Ko je bio Račić: Crnorukaš, ubica i osoba koja je rasplamsala mržnju između Srba i Hrvata

Prije nekoliko dana u selu Slatina kod Andrijevice otkriven je spomenik Puniši Račiću (Radojević-Jelić). Račić je dobio spomenik jer je u junu 1928. ubio hrvatskog političara Stjepana Radića. Da zloglasni Račić nije ubio čuvenog političara Radića, niko danas za njega ne bi znao, tek bi možda neki njegov rođak nekad pomenuo da je imao srodnika koji je bio poslanik u Skupštini Jugoslavije prije II svjetskog rata.
Objavljeno: 17. 07. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Miroslav ĆOSOVIĆ

U Istorijskom leksikonu (autori Šerbo Rastoder, Živko Andrijašević i drugi, Podgorica, Daily Press - Vijesti, 2006) se za Punišu Račića kaže: "Račić Puniša (Slatina, 12.7.1886 - Beogra, 1944) - agent srpske vlade, političar, atentator. Osnovnu školu završio u zavičaju, a gimnaziju učio u Beogradu. Po dolasku u Beograd uključio se u političke krugove oko Radikalne stranke. U bombaškoj aferi 1909. bio osuđen na smrt, a u Kolašinskoj na dvije godine robije. Prije Balkanskih ratova ratova radio u povjerljivim misijama, kao agent srpske vlade na prostorima pod osmanskom vlašću, gdje je uspostavio odnose sa nekim albanskim prvacima. U Prvom svjetskom ratu bio u četničkom odredu Voja Tankosića. Bio je lažni svjedok na Solunskom procesu. Na Solunskom frontu bio u Dobrovoljačkom odredu Tankosića, kada je bio ranjen. . .  Poslije dolaska Milana Stojadinovića za šefa radikala u Crnoj Gori, izabran je za poslanika na njegovoj listi na izborima 1927. godine. Juna 1928. je u Narodnoj skupštini pucao u hrvatske prvake i poslanike i ubio P. Radića, Đ. Basaričeka, ranio S. Radića (koji je od zadobijenih povreda izdahnuo 8. avgusta), I. Pernara i I. Granđu. Atentat u Skupštini je bio zločin bez presedana u istoriji parlamentarizma i dodatno je zaoštrio srpsko-hrvatske odnose. Puniša Račić je u sudskom postupku, okončanom u junu 1929. osuđen na 20 godina robije. Na robiji je bio do marta 1941. kada je amnestiran od jugoslovenske vlade. Postoji više verzija njegovog ubistva. Prema jednom od njih, partizani su ga uhapsili poslije oslobođenja Beograda i likvidirali, zajedno sa sinom Slobodanom, u oktobru 1944." (str 1069).

Račić je bio i pripadnik zloglasne terorističke Apisove organizacije "Crna ruka", a kasnije i četničkog pokreta "Ujedinjenje ili smrt".

2-spomenikKo je bio Stjepan Radić: Stjepan Radić (1871—1928), bio je hrvatski prevodilac, književnik i političar. Bio je veliki hrvatski patriota, svoj život je posvetio napretku hrvatskog naroda, bez želje da svojim djelovanjem naškodi drugim narodima. U mladosti se borio protiv mađarske kulturne i političke dominacije nad Hrvatima. Zajedno sa bratom Antunom 1904. je osnovao Hrvatsku pučku seljačku stranku koja je kasnije djelimično mijenjala ime, danas je poznata kao Hrvatska seljačka stranka, Stjepan Radić je do smrti bio njen vođa. Radićeva stranka je u Kraljevini SHS imala ogromnu, natpolovičnu podršku hrvatskog naroda, Stjepan Radić je bio neprikosnoveni politički vođa Hrvata, imao je sjajnu harizmu. 

Radić je bio u odličnim odnosima sa Karađorđevićima, a njegov pogreb je bio najveći koji je Zagreb ikada vidio: U Beogradu je 1998. i 1999. izlazio naučni časopis "Istorijske sveske". U redakcijskom odboru bili su: akademik Vasilije Krestić, akademik Milorad Ekmečić, vladika Sava (Vuković), vladika Lavrentije (Trifunović), prof. dr Dragan Nedeljković, prof. dr Miloš Blagojević, prof. dr Kosta Čavoški, prof. dr Svetozar Stijović, prof. dr Branko Vasiljević, dr Slavenko Terzić, mr Miodrag Tmušić, dr Marko Popović i drugi. Časopis je u avgustu 1998, u broju 8, objavio tekst "Uvrede hrvatske, meci srpski". U tekstu se citiraju riječi Stjepana Sarkotića o Radiću, evo što se kaže:

"Taj isti Sarkotić, koga su Srbi upamtili samo po zlu, ništa nije praštao Radiću, koji je u pijanoj novembarskoj noći 1918. jedini bio protiv Beograda i potom načinio salto mortale:'Ja ne mogu držati za normalnog čoveka onog, koji se pretvorio od glorifikatora Marije Terezije, Franca Jozefa, jednom reči od obožavaoca Habsburga u habsburgoždera... i poklonika dinastije Karađorđević'."

Tekst pokazuje kako je Radić i pjesme ispjevavao u čast kralju Aleksandru, njegova bliskost sa kraljem Aleksandrom nije se sviđela mnogim političarima u kraljevini SHS:

3-stjepan-radic"Stipica, kako su ga zvali njegovi gorljivi sledbenici, umeo je Aleksandru da se podvuče pod kožu:

Hrvatski sokol sad k Tebi leti.
Zvijezdo Karađorđeva doma
Iznad oblaka, munja i zvona
Pozdrav će Tebi donijeti...

No, na tog Judu u politici - paljbu su osuli i republikanci i hrvatska krajnja desnica (Radićevih sedam smrtnih grehova). Svi su prozreli Radićevu igru: vatreni republikanac završio je kao lojalni monarhist, kao Aleksandrov ministar. Ali, on je hteo više, i kako je govorio Ljuba Vetar (akademik Ljubomir Stojanović): Niko se "od srpske strane još ne nađe da mu dovikne: Stoj! Ni koraka dalje!" A kad je učinjeno, to je učinjeno na zločinački način - komitskim stilom Račićevim."

U tekstu je istaknuto Radićevo geslo: "Sa Beogradom uvek, pod Beogradom nikad"

Jasno je da Stjepan Radić nije bio ekstremista.

Pa se u tekstu citira Arsenije M. Janković:

"Arsenije M. Janković, koji je svoja sećanja naslovio 'Zapisi o događajima i ljudima od 1915. do 1975', smatra da je atentat na Stjepana Radića bio 'fatalna greška, koja je teško uzdrmala temelje mlade države'. Žica nepomirljivosti između Beograda i Zagreba bila je 1928. zategnuta - do usijanja. U 'jednoj hodničkoj audijenciji', odmah posle atentata na Radića, kralj je odsečno rekao Pribićeviću da je 'pre za podelu nego za federaciju', jer se sa 'Hrvatima zaistane može nastaviti'."

U istom tekstu se špekuliše o tome - što su u bolnici razgovarali kralj Aleksandar i Radić:

"Ostaće misterija o čemu je kralj razgovarao u bolnici s Radićem, da li ga poljubio u čelo, kakva je u svemu tome uloga Mite Dimitrijevića - Olivere, da li je ekstatični vođ Hrvata uzviknuo "Živeo kralj" i da li su pružili ruke za mirni sporazumni razlaz "kao Švedska i Norveška". Novinar Dragan Bublić tvrdi da je Aleksandar "pomišljao i na buduće granice i da bi se crta mogla povući od Požege prema Senju". Posle 18 dana provedenih u sanatorijumu Kostić, Radić stiže vozom u Zagreb. Dočekan je u delirijumu hrvatstva. Zagreb poručuje - "više nikad u Beograd". Radić je preminuo 8. avgusta. Bolovao je od šećerne bolesti. Ispraćen je do mirogojskih Arkada u najvećem pogrebu koji je Zagreb ikad video."

