Medojević: Radikalni zaokret Markovića nakon sastanka sa Angelom Merkel

Nakon sastanka sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke, Angelom Merkel, Duško Marković je napravio radikalan zaokret u odnosu prema inicijativi o ekonomskoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana u odnosu na stav Đukanovića, navodi se u izjavi jednog od lidera DF-a, Nebojše Medojevića dostavljenoj Portalu Analitika.
Objavljeno: 13. 07. 2017 - 11:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Mediji pod kontrolom Đukanovića su nedjeljama kreirali negativnu kampanju u vezi ove inicjative iza koje stoje Njemačka i Velika Britanija. Čak je i Đukanović, u svom intervjuu izrazio rezervu prema ovoj incijativi, ukazujući da je proces EU integracija prioritet za Crnu Goru. Djukanovic je dobro shvatio da ovakva EU opterećena birokratijom i sklona lobističkim uticajima i korupciji, predstvlja idealni alibi za izbjegavanje bilo kakvih suštinskih refromi. Đukanovićev režim je suštinski odbijao svaki dogovor o ukljanjaju granica i barijera za slobodnu trgovinu u regionu, jer što je više granica to je bolje za šverc, jedinu ekonomsku kategoriju koju Đukanović odlično poznaje - tvrdi Medojević.

On dalje navodi da uklanjanje granica i barijera u slobodnoj trgovini između zemalja Zapadnog Balkana i intenzivnija ekonomska saradnja na infrastruktunim projektima finasiranima od starne EU, ugrožava Đukanovićevu namjeru da novac od šverca droge, cigerate, oružja opere preko krupnih infrstruktunih i energetskih projekata u regionu.

- Uključivanje EU u finasiranje i kontrolu tih zajedničkih projekata , onemogućava Đukanovića i Balkansku Konfederaciju organizovanog kriminala da prljavim novcem od šverca stave pod kontrolu region. Ovaj krupni zaokret Markovića, predstvlja jasan otklon od politike Đukanovića i interesa njegove organizacije, kojoj ne odgovara saradnja u regionu, jačanje demokratije i vladavine prava. Vjerovatno je i Marković svjestan šta bi za Crnu goru značila ponovna samoizolacija od evroatlantskih tokova i sukob sa politikom Njemačke, kao domintatne sile u Evropi - ocjenjuje Medojević i dodaje:

- Suočen sa činjnicom, da je nakon ulaska Cren Gore u NATO, njegova upotrebna vrijednost jednaka nuli, i da za mnoge u medjunarodnoj zajednici predstvalja neugodan teret iz prošlosti, Djukanović pokušava da ponovo destabilizuje i Crnu Goru i region. Po svemu sudeći Duško Marković predvodi onaj dio DPS koji je spreman da se suprotstavi paklenom naumu Đukanovića i za taj zaokret ima podršku Njemačke i Velike Britanije. Da li će Marković imati dovoljno podrške u DPS ili će Djukanović povratiti kontrolu nad Vladom i smijeniti Markovića , ostaje da se vidi. Ovo dvovlašće ne može dugo trajati.

Medojević zaključuje da će Đukanović poslije dugog niza godina, ponovo za zapad biti "lokalani balkanski korumpirani diktator, simbol šverca i kriminala". 

- Zato političko rješenje duboke državne i političke krize, nema alternativu i neophodno je da se što prije otvori taj proces, kako bi se stvorili neophodni uslovi za prve fer i slobodne izbore, koji bi mogli da se održa kad i predsjednički i ponovljeni lokalni izbori u Nikšiću - kazao je Medojević.

