Ruski predsjednik uživao u društvu Melanije Tramp

"Američki predsjednik Donald Tramp pritisnuo" je u petak u Hamburgu ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnog ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016", rekao je državni sekretar SAD Reks Tilerson, prenosi "Politiko".
Objavljeno: 08. 07. 2017 - 17:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Putin je porekao bilo kakvo uplitanje u izborni proces u SAD, a Moskva je još ranije zatražila dokaze za takve optužbe.

Podsjetimo, Tramp je tokom predizborne kampanje obećao obnovu veza s Moskvom. No, na tom planu nije puno postigao, jer je njegova administracija suočena s istragama oko ruskog miješanja u izbore i veza između Trampove kampanje s Moskvom.

Govoreći na marginama samita G20 u Hamburgu, Tilerson je rekao da su dvojica lidera imala "vrlo snažnu i dugu razmjenu mišljenja o toj temi. Predsjednik (Tramp) je više puta pritisnuo predsjednika Putina u vezi s ruskim uplitanjem - rekao je Tilerson.

Dvojica lidera saglasila su se da je to ključna prepreka napretku američko-ruskih odnosa - istakao je Tilerson.

rf4ktkqturbxy8zmtmxzta4zgyyngvjodmwowu1owmwnwe1nde4owjizc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Složili su se da će se obavezati na "nemiješanje u unutrašnje stvari SAD i naše demokratske procese, kao i one u drugim zemljama - dodao je.

No, ruski ministar spoljnih poslova Lavrov kasnije je istakao kako je Tramp prihvatio Putinovu ocenu da optužbe za rusko mešanje u američke izbore "nisu istinite".

Tilerson je ocijenio da se dvije države možda nikada neće složiti oko toga šta se zapravo dogodilo.

- Mislim da je u ovom trenutku predsjednik Tramp s pravom fokusiran na to kako krenuti napred od nečega oko čega se u ovome trenutku ne možemo složiti - rekao je američki državi sekretar.

Susret Trampa i Putina na marginama samita G20 u Hamburgu bio je jedan od najiščekivanijih susreta neke dvojice političara posljednjih godina.

Uz pomoć prevodilaca i u društvu svojih ministara spoljnih poslova razgovarali su šest minuta pre nego što su kamermani zamoljeni da napuste dvoranu.

Drago mi je da sam vas sreo lično - dodao je Putin, naglasivši kako se nada da će sastanak doneti rezultate.

Razgovor je trajao duže od dva sata, a prva dama SAD-a Melanija Tramp je u jednom trenutku ušla u dvoranu i zamolila ih da već jednom završe, rekao je Tilerson kroz smijeh.

- Toliko su se zapričali da je prva dama morala da interveniše - rekao je državni sekretar SAD.

- Bilo je puno tema za raspravu, uključujući Ukrajinu, Siriju i druge probleme, kao i bilateralna pitanja - rekao je nakon ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Čast je naći se s vama - rekao je Tramp na početku sastanka.

Komentari: 0

Novi komentar