Račić je i ranije prijetio da će ubiti Radića: Beogradska Politika u broju od 21. juna 1928. iscrpno je izvijestila o Račićevom zločinu i o ostalim detaljima vezanim za taj događaj. Račić je u Skupštini SHS stalno imao verbalna prepucavanja sa Hrvatima, ispunjena mržnjom, sa obije strane. Isti broj Politike (21. jun 1928), je konstatovao da je Stjepanu Radiću i na prethodnoj śednici prijećeno smrću, ovako je Politika pisala:

"Cela sedmica protekla je u velikoj buri. Seljačko-demokratska koalicija ogorčeno je protestovala što su radikalni poslanici g. Toma Popović, Puniša Račić i Joca Selić na prošloj sednici pretili, da će ubiti g. Stjepana Radića."

Dakle, Račić je već bio odlučio da izvrši atentat na Radića, samo je čekao neki povod da na njega puca.

Dvadesetog juna 1928. dok je Račić za govornicom držao govor, član Radićeve stranke dr Ivan Pernar, mu je iz skupštinske klupe dobacio "opljačkao si begove!" Kako je reporter Politike izvijestio, Račić je preblijedio i tražio je od Pernara da se izvini, da povuče riječ, ovaj je ćutao. Račić je, zaklonjen govornicom, neprimjetno izvukao pištolj i još par puta zahtijevao od Pernara da se izvini. Pernar nije uslišio Račićev zahtjev, te je Račić digao pištolj i pucao dva puta u Pernara koji je odmah pao pod klupu. Kako je Politika izvijestila, dr Basariček je potrčao prema Račiću, ovaj je pucao na njega, Basariček se srušio. Zatim je pucao na Stjepana Radića i pogodio ga u trbuh. Pavle Radić, sinovac Stjepana Radića, je potrčao prema svom stricu Stjepanu, ali ga je Račić pogodio metkom ispod srca. Račić je tada ranio još i jednog poslanika HSS-a.

4-basaricek-pernar-p-radicRačić je rasplamsao vatru mržnje: Između Srba i Hrvata bilo je od 19. vijeka mnogo dobre volje sa obije strane - da se napravi zajednička država, ali, bilo je i gloženja između nekih srpskih i hrvatskih intelektualaca.  Prepucavanja između dijela srpskih i hrvatskih intelektualaca trajala su od sredine 19. vijeka, s vremena na vrijeme bilo je i većih incidenata, bilo je  tinjajuće netrpeljivosti.

Vatra može dugo da tinja, a onda ima dva moguća ishoda. Ili da se ugasi, ili da se rasplamsa u veliki požar. Puniša Račić je rasplamsao tinjajuću mržnju između Hrvata i Srba u strašan požar.

Stjepan Radić je imao ogromnu podršku hrvatskog naroda, a njegovo ubistvo je u kolektivnu svijest Hrvata urezalo veliki ožiljak.

U podnaslovu pomenutog teksta "Uvrede hrvatske, meci srpski" (Istorijske sveske, broj 8, Beograd, avgust 1998), konstatuje se: "Pucnji Puniše Račića 20. juna 1928. označili su kraj jugoslovenske ideje."

Ubistvo Stjepana Radića jedan je od prelomnih momenata u istoriji Jugoslavije. Puniša Račić je pucajući u Radića pucao u jugoslovensku ideju.

Možemo li da zamislimo kako bi Srbi reagovali da je Vučić, koji ima natpolovičnu većinu glasova kod Srba, ubijen kad je pośetio Srebrenicu u julu 2015. godine?

Knjaz Danilo je utemeljitelj savremene crnogorske države jer je našu državu iz teokratske preobrazio u svjetovnu državu. Pod njegovim vođstvom Crna Gora je dobila Zakonik, izvojevala sjajnu pobjedu na Grahovcu i teritorijalno se proširila. Knjaza Danila je ubio Todor Kadić iz ličnih razloga, mada je vjerovatno bio potpomognut od nekih stranih država. Hoće li i Todor Kadić dobiti spomenik? Hoće li i to ova država dozvoliti, da se podigne spomenik ubici utemeljitelja moderne crnogorske države?

Hoće li i Zvezdan Jovanović koji je ubio srpskog premijera Zorana Đinđića dobiti spomenik?

Hoće li braća Kosta i Pavle Radovanović koji su ubili kneza Mihaila Obrenovića, dobiti spomenik?

Prvog marta 1992. godine ispred pravoslavne crkve na Baščaršiji ubijen je srpski svat Nikola Gardović samo zato što je nosio trobojku sa 4 ocila, ubio ga je sarajevski kriminalac Ramiz Delalić Ćelo. Alija Izetbegović je povodom toga rekao da je pucanj u Nikolu Gardovića "pucanj u Bosnu i Hercegovinu".

Puniša je pucao u Jugoslaviju, Ćelo u BiH, hoće li i Ćelo dobiti spomenik?

 

Komentari: 101

Srpstvo iz CG - I

17. 07. 2017 - 00:46

Vjerovatno najmilitantniji dio srpkog nacionalizma je onaj u Crnoj Gori. Ne treba ici dalje u istoriju nego 30-tak godina. Glavni protagonisti vandalskog rusenje Jugoslavije I dzelati preko 100000 ljudi su bili Milosevic, Karadzic, perisic, Sljivancanin, Arkan,... Ljudi monstruoznog mozga I nistavnog karaktera.I danas Radovan zali sto nije pobio jos ljudi. Cak I oni koji bi trabli predstavjlati Hrista tj Boga su huskali na rat, sijali mrznju madju ljudima, potstrkivali I blagosiljali zlocince ili bili prijatelji sa njima. Molim vas, gdje u Evropi mozete naci slicne primjere. Sto je onda mrznja prema vlastitoj drzavi u odnosu na ovakve "kapacitete".
svasta

17. 07. 2017 - 16:52

pa u "Evropi" možeš naći primjere u Slovniji, Hrvatskoj, Bosni, Italiji, Francuskoj, Englesoj (sjetite se samo kko su pobili Velšan, koji su tek 1994 poČeli ponovo da priČaju svojim jezikom!), ostale da ne nabrajam. Kad nešt ne znate onda je pametnije da ćutite!
Velsani

17. 07. 2017 - 18:02

su velsani. Ovi nasi jadi su glumili srbe i o jadu zabavili trece narode. Dakle, ako znas a ne razumijes isto kao da neznas!
Pogledaj Ujo

17. 07. 2017 - 17:35

https://www.youtube.com/watch?v=dUwbvOQJ5kM https://www.youtube.com/watch?v=1on8VRdm6uM
дуда

17. 07. 2017 - 18:41

Ма ти си све у праву... Вјероватно си љубитељ холивудских филмова,гдје увијек има 100% добричина који лемају 100% зликовце и све је тако црно-бијело... Дјетиње крајње и неозбиљно.
pazljivo