Komentari: 15

Pusti to

13. 07. 2017 - 11:29

Pere li se koji dolar ovih dana?
Ne pere on dolare

13. 07. 2017 - 22:47

on pere ruke ovih dana. Pere ruke od prljavih dolara
Guest_43010

13. 07. 2017 - 11:50

Pomenu li ovo Meda Zemunac pranje para ?? Ako ovo ima koliko je svijeta . Covjek koji je uhvacen u najklasicnijem primjeru pranja para optuzuje nekog za takav kriminal ! No , neka se ne nada ovaj " umalo zasticeni svjedok " da se izvukao . Kad pocne sudjenje i pocnu da izlaze dokazi ..... Kako se da vristi kako mu je sve namjesteno . I telefonski razgovoro ce mu biti namjestaljka . Nikad nista strasljivije od ovog coeka nijesam vidio !
Boban Bg

13. 07. 2017 - 12:26

Kojs gomila gluposti. Činjenica je da CG ne treba ništa to zajedničko tržište jer je najdalje odmakla u EU integracijama i zato što je CG turistička zemljs. CG nije industrijska zemlja i nema potencojalne mogućnosti da razvija industriju i prodaje robu tom tržištu, već će biti samo uvoznik. Zna se da od takvog yržošta korist imsju oni koni imaju jaku proozbodnju, onaj ko je intetesentan za strana ulaganja u industroju. Srbija već likuje kako će to tržište omogućiti Srbiji strana ulagamja, kao zemlji koja ima najjeftiniju radnu snagu, stimulacije i oslobadjanje od dažbina. Što je to što CG ima od zajedničkog tržišta? Naravno, ne računujući ove Medojevićeve gluposti. NIŠTA!!! SAMO ŠTETU!
Mihailo,Bgd

13. 07. 2017 - 12:44

BOBANE,potpuno si u pravu. MEDO LUPA! Računa da će mu Merkelova pomoći da se spasi od kriminalnih poslova? Ne zna Medo da će mu na kraju susditi CG-a!
OSIM TOGA

13. 07. 2017 - 17:49

Medo ne uočava razliku između "carinske unije" i "transoprtne unije"?
Es wird bekannt gegeben

13. 07. 2017 - 13:05

Pusti ti cinjenice zna se ko je gazda u Europu posebno za balkansku sitnu buraniju.Kad necete Putrina slusat onda zna se. Kad Angela vikne : Ahtung , ahtung dava se na znanje svi mirno da stanu da se muva cuje kad proleti . Hast du verstanden ?!
hit00

13. 07. 2017 - 16:27

Hehehe....dje si nijemac...ne pise se Ahtung vec Achtung...ma lak je ovaj Njemacki samo te ruke zabole kad pricas...IS u republiku sumsku i povedi Meda sa sobom
FreeMontenegro

13. 07. 2017 - 13:02

..opasno se uprpio nas medolino....pa nekako nalazi nacin da se tisne markovicu.....kakav penal!!!
galilleo

13. 07. 2017 - 13:56

medo se i dalje igra velikog brata, da ga narod ne zaboravi a to znaci njemu nije vazno sto prica vec samo da prica.Medo je jurisnik dps.Medo je pomogao dps da ostanu na vlasti svih ovih godina.Najprije 2007 god usvajanjem ustava za protivusluge koje je tada i sada naplatio i principom, pricajmo danas o novoj aferi kod dps a jucersnju zaboravimo.
Muharem

13. 07. 2017 - 17:45

Bravo Medo.Gazi ove ostatke Sekule Drljevica i ostalih izdajnika CG.
Vuc se odavde!

13. 07. 2017 - 23:11

Uh, ti si Muharem kao sto sam ja Osman Pasa! Is turbotrofazni talibane!
Mail Budo

13. 07. 2017 - 18:33

Medo , koji si ti menI kralj.
krampas

13. 07. 2017 - 21:05

kako se dobro izlaja
Medo Majstor Za Price i zavjer

14. 07. 2017 - 01:46

U poslovnom svijetu ljudi placaju velike pare strucnjake da ih nauce kako da pricaju dobre price svojim radnicima, a nas MEDO to radi za gotovo dzabe i samo nas dobro nasmije. Ejjjj....to nije fer prema njemu. Ovaj talenat propada u ovoj jadnoj poziciji, njemu je CG mala! Ima li ko veze da mu pomogne da se vine u visine biznis svijeta kao "storytelling expert"?
Novi komentar