Jovanović: Nismo u stanju da odbranimo sebe, a kamoli naše klijente

Advokat Miroje Jovanović kazao je nakon današnjeg suđenja optuženima za pokušaj terorizma da su svi branioci u tom sporu zgranuti postupanjem specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića prema njima. On je istakao da su branioci optužbama Katnića da krše advokatski kodeks i objavljivanjem transkripta njihovih razgovora dovedeni u situaciju da više ne mogu da brane ni sebe, a kamoli svoje klijente.
Objavljeno: 20. 07. 2017 - 10:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Specijalni tužilac je danas ponovo rekao da smo mi branioci, čija je komunikacija špijunirana, prekršili advokatski kodeks. Čovjek nas je pred cijelom javnošću optužio da ne poštujemo advokatski kodeks. Pozvao sam ga da podnese prijavu mojoj nadležnoj advokatskoj komori. Tužilac ne može da vrijeđa branioce i da im inputira da su izvršili neke kažnjive radnje. Ili podnesi prijavu ili ćuti. Nemoj da prijetiš u sudnici pred sudijom. Ovo potvrđuje koliko je čovjek pristrasan. Ako je kršenje advokatskog kodeksa pribavljanje psihijatrijske istorije Saše Sinđelića, njegovih krivičnih presuda, dokumentacije o posjetama operativaca UKP-a Srbije Sinđeliću u Spužu, dokumentacije da je on u jednom periodu bio sarednik ANB-a i BIA-e, to naravno ni u jednoj državi nije povreda kodeksa već savjest obavljanja advokatske djelatnosti.“, saopštio je branilac Andrije Mandića i Mihaila Čađenovića.

On je rekao da je sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša odbila da naloži Katniću da sa sajta Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) ukloni transkripte razgovora koji su izuzeti iz telefona advokata Gorana Rodića.

„Ona i te kako ima zakonska ovlašćenja, kao predsjednik vijeća suda, da naredi strankama da poštuju disciplinu. To što je uradio glavni specijalni tužilac je grubo kršenje svih propisa i normi i sutkinja je već morala da reaguje“, smatra Jovanović.

On je rekao da je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u jučerašnjem zahtjevu advokata za izuzeće Katnića previdio bitnu stvar.

„U našem zahtjevu za izuzeće pretposljednja tačka je i prijava protiv glavnog specijalnog tužioca. Stanković se napravio nevješt i o tome nije odlučio. Očekujemo da isto ovako brzo kaže da li je bilo kršenja normi od strane specijalnog tužioca ili ne. Svu krivicu je svalio na predsjednicu vijeća suda, ona na predsjednika suda, a on u saopštenju lično mene napao“, objašnjava Jovanović.

Upitan da li će od predsjednika Višeg suda tražiti informaciju o tome da li su advokati prisluškivani, Jovnović je rekao da će od predsjednice vijeća suda da njihov podnesak uputi predsjedniku suda.

Mandićev branilac je kazao da se njegov klijent ne pominju u transkriptima uzetih s aplikacije WhatsApp iz telefona advokata Rodića. Mandić se, kaže Jovanović, pominje u snimku „jednog ozvučenog špijuna ANB-a“., a to to je, prema njegovim riječima, sutkinja Mugoša propustila da kaže.

Jovanović je poručio da advokati neće dozvoliti da im se prijeti i da im se ugrožavajui branilačka prava.

„Neka postave nekog normalnog, racionalnog da zastupa optužnicu, a ne nekog ko je pristrasan i ko kači našu komuninkaciju na intenet portal. To smo tražili od Stankovića“, naveo je on.

Advokat optuženih u slučaju državni udar je kazao da će branioci vođeni Katnićevim primjerom takođe početi da objavljuju razna dokumenta.

„Pošto je sud rekao da je sve to dozvoljeno i mi ćemo uskoro objaviti nova dokumenta, saznanja, odnose ANB-a i upravo ražalovanih ljudi iz BIA-e... Imenom i prezimenom, crno na bijelo. Imamo blogove, kontakte s novianrima, sad ćemo i mi početi da kačimo kojekakve stvari. Nastavljamo s podnescima, međunarodnom praksom, novim dokumentima Intepola, i da na kraju svakom u ovoj državi i u regionu postane jasno koliko je sve ovo smiješno“, poručio je Jovanović.