17. 07. 2017 - 19:50

дуда, дуда nemoj da grizes ....
Srpstvo iz CG - II

17. 07. 2017 - 00:47

Velikosrpstvo u CG ima jednu dodatnu agresivnu notu u odnosu na recimo srbijansko. Vjerovatno mu je najblize ono iz RS. U tom srpstvu je utkan dinarski mentalitet, iracionalan, prkosan, osvetoljubiv, istrajan u destrukciji, spreman da po cijenu vlastitih interesa ucini stetu onom kojeg obiljezi kao svog neprijatelja. Kultura bez kapaciteta za racionalno ili logicno ponasanje, bez sposobnosti da napravi kompromis, nesoposobni za miran suzivot sa drugim etnickim grupama ili religijama. Ovaj soj ksenofobicno mrzi dobar dio planete a narocito one koji su civilizacijski daleko ispred njih, sto je jos jedan reflex zajedljivog , negativnog, nistavnog karaktera bez zelje ili sposobnosti da potakne vlastitu evoluciju da prihvati neke generalno dobre, korisne vrijednosti civlizacije, koje brze prodiru u zabitima Kine ili Indije nego medju njih 

svasta

17. 07. 2017 - 16:54

Vi i dalje nastavljat da mlatite! Pa vi smo sebe opisujete ovim gore napisaim! Vidite li to?
Miljan

01. 08. 2017 - 12:22

Poštovani, ja nikada nisam pročtao ništa istinitije o grupi ljudi kojoj i ja pripadam. Hvala Vam. Ova vaša poruka bi ustvari mogla biti dobar lijek za onoga ko je zna shvatiti. Miljan
Srpstvo iz CG - III

17. 07. 2017 - 00:48

Iracionalnost, ponasanje vodjeno fikcijama, mitovima, emocijama se ne da objasniti logikom, konkretnim cinjenicama. Upravo zato ih prate apsurdi, kontradikcije, lazi, konstrukcije, ... Recimo, u isto vrijeme ne zele drzavu ali hoce vlast. Usvojili su primitivnu formu nacionalizma iz ranog 20-og vijeka ali je tvrdoglavo cuvaju I nastoje implementirati u Evropi 21-og vijeka u jednoj multietnickoj I multikonfesionalnoj drzavi. Crna Gora je drzava u kojoj zive dakle logicno bi bilo da je dobrobit I postojanje I njihov interes.Nadjite u okolnim drzavama Ili bilo gdje opoziciju koja apsolutno uvijek oponira interesima svoje drzave I njenoj promociji u svijetu.Za njih postoji jedan interes - srpstvo I pravoslavlje (implicitno rusofilstvo)
svasta

17. 07. 2017 - 16:57

Nađite vi nama bio đe u okruženju, na koje se tako neznaveno pozivate, da je vlast tolik otuđena od naroda. Da je na vlasti onaj ko nije dobio izbore! Pa onda nastavite da matite.
Momčilo,Pljevlja

17. 07. 2017 - 22:08

BLLLLEEEEEE
Momčilo nisi BLLLLEEEE..

18. 07. 2017 - 12:48

...dok si u Rankovoj boravio-no ti zaboravi-ni fala kad iz Rankove pasa u Milovu pa iz nje BLLLLLEEEE...ka ti đedovi iz gu..ćesara bečkoga...više od 100 godina...?!
Miki

18. 07. 2017 - 17:51

Pročitajte hrvatske stavove pa pričajte
Srpstvo iz CG - IV

17. 07. 2017 - 00:49

Nisu vezane iskljucivo za njih ali su karakterne osobine vrlo izrazene. Inat, crno-bijelo vidjenje stvarnosti, pretjerivanje, uskakanje u zakljucke, negativnost, destruktivnost, ... jesu simptomi mentalnih, kognitivnih poremecaja, bar u razvijenim, civilizovanim drzavama. U Crnoj Gori su prevalentno stanje duha. Prirodna rekacija osobe iz zapadnoevropskog drustva bi bila da povrati I da povuce vodu. Primitivizam u najodvratnijoj formi, reflex nezrelosti, nedostatka kapaciteta da prati civilizaciju ne samo u Evropi nego I na drugim kontinentima u odnosu na koju je inferiorna. Kakav drugaciji stav prema drzavi mozete ocekivati od ovakve nenormalne svijesti? 

Od Puniše do Andrije

17. 07. 2017 - 00:57

Puniša Račić je samo jedna karika u istorijskom lancu srpstva iz Crne Gore, lancu kroz koji se preplice fil rouge jednog anahronog, violentnog varvatrskog mentaliteta, sa izrazenom destruktivnoscu, sa jednom od najruznijih osobina ovog podneblja - inatom. Puniša Račić je jedan od utemeljivaca duha koji je materijalizovao cetnicke vojvode iz Crne Gore, iz II sv rate pa do njihovih duhovnih potomaka 90-ih, predvodnika masakra sirom YU Karadzica, Milosevica, Arkana, perisica, duhovnih lidera ili ratnih huskaca i kletnika kao sto je Amfilohije, pa do nove generacije Mandica, Knezevica koji mozda vodjeni slicnim Punišinim genima pokusase da zapocnu jos jedno krvno kolo u ovim krajevima.
AKSIOM

17. 07. 2017 - 03:55

Tvorac moderne crnogorske države je Šćepan Mali. On je (između ostalog) 1767 godine razdvojio duhovnu od svje tovne vlasti. Vladao je 1767-1773. Knjaz Danilo je vladao 1852-1860. Šćepan Mali je pokazao Petrovićima kako se pravi moderna država. Iako je vladao svega 6 godina bio je jedan od najznamenitijih vladara u cjelokupnoj istoriji Crne Gore. Šćepan Mali nema spomenik, nema ulicu, školu, ništa se ne zove njegovim imenom, sve zahvaljujući nahijski pi sanoj istoriji. Bliži se dan kada će se to promijeniti, uprkos falsifikatorima istine - kako onih iz davnih vremena, tako i ovih današnjih - prećerano umišljenih, kojima se iz nekog razloga daje ogroman prostor.
Propade Šćepanovo

17. 07. 2017 - 10:00

Ništa Šćepanovo nije zaživjelo, sve je vraćeno nazad, u teokratiju!
Ptice na grani

17. 07. 2017 - 13:09

znaju da je poslije Crnojevića Šćepan Mali bio prvi koji je razdvojio crkvenu od svjetovne vlasti. Ali, ne samo neobrazovana piskarala, nego i ona s najvišim školama iz struke bi na današnji dan da to pripišu knjazu Danilu a ne Šćepanu Malom. Primjer školovanog je Živko Andrijašević, a neškolovanog Ćosović. Srbijanci izbjegavaju priču o Šćepanu Malom.
Propade Šćepanovo

17. 07. 2017 - 13:54

Tačno ti je to, no ništa Šćepanovo nije zaživjelo, a Danilo jeste! Šćepan je imao bezuspješni pokušaj! Bezuspješni.
Veliki Šćepan Mali

17. 07. 2017 - 14:27

Istina će brzo izaći na viđelo i viđeće se ko je bio Mali a ko Veliki.
Propade Šćepanovo

17. 07. 2017 - 15:54

Svaka njemu čast, no on nije ostavio većeg traga u CG istoriji, jer ništa njegovo nije zaživjelo. Poslije njega su opet vladale vladike.
Šćepan Veliki

17. 07. 2017 - 18:40

Razdvojio je duhovnu od svjetovne vlasti, suzbio je krvnu osvetu i razbojništvo, oformio centralni organ vlasti, ustanovio stalni sud od 12 sudija-glavara, gradio je puteve, otvarao škole, uveo porez u naturi, izvršio popis stanovništva. Limitirao je cijene osnovnih životnih namirnica da glavari-trgovci ne bi izrabljivali narod. Opštecrnogorski zbor (Skupština) je za njegove vladavine održan 25 puta, kod nijednoga drugoga vladara ni primaći toliko. Ostavljao je zlatnike pored puta i niko ih nije smio ni pogledati - a narod ga je volio zbog pravičnosti.Poslije njega dođoše Petrovići. E nije im moga iz groba ništa.
pff!

