Abazović: Ne isključujem mogućnost kandidature za predsjednika

Zajednički kandidat za predsjednika države najbolje je rješenje za opoziciju, ali na njega niko ne polaže ekskluzivno pravo i dogovor mora biti zajednički, bez uslovljavanja, poručio je lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, ne isključujući mogućnost da on bude kandidat.
Objavljeno: 24. 07. 2017 - 12:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ukoliko ne bude novog „državnog udara“ bilo koji kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) nema šta da traži na predsjedničkim izborima. Da podsjetim, i na prošlim predsjedničkim izborima kandidat DPS-a Filip Vujanović je poražen, spasila ga je tada afera „Snimak“ i nasilna promocija od strane partijskih kolega“, rekao je Abazović agenciji MINA.

On smatra da zajednički kandidat opozicije sigurno pobjeđuje kandidata vlasti.

„Stoga je to i najbolje rješenje za opoziciju i pokret URA je spreman da razgovara oko budućeg kandidata. Naravno, to mora biti neko zaista kredibilan, građanski orijentisan i dokazani borac za pravdu. Ostajem pri stavu da bi još i najbolje bilo da to eventualno bude žena“, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, URA uvijek afirmiše nove nivoe demokratskog života. „Smatram da bi kandidatkinja po prvi put bila zaista podizanje ljestvice demokratskih standarda u Crnoj Gori. Ukoliko naravno ne bude zajedničkog kandidata, pokret URA će predložiti svog kandidata za predsjednika države“.

Upitan da li u Građanskom pokretu URA razmatraju opciju da on bude kandidat za predsjednika, Abazović je rekao da je i ta opcija u igri.

„Stoga ne isključujem tu mogućnost, ali će zadnju riječ imati Glavni odbor URA“, poručio je on.

On je rekao da dogovor opozicije oko kandidata za izbore mora biti zajednički.

„Na njega ne polaže niko ekskluzivno pravo. Dobro je da pokrenemo dijalog, ali bez uslovljavanje i busanja u opoziciona prsa. To nas je mnogo koštalo do sada. Hladne glave i putem egalitarnog principa moramo vidjeti šta je najbolje rješenje za građane, a ne za pojedinačne političke subjekte i zadovoljavanje njihovih sujeta“, ocijenio je Abazović.

Upitan da li je moguće da Demokratski front (DF) i ostatak opozicije, imajući u vidu međusobne razlike, dođe do kompromisa i zajedničkog kandidata, Abazović je rekao da su razlike u opoziciji i prije pet godina bile ogromne, pa se na kraju podržao jedan kandidat, Miodrag Lekić.

„Sada je situacija mnogo povoljnija po opoziciju nego tada, jer je DPS ogoljen do srži i pobijeđen u nekoliko opština. Pritom oni zaista nemaju šta vise da ponude. Stoga ostajem veliki optimista! Političke okolnosti i atmosfera odrediće kandidata ili kandidate, pa ostaje da se vidi šta će sve biti do proljeća. Kako god bilo siguran sam u poraz kandidata vlasti“, rekao je Abazović.

On je poručio da kandidata DPS-a može pobijediti bilo koji kandidat opozicije koji uđe u drugi krug.

„Ovo naravno pod uslovom da u prvom krugu bude više kandidata. Stoga ne dijelim to mišljenje, naprotiv smatram suprotno od kolega iz DF-a . U tom drugom krugu moramo biti složni, odlučni i posvećeni pobjedi opozicionog kandidata koji je prošao prvi krug“, smatra Abazović.

On je saglasan sa ocjenama iz nevladinog sektora o nespremnosti izbornog sistema za predstojeće predsjedničke izbore.

„Izborni sistem u Crnoj Gori ne funkcioniše, a izborni proces je farsa što su potvrdili posljednji parlamentarni izbori. Sa institucijama poput sadašnje Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije ne možemo nikada imati fer izbore. Da bi se intenzivnije bavili izbornim sistemom i izbornim zakonodavstvom mora se prekinuti bojkot, a to se može desiti tek nakon što se dobije datum novih izbora“, dodao je Abazović.

Ako se, kako je rekao, to ne desi, na izborni proces će ponovo pasti velika sjenka kao i do sada, a najveće posljedice trpjeće građani.

„Na vlastima je da iskažu volju, ako to ne učine, jasno je da vladaju nedemokratskim sredstvima i da uzurpiraju volju većine građana. Na taj način urušavaju državu, njene institucije, što im je izgleda i krajnji cilj. Moram priznati da su za sada uspješni u skrnavljenju sistema, ali neka ne očekuju našu pomoć na tom putu. Mi ćemo se izboriti za slobodu i vladavinu prava, ma koliko nas to koštalo“, zaključio je Abazović.

Mina

Komentari: 14

Crna mu pamet

24. 07. 2017 - 12:23

Crna ti pamet.....
Dobićeš moj glas

24. 07. 2017 - 13:02

ako se kandiduješ! A u drugom krugu ću glasati za Mila Đukanovića, ako bude drugog kruga
bilbord

24. 07. 2017 - 18:08

moj glas nećeš dobiti, kiksao si
Prvo "govedo" CG

24. 07. 2017 - 13:14

Abazoviću ti se možeš kandidovati (mada ja smatram da za to uopšte nema potrebe) . Đoko Orlandić
Podjele.me

24. 07. 2017 - 13:30

KO JE NAJPOPULARNIJI POLITI?AR U CRNOJ GORI ? GLASAJ NA : http://www.podjele.me/anketa_pitanje15.php?id=Ko-je-najpopularniji-politi3ar-u-Crnoj-Gori-1
UTAKMICA

24. 07. 2017 - 14:49

Abazović protiv Bečića, Abazović, Bečić uzvraća, Bečić preuzima vođstvo, Bečić, Bečić i ....pobijedio je Đukanović! Ljudi moji, jeli to moguće!!!
Mali Nemanja?!

24. 07. 2017 - 15:14

Ha, ha, ha, ha ....
Draško

24. 07. 2017 - 15:54

Gringo, mnogo je mačku goveđa glava!
bilbord

24. 07. 2017 - 18:07

u nekom momentu je ovaj mali i mogao nešto da uradi, danas sigurno ne
ko zna - zna

24. 07. 2017 - 18:11

kasno
Ja pa Ja

24. 07. 2017 - 18:15

Koliko hrabrosti tj. mladalacke gluposti u CG. Prvo nasilje Đukanovica sa punih 28 g. pa sad ovaj pjevac...Ima li ucene i iskusne glave u CG da ga ovaj narod podrzi. Nema jer nema ni naroda. Sve istrasceni nacionalisti i umisljeni intelektualci. 3.14
Mladjani junosa

24. 07. 2017 - 20:25

Nema blage veze sto radi niti ima sluha za politiku jer zeli da ulazi u bitku koju ne moze da dobije. Vecina nasih politicara su ovakvi i EGO im je veci od Lovcena! Ovo ce da bude velja sprdnja!
-

24. 07. 2017 - 20:43

Mali cetnicki vodonosa
CRNOGORSKI 007

25. 07. 2017 - 17:31

ONI NE SHVATAJU DA NE MOGU I NE SMEJU DA DODJU NA VLAST U CG ,JER SU ONI ANTI CRNOGORSKI ELEMENTI.
Novi komentar