Komentari: 20

Ipak razumijem

20. 07. 2017 - 11:09

Vama nije normalno ono šo jeste većini jer se družite sa ljudima poremećenog psihičkog zdravlja. U ludnici nije normalno biti zdrave pameti pa tako ni u društvu u kom se vi krećete nije normalno biti pristojan i normalan. Kod vas je normalno biti kao Radulović, Amfilohije, Mandić, Knežević, Kačavenda
Momčilo,Pljevlja

20. 07. 2017 - 13:07

Ovaj Jovanović će zamijeniti g. Katnića, a sudija će biti Risto
Tesla

20. 07. 2017 - 11:10

Prosle godine Jovanovicu, zgranut sam bio kaznom od skoro 200€ zbog prebrze voznje.Nemas pojma koliko me to zaboljelo. Nijesam mogao da shvatim kako to m..u mu da nemogu da sredim kao ranije da se ta kazna iscijepa ili nekako nestane.Lijepo su mi rekli: Prosla su ta vremena......tvrda srca ali odlucno sam fino platio.Sta ces, tako ti je kad krsis zakon.Od tada do dana danasnjeg vozim kao podmazan,lijepo...drzim se zakona. E pa Jovanovicu, kao sto rece, nije CG niti Srbija,niti Beograd pa ni Novi Sad.Ako ti se izlazi izadji.Samo sta ova grupica kriminalaca ne shvata: nije vam ovo skupstina ili ulica.Odje se greske skupo placaju u godinama provedenih u Spuzu.Ja da sam na vasem mjestu dobro bih razmislio sta da radim i kako da radim.Istina izadje kad tad na povrsinu a vi nijeste bas tako nevini.....
Čaj u 11

20. 07. 2017 - 11:12

Još jedan od onih koji istaknu svoje tobožnje crnogorsko "poreklo", pa se ponašaji kao da su time dobili blanko dozvolu da vrijeđaju i državu Crnu Goru i njene institucije.
Guilty !!!

20. 07. 2017 - 11:17

Ako sam ranije imao neko zrno sumnje sad vise definitivo NE ! Ovakvo ponasanje odbrane nesumnjiv je i neoboriv dokaz da su njihovi klijenti KRIVI za nepocinstva i zlo koje su spremali sa "elementom inostranosti" a za koja ih Tuzilastvo tereti ! Zele da sto vise odgode citanje optuznice i upoznavanje javnosti o dokazima i cinjenicama koje su utvrdjene i prikupljene sprovedenom istragom koja je takodje na sve moguce nacine opstruirana i pokusavalo se da se sprjeci i da ne dodje do sudjenja ! Zasto sve to radite braco i sestre ako ste "neduzni i nevini" ? Zasto ne "pocjepate" optuznicu kako ste najavljivali ? Zasto sprjecavate citanje optuznice i time samo pojacavate sumnju u svoju krivicu ?
Obro

20. 07. 2017 - 11:18

Miroju Jovanovicu su gradjani Srbije pokazali kaka se s njim treba pistupati. On bi trebao da donese Uverenje da je normalan, a o pristojnosti nema potrebe da prilaze dokaze to gradjani odlicno vide !
Ceca

20. 07. 2017 - 11:19

Ovaj luzer treba da popije opomenu od suda. Ako neko nije normalan u toj sudnici pored dva poznata je i on. Posebno mi tesko pada da dodju ove protuve iz inostranstva da nam omalovazavaju insitucije.
Guest_81370

20. 07. 2017 - 11:23

KATNICU IZA TEBE JE CITAVA CRNA GORA !!! Beograd bi da SA dva advokata srusi proces !! NECE MOCI!!!
Guest_75729

20. 07. 2017 - 11:34

Jovanovicu POCNI DA SE PONASAS kao advokat a ne tuzilac!!! OVO JE sudjenje tvojim klijentima, a ne sudjenje tuzilastvu CG!!! Pokusavate da napravite farsu PO NALOGU KOGA?? Mislim da citav svijet to zna ALI ISTO TAKO ZNA CINJENICU DA SU VASI KLIJENTI KRIVI I DA IH NECETE MOCI ODBRANITI U TOME JE VASA MUKA Jovanovicu!!!
cetinje10