17. 07. 2017 - 17:37

AKSIOM, kako god, ali, "lažnjak" je lažnjak. Na laži nećemo graditi identitet kao što to rade neke naše komšije. Znamo mi te domete "demokratije" za tih šest godina. Zemlja je i prije i poslije "cara" imala teokratsku profilaciju, a "car" je balansirao između laži i realnosti. Zato to i jeste bilo "drugačije" rezonovanje jer je jedino tako mogao da pliva nejsnim vodama. Tako, bilo bi bolje da se pozabavimo slojevima zatrpane istine, istine o samobitnosti Crnogoraca koja je sabijana do neprepoznavanja.
za pff!

17. 07. 2017 - 20:30

Iz tebe izbija neznanje kad je u pitanju Š.M. Ne vrijeđam, samo konstatujem. Ali, iskreno, nije ni čudo da ne znaš, kad ne znaju (za pojedine važi "ne znaju") ni istoričari koji bi trebali da te/nas poduče. Pitanje je - da li ćeš ti (i mnogi drugi) prihvatiti istinu koja će biti objelodanjena. Znali su mu i identitet a kamoli što drugo...strpi se, brzo će. Uzgred, znam da jedan od najboljih italijanskih istoričara sada vjerovatno kopa po Arhivu u Veneciji. Ako nijesi znao do sad - Š.M. je bio Crnogorac a identitet su mu znali i Rusi, i Mlečani, i Austrijanci. Kakav skitnica, kakav "lažnjak" i ostale budalaštine.
tako0

17. 07. 2017 - 06:34

tekst je dobar, pun cinjenica, zdravorazumski
svasta

17. 07. 2017 - 16:59

ahahahahahahaha e blagoš ti se majci ahahahahaha
Vasojevic

17. 07. 2017 - 07:04

Ovo je ya respekt sto autor nije naveo. Puniša Račić je od 1911. regrutovan u srpsku vojno-obavještajnu službu za koju obavlja povjerljive misije u Makedoniji i na Kosovu, tada pod osmanskom vlašću. Borio se u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, a bio je i četnik-komita u vrijeme borbe protiv austrougarske okupacije. Učestvovao je u Prvom svjetskom ratu, braneći Kraljevinu Crnu Goru od snaga Austro-ugarske dvojne monarhije od 1914. do 1916. godine. Kad moze Sekula Drljevic da se slavi, moze i Racic.
Mišo

17. 07. 2017 - 09:19

Potpuno si u pravu. I treba da ga slave, ali Srbi iz Srbije sa scve ovim spomenikom iz Vasojevića, ako će na sred terazija. Ali Crna Gora da slavi špijuna "regrutovan u srpsku vojno-obavještajnu službu za koju obavlja povjerljive misije". Pa da li si ti niormalan? Treba pohapsiti sve umešane u oivaj skandal.
Vesko

17. 07. 2017 - 15:40

Miso degutantno je citati komentar jednog Srbijanca o tome sta je dobro za Crnu Goru.Nisi ti Srbin ti si ponacionalnosti komunjara.Komunista je ipak nesto sto ti nikada neces biti.
Timski rad

17. 07. 2017 - 10:57

"Branio je Kraljevinu Crnu Goru ...". Je li na taj nacin sto se trudio na sve nacine da svrgne Kralja Nikolu? Po toj logici treba slaviti svakog ubicu ako je nedje nekoj babi pomogao da predje ulicu. Odnosno ako je ubio za srpsku stvar onda nije ubica nego heroj. Ne gledaj stvari kroz prizmu srpstva.
Vesko

17. 07. 2017 - 15:37

Racic je bio komita dok je kralj Nikola bio na sigurnom u izbjeglistvu nakon potpisane kapitulacije.
pff!

17. 07. 2017 - 17:49

Vesko, KAKVA GLUPOST I NEZNANJE....
pff!

17. 07. 2017 - 17:45

Vasojeviću, a znaš li ko je bio Pašiću glavna "podrška" da ne pozove Crnu Goru na Krfsku deklaraciju? S kim je Pašić UBIO Crnu Goru još prije Podgoričke skupštine?
Andrijevica

17. 07. 2017 - 07:33

Svake godine na ovom mjestu, na imanju Racica odrzavace se narodni sabor.Dakle, mozete rusiti spomenike, ali iz srca narod ane mozete izbaciti Racica.eto posle toliko godina, narod se sjeca Racica i gaji prema njemu emociju..Dzaba sila, dzaba pritisci, dzaba drzavni aparat, ne pomaze..Na kraju , narod podsjeca da batina ima dva kraja.
Goran

17. 07. 2017 - 08:36

Slavite covjeka koji je pucao u goloruke ljude? Da li znate sta radite?
123

17. 07. 2017 - 11:54

Garantujem da do juče nijesi ni znao ko je Puniša Račić a danas srbuješ i obećavaš sabore i srpske vašare.
=

17. 07. 2017 - 13:12

O muči praznove-tvoje otrcano srpstvo/Srbin nije za 5 vjekova imalo čovjeka junaka.A danas ako ga imate njemu je Turčin ili Crnogorac uprca čovjstvo i kunaštvo..
..."OD VERZIJE DO VERZIJE.."

17. 07. 2017 - 18:51

... PRAVE ISTINU-pa autor gornjeg napisa-potvrdi u svojoj studiji "Slovenstvo ni u naznakama"-objavljeno na ovaj Portal ljeta 2011-2012.. i ovo-o" Crnogorčevom uprcanom "čojstvu"... "Današnji ..Crnogorci-utvrdili Američki "genezobiolozi" u KBC CG januara 2010-kod 404 ispitanika-sabranih bez reda sa Podgoričjih ulica-različitog prezimena"(vilo bitan "o p i t" kad je u pitanju prezime-brez kojeg se ne može utvriti-nečija genetika-vasionska na daljinski upravljač?)-da oni u svojim pragenima-genima nose:... Ilirskih(29,2%) + Vlaškoarbanaških (27%) + Kelckih (9,4%) + Osmansih-turskih (9,2%) + čisto Vlaškozapdnoercegovačkih-škutora (29,2%) = 104% od mogućih 100%?! Istu studiju objavio je i Portal SANDŽAK PRESS-Sarajevo 30.jula.2013 godine! Svezano za ove objavljene studije-treba znati-da je iste podatke-nalaze objavio i prestižni Amerčki časopis "za biologiju i medicinu" "American Journal of Physical Antropology"...dana 20.jnauara.2010 godne..?!
Nijesi ti Andrijevica

17. 07. 2017 - 16:12

Ti samo mrziš Crniu Goru i Crnogorce. Baš tebe briga za tamo nekog Punišu koji je punio mecima koga je stigao
pff!

17. 07. 2017 - 17:09

Andrijevica, pa, viđećemo... možda nećeš moći ni u kući slaviti državne neprijatelje...inadžijo!
Okk mene

17. 07. 2017 - 07:37

Mislio sam da ti napišem nešto Miroslave Ćosoviću ali neka, reći ću ti samo da ti i tebi slični ubijate ideju jugoslovenstva.
pff!

