Potvrđena zabrana Jehovinih svjedoka u Rusiji

Vrhovni sud u Rusiji potvrdio je zabranu djelatnosti vjerskog pokreta Jehovini svjedoci, koji vlasti u toj državi vide kao "ekstremističku organizaciju", prenose svjetske agencije.
Objavljeno: 17. 07. 2017 - 21:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ruski vrhovni sud odlučio je da odbije žalbu organizacije protiv zabrane", navodi se u saopštenju suda o odluci, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti, prenosi AFP.

Sud je u aprilu izdao rješenje kojim se zabranjuje ta hrišćanska grupa i kojom je Jehovinim svjedocima oduzeta imovina.

Ta odluka uslijedila je nakon što je rusko Ministarstvo pravde saopštilo da je pronašlo znake "ekstremističke aktivnosti" unutar vjerskog pokreta i zatražilo da se njegova djelatnost zabrani.

Međunarodni portparol Jehovinih svjedoka Dejvid Semonijan rekao je u pisanom komentaru da je najnovija odluka suda, iako očekivana - razočaravajuća.

"Možemo samo da se nadamo da će prevladati fer procjena činjenica i da će naše pravo na vjersku praksu u Rusiji biti pravno obnovljeno", rekao je Semonijan.

Kako navodi AFP, advokat koji zastupa ovu organizaciju Viktor Jenkov rekao je da "još nije kraj".

"Obratićemo se povodom ove odluke Evropskom sudu za ljudska prava", dodao je Jenkov.

AFP

Komentari: 3

Logos

17. 07. 2017 - 23:48

Ovo je klasican staljinisticki cin vjerskog progonstva iza kog vjerovatno stoje teoloski neistomisljenici. Svjedoci su u cijelom svijetu priznati kao miroljubiva hriscanska vjera koja se drzi izvornog hriscanstva i jedina veza sa ektremizmom je ta sto su na meti vjerskog i politickog ekstremizma. Samo u ratovima u ex-YU ni jedan Svjedok nije uzeo oruzje da ubije bilo kog covjeka, a pruzali su drugima humanitarnu pomoc. Isto je istorija dokumentovala i u Drugom svjetskom ratu i svugdje sirom svijeta. Sta je tu ekstremizam? Da su druge crkve zauzele stav kao oni, imali bismo drugacije stranice istorije. Podrska za Svjedoke u Rusiji, a osuda za progonitelje. Ovaj brutalni napad na slobodu vjeroispovijesti je citav civilizovan svijet osudio i postace skolski primjer napada na osnovna ljudska prava dok nepravda ne bude ispravljena.
Demonkratija

18. 07. 2017 - 13:21

Demokratija koju su nam cetnici iz DF htjeli uvesti ovamo. Jehovini Svjedoci ne propovjedaju medjuetnicku mrznju, nasilje, ...
Demonkratija

18. 07. 2017 - 13:21

Demokratija koju su nam cetnici iz DF htjeli uvesti ovamo. Jehovini Svjedoci ne propovjedaju medjuetnicku mrznju, nasilje, ...
Novi komentar