanredno, prema potrebi. Otkrivanje neovlašćene potrošnje (krađe, samovoljna priključenja), i kontrola vrše se na osnovu slučajnih uzoraka, nelogične potrošnje, prijava čitača, potrošača ili drugih službi CEDIS-a”, pojasnili su iz energetske kompanije osnovane polovinom prošle godine, odvajanjem od Elektroprivrede.

Najviše krađa struje evidentirano je regionu 2 u koji spadaju Podgorica, Danilovgrad i Cetinje 264 krađe.

“U regionu 1 Nikšić i Plužine, evidentirano. je 60 krađa, u regionu 6 Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, 48 krađa, regionu 4 Bar, Ulcinj, Budva, 24 krađe, dok je po 12 krađa zabilježeno u tri preostala regiona. U region 3 spadaju Berane, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica, region 5 Tivat, Kotor i Herceg Novi i region 7 Pljevlja, Žabljak i Šavnik”, precizirali su iz CEDIS-a.

Prema njihovim riječima, kada nadležna ekipa ustanovi neovlašćenu potrošnju električne energije, potrošač se isključuje sa mreže i podnosi se krivična/prekršajna prijava protiv potrošača.


Dan

Komentari: 4

cetinje10

25. 06. 2017 - 09:51

Postovana gospodo,,,jako me zanima,,zelim znati,,dali smo mi redovnio potrosaci sa stanjem duga -0-(NULA),,glupaci,budale ili sto,,,ovako je unosnije,,krades godinama i platis neku mizernu kaznu,,a sve to se svali na nase racune..i jos krijete imena svih LOPOVA,,bilo da su firme,gradjani,,,STO BI SE REKLI,ISTI STE,,,,KAD OBJAVITE IMENA,...ONDA CEMO ZNATI,KOJE TAJ,,KOJI NAMA ZAVLACI RKU U NAS NOVCANIK,I POTKRADA NAS,,,DAKLE IMENA JAVNO OBJAVITE U SREDSTVIMA INFORMISANJA,,,
strazbur

25. 06. 2017 - 11:29

ako znaju koliko, onda znaju i ko krade.
Pojam

25. 06. 2017 - 11:39

Blago nama s njima. Vjerujem da ih većina štrajkuje zbog gladi i tako to.
Tara

25. 06. 2017 - 13:05

Ovi sto strajkuju najvise kradu!
Novi komentar