17. 07. 2017 - 17:52

Okk tebe, ..alo te takvo jugoslovenstvo...preko leđa Crnogoraca...Nikad više!
BA

17. 07. 2017 - 07:42

Punisa je odsluzio kaznu , a spomenik nije na ajvnoj povrsini nego na nejgovom imanju.Za to ne treba gradjevinska dozvola.drugo, on je ubistvo napravio u drzavi koja odavno ne postoji.kakve veze to ima sa Hrvatskom.ONi se gnusaju na pomen imena Jugoslavija.Koliko u Hrvatskoj ima somenika koji velicaju ustastvo i ustase.Da li su ih srusili? Samo ova marionetska i antisrpska valst u Cnoj Gori izvrsava naredjenja sa strane.Stose vise bude pritiskao srpski narod u CG to ce biti vise spomenika, bilo Racicu bilo Djurisicu.
3, 2, 1 .......

17. 07. 2017 - 12:07

BA, riječi mi izvadi iz usta. Potpuno se slažem sa tobom u svemu." Spomenik "je na privatnom posjedu i tu bez dozvole niko nebi mogao nogom da kroči (osim službenih organa u službenoj radnji po preciznom rješenju sudskog organa).Pošto nije na javnom mjestu onda to i nije spomenik nego privatno materijalno vlasništvo (vjerovatno vlasnika zemljišne parcele).A to što bode oči raznim ugursuzima -. vrlo važno, neka bode dok im ne ispadnu!
Guest_25215

17. 07. 2017 - 16:19

Nula i to prekrižana za komentar. To što neko radi na svom imanju ne treba da je stvar opta već privatna? Ti si genije pravni. Ispade da ako neko ubija na svom imanju to je samo njegova stvar?! E pa kao što vidiš zakon je na strani ovih drugih, pametnih. Uklonjen svojvoljno ili ne ja ću smatrati da je ta 0 prkrižana od "spomenika" srušena
za Guest-a 25215 -otpozdrav

18. 07. 2017 - 08:46

Sjeti se turskog zemana. Za koga vojvodu Karađorđevog u pjesmi kaže: " On Turčinu neda u knežinu / Tad Turčina u knežini nađe /Topuzom mu leđa isprebija/? itd.Ja sam zaboravio. Drugo - na više mjesta po granici mog imanja i sada stoje table sa natpisom: "Lovac, pazi! Ovo je privatni posjed, ne ulazi! U suprotnom mogao bi proći kao zec"! Zbog ovoga sam imao mnogo problema i sa lovačkim društvom i sa "subjektivnim snagama", ali sve je protutnjalo i upozorenja i dan-danas stoje na svom mjestu. Možda zbog toga i leteća i hodajuća divljač zna da ima sigurno utočište i azil u ovom krugu. Baš kao Esmeralda kod Kvazimoda u Notr-Dam! 3,2,1 ....
Dobrota

18. 07. 2017 - 13:45

Kotor je zakon. Ima jedan dio Kotora poznat po "dobroti". Garant ti treba malo te "dobrote". Zapamti, sve što je u Crnu Goru je Crnogoraca! Idi u tvoju Srbiju pa se ponašaj po zakonima džungle
Mrtvac nema imanje

17. 07. 2017 - 16:14

A vlast u Srbiji je marionetska, gubernija Ruska ali sa manjim pravima od gubernije. I po Crnoj Gori nećemo dizati spomenike neljudima tipa popa Mace ili Pavla Đurišiča
3,2,1...za ovog bez imanja

17. 07. 2017 - 20:49

Vi nećete, ali vidite da ima ko hoće. Vi dižete spomenike okupatorskim vojnicima ( šta je ono u Golubovcima?) Sram vas bilo, rodu odrodnici!
Ovaj ima imanje

18. 07. 2017 - 05:34

Tri, dva, jedan, nul0 i to prekrižana za komentar. Tebi fali malo dobrote one kotorske
Momčilo,Pljevlja

17. 07. 2017 - 17:10

BAaaaaaaaaaaaaa
RAŠO

17. 07. 2017 - 07:43

Ovo podizanje spomenika Račiću nije ništa drugo nego pipanje pulsa vlasti da četnici i protivnici Države Crne Gore mogu da vide dokle mogu ići i kako će reagovati država na ovaj gest. Ako ovaj spomenik ostane sjutra će nići drugi Draži Mihailoviću, Pavlu Đurišiću, i dr. zločincima sa ovih prostora, a ne bi se iznenadio kakvi su i ustanak da dignu.
Goran

17. 07. 2017 - 08:31

Najveca kukavica ikada rodena na ovim prostorima_pucati u ne naoruzane i bespomocne ljude-monstrum i kukavica- kome god pripadao, takvi mome narodu ne pripadaju. Strasno !!!
goca

17. 07. 2017 - 08:51

Slaviti atentatora,ubicu,kukavicu,monstruma,to Crna Gora ,a i Evropa nisu još gledala.Slave se junaci,a ne ljudi koji ubijaju,druge koji ne mogu da se brane. Ne bih volio da moj kraj bude poznat po ovakvim facama.
Neko

17. 07. 2017 - 17:59

Slazem se da je kukavicki ubiti nenauruzane ljude i jos gore to slaviti ali to sto Hrvatska danas radi, slaveci proterivanje i ubijanje ljudi, podizuci spomenik Stepincu za koga se zna sta je radio, a to je cak i kod Hrvatskih istoricara zabelzeno to je u najmanju ruku licemerno da nekazem nesto mnogo gore.
.

17. 07. 2017 - 20:33

Prenesi tu diskuziju negdje drugo. Crnogorci I Hrvati su dobri susjedi I da nije velikosrpskih podmetanja kao ova bili bi perfektni. jedini ste vi koji ni sa kim ne mozete, moj ekavicar
Hm,da

25. 07. 2017 - 18:30

"Za koga se zna sta je radio". Tako je. Bio je solunski borac.Poslije je promatrao kako Aca ujedinitelj pretvara katoličke škole u žandarmerijske stanice, kako se za isticanje Hr zastave ide pred zid, kako se nemilosrdno pljačka Hrvatska da bi se izgradio Beograd. S tugom je promatrao okupaciju Vojvodine i Crne Gore. Slušao je patrijarha Varnavu kako bez imalo stida proklinje Papu i Vatikan. Promatrao je ukidanje Crnogorske i Karlovačke autokefalnosti i nekanonsko osnivanje SPC. A opet nije mrzio. Za taj nedostatak što je svakog čovjeka gledao kao Božje stvorenje ustaše su mu ubile brata (partizanski simpatizer). Kako ono reče Bakarić- da je odvojio Crkvu od Vatikana izgradili bismo mu najveći spomenik na Balkanu.
CT

17. 07. 2017 - 08:56

Došlo dijete od 9god iz Bg na Ct kod rodbine.Predlažu mu se neka mjesta za izlet i između ostalih Skadar.Kaže necu tamo,ja bih sve šiptare zapalio!!Na našu priču da ne valja čitave narode mrzjeti on nam dodaje na listu mržnje amerikance,njemce čak i špance.Voli ruse jer im je učiteljica rekla da imaju najboljeg predsjednika na svijetu!!Zakleo bih se da je učiteljica "poreklom" od nas!!
Dostojevski

17. 07. 2017 - 09:22

puniša račić je osoba koja je svojim činom-zločinom kukavičkim, pucajući u nenaoružane ljude hrvatske poslanike u beogradskoj skupštimi , glavni i odgovorni za stvaranje ustaškog pokreta i ustaša i ubistvo kralja Aleksandra u Marselj a kao rezultat odmazde hrvatskih desničara zbog zločina koji je počino zločinac i kukavica , nesoj puniša račić (namjerno malim slovima).Ovaj nesoj puniša račić je samo jedan od mnogih koje srpski nacionalisti i Srpska crkva želi prikazati kao junake i mučenike .
Da te ispravim

