Sjutra Pjaca od filozofa na KotorArtu: Predavanje Srećka Horvatra

Ovogodišnja KotorArt Pjaca od filozofa biće održana u ponedjeljak, 24. jula, na kotorskoj Pjaci od salate, sa početkom u 20 sati. Predavanje pod nazivom Kultura u doba kolere održaće filozof Srećko Horvat, urednik ovog festivalskog segmenta, koji će se osvrnuti i na stanje u kulturi u Crnoj Gori.
Objavljeno: 23. 07. 2017 - 12:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pjaca od filozofa je pokrenuta 2010. godine, kada je Paolo Mađeli pozvao književnika i novinara Andreja Nikolaidisa i filozofa Srećka Horvata, kako bi u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt razvili i poseban filozofski program. Početna ideja bila je da se u Kotoru, koji vrvi pjacama, iznova rekreira starogrčko značenje riječi ‘agora’, koja nije označavala samo mjesto trgovine i okupljanja, već je ujedno služila i kao ključno mjesto za rođenje filozofije.

U prethodnim Pjacama učestvovali su filozofi: Đorđo AgambenAntonio NegriĐani VatimoRenata SaleclBoris Gunjević,Žarko PaićTonči ValentićMilica JovanovićMihail RiklinEva Ilouz.

 

Srećko Horvat, filozof i politički aktivista, pripadnik je mlađe generacije hrvatskih intelektualaca. Objavio je više od deset knjiga prevedenih na više od 15 jezika. Njegove najnovije objavljene knjige su „Radikalnost ljubavi“ (Polity, 2015), „Dobro došli u pustinju postsocijalizma“ (sa Igorom Štiksom, Verso, 2015), „Šta Evropa želi?“ (sa Slavojem Žižekom, Columbia University Press, 2014). Redovno objavljuje za The Guardian, Al Jazeera I The New York Times. Trenutno je, zajedno sa bivšim ministrom finansija Grčke, Janusom Varufakisom, aktivan u pokretu Demokratija u Evropi (DiEM25).

 

 

Komentari: 0

Novi komentar