KotorArt: Sjećanje na Vidu Matjan i sedam decenija njene škole

Sjećanje na Vidu Matjan i duboke tragove koje je ostavila na generacije muzičara i ljubitelja muzike, decenije njenog rada i rezultate, evocirano je sinoćnjim koncertom učenika škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja koje nosi njeno ime, u okviru festivala KotorArt.
Objavljeno: 17. 07. 2017 - 14:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovaj događaj dio je druge Kotorske koncertne sezone koju zajedno priređuju KotorArt Don Brankovi dani muzike i Muzička škola „Vida Matjan“. U okviru programa, pored nastupa najboljih učenika škole, čule su se riječi sjećanja na Vidu Matjan te prikazan film „Sedam decenija“ koji je i Dušan Vuleković radio upravo za jubilej.

Muzička škola je, praktično, nastajala u njenom stanu, da bi vremenom prelazila u bolje prostore do sadašnjeg. Škola je bila rasadnik vrijednih, radnih i postepeno otkrivanih talenata, a Vida Matjan je ostavila dubok trag na generacije muzičara i ljubitelja muzike.

1707ka- I danas sviram klavir, puna sam energije i entuzijazma da se bavim muzičkom kulturom, da je darujem drugima baš kao što je i ona radila. Bila je ljudski uzor svim generacijama u odrastanju i pružila nam je široku kulturu, s kojom smo mogli uspjeti u bilo kojoj sredini ili ono što je najvažnije uljepšati svoj život - rekla je Vlasta Mandić prisjećajući se boravka u školi Vide Matjan.

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ ove godine proslavlja sedam decenija postojanja i spada u jednu od najstarijih obrazovnih institucija ove vrste u Crnoj Gori. Po uspjesima i nagradama koje bilježe njeni učenici, jedna je i od najuspješnijih škola.

Foto: KotorArt/D.Miljanić

1707ka1

Komentari: 0

Novi komentar