20. 07. 2017 - 12:41

Kazi ti nama Jovanovicu,,dali imas regularnu dozvolu za rad u toj nedemokratskoj drzavi CRNOJ GORI,,,Kpju pokusavas da oblatis,i njen pravosudni sistem,,,sto to ne pokaza i uradi na djelu u SRBIJU,,,MUCI CUTI,I NE ZBORI,,,PAMETNIJI SI TADA
Zamisli

20. 07. 2017 - 12:42

Ako nijeste u stanju da branite sebe i klijente vi fino podnesite ostavku pa neka Mandic i druzina nadju nekog ko je sposoban. Ovako se vi unaprijed opravdavate za neuspjeh. Osobina luzera.
Zagor

20. 07. 2017 - 12:45

Katnicu 100% podrska a sudu isto toliko.Ko je kriv ima da ispasta ko ne da se oslobodi.A ove opstrukcije advokata i po meni bavljenje kriminalom, NE moze.Eto novog zadatka za advokatsku komoru i drzavno tuzilastvo.
milica

20. 07. 2017 - 12:52

Tačno Jovanoviću, nijeste u stanju da odbranite sebe. To svi u Crnoj Gori znaju. Dovukle vas kod nas te protuve, što bi sve nas zapalile, zarad vlasti... A ti, koji si se dovukao da blatiš institucije Crne Gore, ne jenog ili dva čovjeka, oprostiće oni budali, nego našim krovnim institucijama. Neodbranjivo je sve što su i u primisli imali, a ne ono što čine DFovci...A Rodić...on je posebna priča...doći će i on na red...pravda je spora ali dostižna...Država mora da pokaže snagu. Mora...
Guest_70421

20. 07. 2017 - 13:07

Administratore Zasto ne objavite clanak o ovome advokatu iz Novog Sada Jovanovicu , on JE u Srbiji poznate PO losing STVARI,a pa JE dosao na CG Terence da " PRIJETI " DRZAVI CG !! Ima puno stvari koje MOZETE pokazati CG javnosti o doticnoj personi.
salajka

20. 07. 2017 - 13:49

Crni Miroje što ti je ovo trsbalo.Još si toliko bezočan da vrijeđaš lnstitucije jedne zemlje.Pa stidi se.
Mišo

20. 07. 2017 - 15:12

Neka, neka, nemojte vi Crnogorci meni na Miroja. Čovek je stručnjak za poresko i privredno pravo što će znatno skratiti suđenje.
FreeMontenegro

20. 07. 2017 - 16:33

novo ime za grupaciju df-ovaca: Inferiorni cirilicni pravoslavni dinaroidi GENIJALNO!
Guest_13246

20. 07. 2017 - 17:48

Izggleda da svako moze da bude advokat.Kakav je to vas kodeks Jovanovicu.?Trabunjas I zamijenujes teme.
NE TO

21. 07. 2017 - 01:16

Ova izjava je vrlo opasna. On se poziva da u Crnoj Gori građani nijesu slobodni, da može bilo ko da ih prisluškuje i ucjenjuje. On na taj način govori o diktaturi u Crnoj Gori. To je velika opasnost za građane Crne Gore!
Prust

21. 07. 2017 - 10:50

Da se razumijemo DF je izabrao advokate u svom tonu i bontonu,jer oni drukcije ne mogu da funkcionisu.Ali ne mojte biti smijesni pa to se iz samaljota vidi da je sve organizovano i ne prepusta se slucaju.Cim ovaj advokat izladje iz sudnice prilaze mu Vijesti i RTCG deklarisani antidrzavni mediji.A to sve kosta i sada je vrijeme da odredjeni novinari namaknu koji ruski dolar.Svi advokati iz srbije su birani sa takvim mentalnim sklopom da naprave haos u sudnici,zatim odustanu od svog klijenta,pa novi advokat sve ponovo ka jovo nanovo,jer im to jedino preostaje ka prva i zadnja linija odbrane.
Novi komentar