17. 07. 2017 - 16:22

Nije kralj nego regent. Još jedna srpska "istina" koja malo po malo postade "istina" ali ipak lažna. Aleksandar nije bio kralj
petar aleksić

18. 07. 2017 - 15:05

Ispravljaču, da i ja tebe ispravim. Bio je kralj - prije toga je bio regent.Stari Pera je bio živ, nije abdicirao, samo je na sina prenio kraljevska ovlaštenja. Dakle, Saša je bio nešto kao "vd", pomoćnik, zamjenik itd. Kraljem je postao po slovu Vidovdanskog ustava, prvog ustava zajedničke države. Kako je zakraljen? P r o g l a š e n je kraljem - nije krunisan! Sramota neviđena do tada! Da nebi uvrijedio i povrijedio kojekakva osjećanja nove braće konfesionalno okrenute Vatikanu, on nije htio da se kruniše pravoslavnom hramu (pravoslavne je provenijencije), kao što su se krunisali svi srpski kraljevi. Ne zaboravite da u Britanskoj imperiji i dan danas ima bezbroj vjeroispovijesti pa nikome na pamet ne pada da upita zašto se kraljica ( ili kralj) krunišu baš po tom vjerskom ritualu kako se već krunišu. Drugo - dali je neko nekada vidio na slici ili portretu kralja Aleksandra sa krunom na glavi. Ja ne!G Potpuno isti refleks režima u CG
dali

17. 07. 2017 - 09:38

Dali je Josip Broz dobio spomenik dali se u svakom gradu u CG po jedna ulica po njemu zove a što je na goli otok radio a koliko je samo pobio ljudi i još eksperimentisao sa ljudima a što se tiče ostalih koje napominjete nismo mi Hrvati ili Bosanci ,mi se ne možemo mješati hoće li možda Barišiću ili možda Miljenku Hrkaču ili možda Markaču ili možda Haradinaju podići spomenike ko nas pita .Ali mi smo poslušnici i drugi nam odlučuju jer nemamo svoje Ja.Uopšte ne podržavam radikalne stavove čak naprotiv ali u startu se zna da država treba da ima spisak ljudi kojima nikad nebi trebalo dati pravo na nešto što je od interesa za državu ali toga kod nas nema ima različitih aršina to nije dobro
Što će ti spisak za Punišu

17. 07. 2017 - 16:24

Ubica, kukavica, špijun, lopov, zar ti treba spisak kako bi ga eliminisao? Đe nađe njega da porediš sa Titom? Ko si ti?
dali

17. 07. 2017 - 09:41

Još jedno ,ko je Šerbo Rastoder da nam on kreira sudbinu a podržao onog džukca u Petnjicu da skrnavi lik i djelo Njegoša .Nijednom nije osudio da mu ne spominjem ime onog džukca iz Petnjice a ovamo se mješa u stvari koje su od interesa i značaja za Crnogorski narod .
dali

17. 07. 2017 - 09:54

Bravo pročitah jedan od komentara i mislim da je u pravu kad kaže da ovo vlast opipava puls i još nešto jedino je ostala ova karta koja će u narednom periodu pokušati da prodje kod naroda,četništvo ,pa sad možda bi neko i posumnjao da su namjerno dozvolili da se podigne spomenik nebili digli tenzije i da se što više skreće pažnja sa one najbitnije stvari po ovaj mučenički narod . I pazite koga spominje ovaj u tekstu Zvezdana Jovanovića ,sa kim porede Račića .Zna li Rastoder kako se zvala kraljevina tadšnja .Tu nismo bili mi jeli tako.
Mišo

17. 07. 2017 - 10:13

Ti si @dali izgleda, primitivni srpski nacionalista, izgleda i nepismen, a sledstveno, verovatno i malo tupav. Šerbo Rastoder je časni crnogorski istoričar kome Crna Gora mnogo duguje, zato što ne gleda na nacionalnost nego piše istinitu i utemeljenu istoriju. To vaši i za Rastoderovo viđenje Njegoša i njegovo srbovanje koje je i kralj Nikola zabranio.
Guest_62518

17. 07. 2017 - 10:31

SRECOM GORE POMENUTI ZLOCINCI SU SRBI
SA OVČARA I KABLARA ŠĆEPAN...

17. 07. 2017 - 12:31

...MALI PROKLIZAVA? jA,JA..A ONAJ UGOVOR IZMEĐU "crnogoraca i bečkoga dvora"-pasa bruka vaša u varićak-od 1778 godIne? Što bi sa "ugovorom-i ostalijema srpskijem territorijama..(član 4,5,6,7 "ugovora-brez potpisa i crnogorskije obraza"-pokriveni "ugovorima"-pašije sinova LAKOMIJE LISICA-brez potpisa TADAŠNJEG MITROPILITA-iz LOZE Petrovića Njegoša...?!!!
Pjevaj ti

17. 07. 2017 - 13:52

Dobi ti tuce minusa, ka vazda, pa sad pljevaj.
Budi malo pismeniji

17. 07. 2017 - 16:26

Ko je ovo razumio? Vidim da je protiv Crne Gore pa ti udaram "-"
Beranac

17. 07. 2017 - 12:41

Jel MIrko Petrovic pobio onoliko judi i djece u tzv "Pohari Kuca" pa evo hoce da mu postave spomenik.Dupli standardi.MIrku moze, Punisi ne moze.
Nije dupli

17. 07. 2017 - 13:27

Mirko je i mnogo dobroga učinio, a Puniša ništa dobro, nikad.
Guest_87616

17. 07. 2017 - 12:48

SVI POBJEGOSE OD ,, VITESTVA " SRBSKOG
VASOJEVIC

17. 07. 2017 - 16:10

Danas jedan veliki dio nepismenih, polupismenih i u svakom drugom smislu neostvarenih a uz to i iskompleksiranih licnosti zastupa ideju samounistenja svojega identiteta .Govoriti danas da je ovaj gore nepomenik najpametniji i najcestitiji vasojevic iznad svega prelazi u ludost a istome cak i podici spomenik prelazi cak u bezobrazluk
vesko

17. 07. 2017 - 17:11

Ja predlazem da ti budes najveci Vasojevic svih vremena i da ti podignemo spomenik kad umres.Vazi?
VASOJEVIC

17. 07. 2017 - 17:39

Vasojevic jesam ne veliki ne najpametniji ne najveci junak.Ja sam prije svega covjek koji voli svoju Andrijevicu svoju Crnu Goru i sve casne izdanke vasojevica i Crne Gore a spomenik je trebalo podici đeneralu Vesovicu i drugijem cestitijem vasojevicima iz toga vremena
danilo s.

17. 07. 2017 - 16:35

Racic je samo jedan - i to bijedan - simbol jedne bijedne klero-fasisticke ideologije. Ovo je pokusaj da se ta ideologija ozvanici u CG - na isti nacin na koji je to vec ucinjeno u Srbiji - mic po mic? Spomenik po spomenik, presuda po presuda, itd.? Dokle vise?
Војвода Мишић

17. 07. 2017 - 16:58

>>>Необјављивање овог коментара је потпиривање националне мржње форсирањем само једне стране
.

17. 07. 2017 - 18:35

Izvoli na cetnicki portal gdje ces uzivati toleranciju
Mišo

17. 07. 2017 - 21:22

General Mišić je bio načelnik štaba vojske koja je ubijala i palila po Crnoj Gori, on je definisao strategiju: "Nemojte biti meka srca u Crnoj Gori, kralju Nikoli treba po svaku cenu zabraniti povratak, na raspolaganju su vam sva sredstva". Rrezultat: 10000 mrtvih Crnogoraca, 6000 spaljenih kuća. Ko zna šta si lupetao kad te nisu "propustili"?
petar aleksić

18. 07. 2017 - 09:32

Tačno je da je Mišić u iznudici nešto slično naredio, ali to se nije odnosilo na crnogorski narod nego na organizovane bandite, bundžije, koji su iz ličnih a sebičnih razloga ("interesnne grupe") pokušale da povedu krvavo kolo u CG. Kako su radili preblago su obršili. Aca ih je uglavnom sve pomilovao. Čak i onog kolovođu Jovana Plamenca , kada je ovaj došao u BGD ''25 god. da mu poljubi čizmu. "Rezultati" koje pominješ su skroz netačni! Na Skadru, u onoj klanici je poginulo deset hiljada Crnogoraca, a u ovoj bezmjernoj gluposti - bezmjerno manje! A da sastaviš Nikšić, Cetinje i Podgoricu u to vrijeme skupa nebi imalo kuća koliko navede u postu. Pa i pojate da im pridžontaš. Ne valjaj gluposti po Portalu!
veliki getsbi

29. 07. 2017 - 20:45

Mišo, zaboravih da te ispravim i dopunim prije neki dan, pa evo sada. Nije "general Mišić", nego vojvoda Mišić. General je bio do Kolubare i Suvobora, a zatim je unaprijeđen u vojvodu. Sitnica, ali eto!
..."OD VERZIJE DO VERZIJE.."

17. 07. 2017 - 18:25

...OD LAŽI PRAVE SE "ISTINE"? Da ne bješe "Puna našega" nebi bilo ni ustaša-niti travnja niti Jasenovačkij stotine hiljada nevinih žrtava?! Samo zato što su bili Jevreji-Srbi-Romi...? Bravo,bravo naši istoričari p o s n i?! I da zaključim-ako mi moderator objavi-da na nebi "Puna našega"-nebi ni Vlado Rolović zvjerski ubijen-od strane "političkih oponenata Radikala nečesovog Stojadinović Milana-koji je krojio Srbijansku politiku-gradeći 1939 novu krvavu trojnu kraljevinu-od novo starih "Banovina"-i zericu više.. od Černomelja do Banjana i do Vučjega dola -i do Bijele gore-više Konavala.."Hrvacku banovinu"-grobnicu Srpskoga naroda od Kupe-Zrmanje-Neretve-Save-Trebišnjice..i do Popovog polja i Ravna-do čuvenije J A M A..đe ostaše-na "mrtvoj straž i" oni te ih zvahu ne "crnorukaši"-no" tri prstaci"...?
Ovo gore je dijagnoza ne komen

17. 07. 2017 - 20:50

tipicni psihopata iz CG. Ovo je epitome uma crnogorskog cetnika. Slusajte mu jezik, kvazi mudro seljacko nagudjivane. Tezak I uvijek isti ko kamen, a otrovan ko zmija. Srpstvo , srpstvo I samo srpstvo iz toga izvode sve druge poglede na svijet.
greška..nije na svet..

18. 07. 2017 - 12:43

..nego na Jasenovac-za kojeg eks prešednik ND Hrvacke Stipe Mesić reče ..."Da je razlika između Jasenovca i Blajburga u nagonima -đe pod spomenikom od ljiljana i šahovnice-leže oni što nisu zaklani u Jasenovcu-nego su klali u Jaenovac"...?! E bo...?!!! Nota bene-za ove "nepromišljene riječi-"seljako nagudjivanje"prešedniku Mesić platio je "gubitkom kancelarje i panaije"? A ostaviše mu oni drugi "za dom spremni"-"samo kola i šofera" bez glave a sa UŠIMA-radi emitovanja "programa za dom spremni"...? Mučite pogani-muči!!!
?

17. 07. 2017 - 20:51

A sto trazis ovdje ? Zar nisi na terenu da potpaljujes vatre ?
Ođen tražim...

18. 07. 2017 - 19:25

...potomke ustaša,četnika,zelenaša,balista,ljiljana cvijeće-koje ćeta u Blajburgu... bagru sluškinje bedinere fašsitičke i nacističke-pogani,koji opoganiste ANTIFAŠISTIČKU CRNU GORU-u ABlejanju kontraevoluciju-1989 kad uljegoste u gu i pod samare kasapina i grobara sa Dedinja-pogani od pogani!!!!
дуда

17. 07. 2017 - 18:55

Одмах у старту, осуђујем атентаторски чин и убиства на овај начин. Али смијешно је и непрофесионално поређење ових ``признатих`` историчара са Вучићем! У тадашњој Југославији, историчарима је промакло да напишу да се Радић са својом странком снажно противио видивданском уставу Југославије који је постигнут 1921 и активно радио на борби за државу у држави(своју Хрватску) за ту подршку као просјак је ишао у Пешту,Беч и Москву али наравно, помоћ за разбијање Југославије није налазио. Трагично је наравно како је завршио свој живот. Али ти духови према анти-југословенству код Хрвата је ипак био већи, што се показало недуго затим - Јасеновац са колико жртава и Павелић који је дубоко поштовао ``борбу`` Радића.
Institucionalizovana tiranija

17. 07. 2017 - 20:01

S donošenjem vidovdanskog ustava ozakonjen je dotadašnji centralističko velikosrpsko ustrojstvo što je izazvalo s jedne strane oduševljenje u redovima srpskoga življa, a s druge strane ogorčenje kod najvećeg dijela ostalih. Slijedilo je ubistvo krvavog Aleksandra a onda 6-to januarska diktatura.
Дуда

17. 07. 2017 - 22:40

Па пази, морам признати да је крајње досадна та ријеч "великосрпство" у негативном контексту којим се храните... Негодујеш ти "великосрпство", а прећуткујеш или си криве историје учио па не знаш, да тадашња Хрватска у првом свјетском рату као прво није постојала као држава него је одано служила Аустроугарској монархији дуги низ година-вјекова. И да је као таква учествовала на страни поражених хвала Богу. Већ тада су Срби страдали на тим подручјима. Побједничка Српска војска заједно са Црном Гором је очистила и ослободила ове просторе и имала потпуно право да влада њима, са 450 ХИЉАДА војних жртава, 600.000 цивилних, 60% мушке популације. Срби су вјековима настањени у Босни,,Херцеговини,Крајни,Далмацији, Загребу итд. Дакле апсолутна већина и право и понос су имали као водећа херојска сила у тадашњој Југославији. И немојте то називати никаквим великосрпством, него реално и чињенично стање бољег и часнијег, е сад шта је даље политика радила то је друга ствар.
Srpska tamnica naroda

17. 07. 2017 - 20:03

Kompletnu vlast u Kraljevini Jugoslaviji su držali Srbi, što je davalo povoda kritikama o velikosrpskoj hegemoniji. Posmatrajući kadrovsku politiku Kraljevine Jugoslavije, samo pripadnici srpskog naroda dobijali najviše državne pozicije. Statistika razdoblja 1918 - 1941. glasi ovako: premijer je bio srpske nacionalnosti u 264 od 268 mjeseci postojanja kraljevine; ministar armije je uvijek bio Srbin ; ministar mornarice je uvijek bio Srbin ; ministar unutrašnjih poslova je bio Srbin u 240 od 268 mjeseci ; ministar vanjskih poslova u 247 od 268 mjeseci ; ministar pravde u 237 od 268 mjeseci. ; preko 90% generala u armiji su bili Srbi
Dostojevski

18. 07. 2017 - 01:30

Srbi su po svojoj prirodi teški kompleksaši,iskompleksirani poslije 500 godina kmetstva pod turcima ,i prava aga i begova na prvu bračnu noć,stari običaj bijaše kod Srba,još su domaćini dočekivali age i begoe sa bogatom trpezom.Ovaj običaj je nepoznat kod Hrvata i Crnogoraca.Toliko o junaštvu srpskom.Puniša račić je direktno odgovoran za Jasenovac i stvaranje ustaškog pokreta kojeg je osnovao Ante Pavelić koji je i sam bio svjedog kukavičkog zločina u beogradskom parlamentu 1928.A da bi stvar još bila gora,u Jasenovac najveći koljači su bili Srbi rimokatoličke vjeroispovjesti, Maks Luburić porijeklom iz Pive odakle je i naš Ajatolah Radović,Ljuba Miloš komentar je suvišan,fra dominik Mandić,Stojanović itd.Srbi su uvijek stvarali srboslaviju a ne Jugoslaviju i to im se uvijek razbijalo o glavi,U svojoj sramotnoj istoriji uvijek su ubijali svoje vođe,kraljeve i predsjednike i tako stekli negativan ugled kod normalnog svijeta.Lijepe sreće te smo se odvojili od Srbije i ušli u NATO.
Portret nesoja iz CG

17. 07. 2017 - 20:08

Pripadao je 1900-ih crnogorskoj omladinskoj emigraciji koju je organizovala Crna ruka, vojno-teroristička organizacija (pripremila Sarajevski atentat 1914.). Crna ruka, čiji je Račić bio članom, pokušala je terorističkim akcjama ubiti crnogorskog monarha Nikolu I. Petrovića i podriti nezavisnost Kneževine Crne Gore. Osuđen je Račić od crnogorskih sudova na dvije godine u Bombaškoj aferi (1908.), a u Kolašinskoj aferi (1909.) u odsustvu na smrt strijeljanjem. Od 1911. godine je regrutovan u srpsku vojno-obavještajnu službu za koju obavlja povjerljive misije u Makedoniji i na Kosovu, tada pod osmanskom vlašću. Pripadnik je četničke postrojbe majora Vojislava Tankosića, jednoga od šefova Crne ruke.
Portret nesoja iz CG - I

17. 07. 2017 - 20:13

U tijesnim je vezama sa srpskim vođom Nikolom Pašićem. Na Kosovu se Račić silno obogatio pljačkajući javna dobra 1927. - 1928. je vođa »Udruženje srpskih četnika Petar Mrkonjić za Kralja i Otadžbinu«, organizaciji pod okriljem Pašićeve Radikalne stranke. Nakon atentata Puniša Račić pobjegao je kroz ministarsku sobu, po izjavi prisutnih, vičući »Živela Velika Srbija!«.Mirno je, neometan i naoružan, izašao van iz skupštinske zgrade.Tu ga je čekao automobil i zajedno s narodnim zastupnikom Draganom Bojovićem odvezao se je u stan nekoga prijatelja. Sluzenje kazne se svelo na farsu, gdje je imao poslugu I izlazio iz "zatvora" kad je htio. Pravdu su namirili partizani 1944
Zoran

18. 07. 2017 - 00:02

Srpski terorista punisa racic.
veliki getsbi

22. 07. 2017 - 20:18

Terorista u svakom slučaju - ali valjda crnogorski (ako mislimo na državnu ili teritorijalnu odrednicu pošto se podrazumijevalo da je svaki pravoslavni Crnogorac Srbin). Dalje - nije jasno kojeg kalibra crnorukaškog je taj Račić? Vjerovatno malog, sitnog, pošto se u operativnoj analizi te organizacije nigdje ne pominje. Ne pominje se, dapače, ni na Solunskom procesu, a da je bio iole važna ličnost, da je bio "svjedok-saradnik", da je napravio "sporazum o priznanju krivice" - svakako bi bio spomenut. i ono bitno: on je kao "crnorukaš" postao poslanik u Skupštini Kraljevine!!! Dakle, kao rasni protivnik kralja Aleksandra??!! Na Solunskom procesu 1917 god je ukinuta organizacija "Crna ruka". Na scenu stupa njoj rivalska organizacija "Bela ruka"kojoj je Aleksandar pokrovitelj. E sada, zašto je Račiću onda pukao film? Misterija! Možda bi kod Cvijića se dalo naslutiti rješenje: Klasičan dinarski kolerik, sangvinik, ambivalentna ličnost - crnogorski soj!
dukljanin

20. 07. 2017 - 14:53

Mi smo partizani.Nasa zemlja ima te korjene! Fasisti stop. Ko koketira sa njima o glavi ce mu se obiti. Zato 23 jul je brana za te mracnjake. Samo me cude sijede glave koje su pri kraju svoga zivotnog vijeka, zeljni da nasu svakodnevicu zakuvaju. Pa sto bude da bude,oni su se nazivjeli. Steta kakve pameti!
borislav radovic

24. 07. 2017 - 08:26

sad kada je ukllonjen spomenik ubici...treba pitati ministarstvo kulture i vanjskih poslova crne gore, da li je tacno da ubica ambasadora rolovica ima spomenik u svom rodnom mjestu i sto je dps uradio povodom toga
petar aleksić

24. 07. 2017 - 10:32

Radoviću, nikoga ne treba uzimati u zaštitu od ovih "ubica" - naprotiv, treba ih teško kriviti, ali treba naglasiti da to nisu zločini na nacionalnoj i državnoj osnovi - to su zločini na p o l i t i č k o j osnovi. E, sada se rabi i zlorabi fakat da je jedan od njih bio sa crnogorskih prostora, a drugi je izvršio atentat na Crnogorca.Zaista bijedna manipulacija sa najprizemnijim ciljevima.Ne razmatraju se ni opšte okolnosti,atmosfera u okruženju i zemlji u tom vremenu ( ne sa ciljem da im se iznađu neke olakotne okolnosti, nego prosto da se shvati kako se brzo potezalo - kaubojski -sa kuka!). Još bolje ćeš razumijeti ako se sjetiš da je tu skoro i Milo (znaš koji Milo) nazvao Gavrila Principa - t e r o r i s t o m ! Lupi on i ostade živ! Ali, zaboraviće mu se to! A baš me živo interesuje šta o ovom liku misliš ti?Dali je on po tvome srpski nacionalista ili patriota, rodoljub?
Duklja-Zeta-Crna Gora

17. 08. 2017 - 22:41

Ne viđoh niđe u tekstu zašto bi Puniša trebao biti relevantan za nas Crnogorce, on nije bio naš čoek, nikad se nije deklarisao kao Crnogorac po narodnosti, samo je ovđe rođen. Račić je bio ratni zločinac, to je nepobitna činjenica, plus što je bio posrbica odnosno velikosrbin, no to što je on izazvao osvetničke pohode Hrvata protiv Srba je njihov problem, sami su to tražili, ali kakve to ima veze sa nama Crnogorcima? Nikakve, mi smo vazda bili zaseban narod, i od jednih, i od drugih, doduše, ovi sa śevera su nam napravili najviše zla u istoriji, kao i Hrvatima, i svim ostalijem narodima u suśedstvu, tako da nije uopšte čudno što su tako "omiljeni" u regionu :))
Novi komentar