Makedonija podržava Inicijativu za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta

Ministarka obrazovanja i nauke Makednojine Renata Deskoska kazala je da je Inicijativa za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta za razvoj održivih tehnologija, u regionu Jugoistočne Evrope, izvrsna ideja, te da se može očekivati puna podrška te zemlje za osnivanje Instituta.
Objavljeno: 28. 06. 2017 - 09:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

-To je velika prilika za naučnu zajednicu regiona, a samim tim i ekonomiju. Želimo aktivno da učestvujemo u daljoj realizaciji Inicijative, kazala je ministarka Deskoska tokom razgovora sa crnogorkom ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović juče u Makedoniji. 

Ministarka Damjanović je objasnila da je za realizaciju projekta potrebna podrška zemalja regiona i upoznala resornu ministarku sa narednim koracima koji se odnose na formiranje komisije za izradu konkretnih idejnih rješenja i programe edukacije za mlade istraživače, kako bi se izgradila ekspertiza, a za čije potrebe se mogu obezbijediti finansijska sredstva iz EU strukturnih fondova.

 

Prema njenim riječima, EU već godinama traži atraktivan projekat za region Jugoistočne Evrope, stoga Inicijativa predstavlja veliku šansu za naučnu zajednicu regiona da iskoriste potencijal, razvije nauku i približe se ostatku Evrope.

 

 

Za novembar ove godine je planiran naučni sastanak na kojem će biti odlučeno koja je od dvije opcije predložene Inicijativom najprihvatljivija za region:”Synchrotron Light Source” ili Hadronska kancer terapija. Ovakav projekat, jedinstven u cijelom regionu, uticao bi na ekonomski razvoj, poboljšanje životnog standard i smanjenje nezaposlenosti.


Profesor Hervig Šoper (nekadašnji generalni direktor CERN-a), glavni je inicijator osnivanja Instituta, a Inicijativa ima i podršku UN-a, UNESCO-a i CERN-a, kao i komesara za nauku i inovacije u Evropskoj Komisiji Karlosa Moedasa, koji je tokom susreta sa ministarkom takođe iskazao punu podršku ovom projektu.

 

 

Na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Makedonije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, zaključenog 22. oktobra 2010. godine, i Konkursa za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Makedonije, objavljenog 10. maja 2012. godine, Ministarstvo nauke Crne Gore i Ministarstvo obrazovanja i nauke Republike Makedonije sufinansiraju 10 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, i to međusobnih posjeta (troškovi putovanja i boravka) istraživača iz Crne Gore i istraživača iz Makedonije, u periodu 01. januar 2016. godine / 31. decembar 2017. godine.

 

Komentari: 0

Novi komentar