Marković sa čelnicima Savjeta Evrope: Decenija uspješnog partnerstva

Predsjednik Vlade Duško Marković i najviši zvaničnici Savjeta Evrope ocijenili su danas u Strazburu da je Crna Gora tokom proteklih deset godina članstva u ovoj organizaciji ostvarila odlične rezultate i zavidan uspjeh i da je riječ o deceniji uspješnog partnerstva Crne Gore i Savjeta Evrope.

Objavljeno: 27. 06. 2017 - 18:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastancima predsjednika Markovića sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom (Thorbjørn), predsjedavajućim Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Antoniom Guterešom (António Guterres) i predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Gudrun Mosler-Tornstrom (Törnström) rečeno je da Crna Gora sve svoje uspjehe tokom desetogodišnjie članstva dijeli sa partnerima, da naša zemlja sa ozbiljnošću prihvata u postmonitoring periodu sve preporuke Savjeta Evrope kao i da Crna Gora sa ovom organizacijom dijeli zabrinutost za izazove u Evropi i regionu Zapadnog Balkana.

Informišući sagovornike o situaciji u Crnoj Gori predsjednik Marković je posebno naglasio činjenicu da vladajuća koalicija u Crnoj Gori nema nikakve dileme u pogledu budućnosti odnosno da je na čvrstom stanovištu da je Evropska unija najbolji izbor za Crnu Goru.

Predsjednik Vlade je ponovio da Crna Gora očekuje da pregovore o pristupanju Evropskoj uniji okonča za pet godina.

„Sad ulazimo u drugu fazu – fazu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Spremni smo da za pet godina okončamo pregovore o članstvu i vjerujemo da je na to spremna i Evropska unija“ – rekao je predsjednik Marković generalnom sekretaru Savjheta Evrope Torbjornu Jaglandu.

Premijer je upoznao generalnog sekretara sa ekonomskom i političkom situacijom u Crnoj Gori rekavši da su na ekonomskom planu rezultati koje smo postigli otklonili njegovu zabrinutost sa početka mandata što potvđuje i sadašnji privredni rast naše zemlje od 3,2%.

Odluku opozicije da bojkotuje parlament koristeći kao izgovor prošlogodišnje parlamentarne premijer je ocijenio iracionalnom i zaključio da je pravi cilj opozicije kompromitacija institucija i sistema.

„Uprkos tome i Vlada i vladajuća koalicija su stabilne“ – rekao je predsjednik Marković ponovivši da je opoziciji čak nudio i ulazak u Vladu i da će i Vlada i vladajuća koalicija dalje povlačiti proaktivne poteze.

„Želim da Vas uvjerim da naš interes nije da betoniramo ovu situaciju. Biće različitih inicijativa i od strane Vlade i od strane vladajuće većine, ali neće biti pristanka na ultimatume“ – rekao je premijer.

Predsjednijk Marković je informisao generalnog sekretara o crnogorskoj medijskoj sceni rekavši da je očit nedostatak profesionalnih standarda. Generalni sekretar Savjeta Evrope ocijenio je da je to opšta slika na Balkanu.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje je postigla naša zemlja, pri čemu je istakao potrebu nastavka reformi naročito u oblasti vladavine prava.

Na sastanku predsjednika Vlade sa predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti razmijenjena su mišljenja i o lokalnoj samoupravi u našoj zemlji što predstavlja poseban interes Kongresa. Premijer je informisao predsjednicu Mosler-Tornstrom sa problemom održivosti pojedinih lokalnih samouprava, ali je naglasio da Ministarstvo javne uprave koje je formiorao ima poseban direktorat čija je nadležnost lokalna samouprava.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana. Predsjednik Marković je ocijenio da nakon ranijieg perioda napetosti neki politički događaji u Evropi i u našem regionu u posljendje vrijeme ulivaju optimizam, ali je naglasio da ne treba gubiti iz vida interes Rusije da destabilizuje region i ugrozi njegovu evropsku i evroatlantsku perspektivu.

Predsjednik Vlade pozvao je čelnike Savjeta Evrope da posjete Crnu Goru.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar