Nova klasa penzionih proizvoda u Evropskoj uniji

Evropska komisija objavila je planove o novoj klasi panevropskih penzionih proizvoda, čime želi omogućiti evropskim potrošačima da imaju više izbora kada štede za penziju.

Objavljeno: 03. 07. 2017 - 13:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prijedlog pruža penzionim provajderima alate da ponude jednostavan i inovativan panevropski lični penzijski proizvod (PEPP) – nova vrsta dobrovoljne lične penzije, dajući štedišama više izbora kada stavljaju novac "na stranu" za stare dane i pružajući im više konkurentnih proizvoda. 

PEPP-ove nudiće osiguravajuća društva, banke, profesionalni penzioni fondovi, investiciona društva i menadžeri za imovinu. Oni nadopunjuju postojeće državne, profesionalne i lične nacionalne penzije i ne moraju mijenjati nacionalne penzione režime ili biti u skladu sa njima. 

Komisija preporučuje državama članicama EU da odobre isti poreski tretman na ovaj proizvod kao za slične postojeće nacionalne proizvode, kako bi se osiguralo da PEPP-ovi imaju brz start. 

Trenutno, samo 27 odsto Evropljana između 25 i 59 godina koristi penzione proizvode. Evropsko tržište za lične penzije je koncentrisano samo u nekoliko država članica, a praktično ne postoji u drugim. 

PEPP će omogućiti potrošačima da dobrovoljno dopune svoju štednje za penziju, koristeći benefite od čvrste zaštite potrošača.

(indikator.ba)

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar