Istorijska posjeta američkog potpredsjednika: Počast Crnoj Gori i ograničavanje ruskog uticaja

Uz vas smo - poručio je potpredsjednik SAD-a Majk Pens iz Talina, na početku četvorodnevne evropske turneje. U njegovoj agendi se osim Estonije i Gruzije našla i Crnu Goru, tri zemlje imaju nešto zajedničko. Iz ruske sfere uticaja, okrenule su se zapadu i NATO-u a dijele i strah od ruskog miješanja. Vojni analitičar Aleksandar Radić za Portal Analitika kaže da Pensova posjeta ojačava poziciju Crne Gore kao zapadnog saveznika, jer ipak treba imati respekta prema novoj članici NATO saveza.
Objavljeno: 01. 08. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crna Gora danas i sjutra biće domaćin američkog potpredsjednika , najvišeg  američkog zvaničnika koji će posjetiti Crnu Goru u više od stotinu godina od kada su dvije države uspostavile diplomatske odnose. To će biti prva posjeta regionu od strane najvišeg zvaničnika i prvog saradnika predsjednika SAD Donalda Trampa. Pens će u našu zemlju doputovati večeras sa suprugom, koja će dok njen muž obavlja političke razgovore, obići jedno domaćinstvo koje se bavi uzgojom pčela. I sama se, kako je saopšteno, bavi pčelama.

Jačanje pozicije Crne Gore kao zapadnog saveznika: Vojni analitičar Aleksandar Radić za Portal Analitika kaže da Pensova posjeta ojačava poziciju Crne Gore kao zapadnog saveznika, jer ipak treba imati respekta prema novoj članici NATO saveza.

31radic“Sada, kada je Crna Gora 29. članica Alijanse i kada napreduje proces pristupanja EU, moglo se učiniti da će izgubiti na relevantnosti komunikacija zapadnih političara niskog ranga sa Podgoricom, zato što su prilike u redu i što nema vanrednih događaja. Međutim, vrlo složeni odnosi između Vašingtona i Moskve – prije svega percepcija Vašingtona da je Moskva snažno prisutna na Zapadnom Balkanu i da ima svoje interese – utiču na to da specifična težina Crne Gore nadmašuje njenu stvarnu poziciju u odnosu prema interesima vodećih zapadnih saveznika”, kazao je on.

Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac za Radio Slobodna Evropa je kazao da je Pensova posjeta pokazatelj brzog uspona odnosa Crne Gore sa SAD-om.

lukovac28

“Taj uspon je dostigao najvišu tačku od nezavisnosti Crne Gore. Bilo bi realno očekivati da rezultat te posjete bude oživljavanje i političkog i ekonomskog plana razvoja odnosa Crne Gore i SAD-a, posebno u odnosu na američke firme koje bi bile zainteresovane za poslove u Crnoj Gori “, ocjenjuje Lukovac.

Samit Jadranske povelje: Pens će sjutra razgovarati sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, a učestvovaće i na Samitu Jadranske povelje, koji će okupiti premijere regiona.

“Poruke koje će uputiti Pens će se, prije svega, odnositi na konsolidaciju uticaja Zapada koja će biti tražena od lidera Zapadnog Balkana. “Sada je možda ipak trenutak da Zapad – ako želi da se posveti Balkanu i učini nešto po pitanju istiskivanja stranih uticaja – ohrabri zemlje Zapadnog Balkana”, kaže Radić.

Radić vjeruje da Crna Gora ima mnogo toga što bi sada mogla da priželjkuje kao ohrabrenje sa Zapada. “Nije dovoljno da sa Zapada stiže poruka da se očekuje držanje distanca prema ruskom uticaju, već se mora pokazati i šta to zapravo predstavlja afirmativni oblik zapadnog prisustva i u regionu i u Crnoj Gori”, kazao je on za naš portal.

pens

Kakav je Pens: Evropski mediji američkog potpredsjednika Pensa opisuju kao trezveog, mirnog, lojalnog, uzdržanog ali vještog i elokvetnog.  U Bijelu kuću je, kako se ocjenjuje,  donio političko iskustvo i veze sa republikancima - upravo ono što Donaldu Trampu nedostaje. Pens je 12 godina proveo u Predstavničkom domu Kongresa, a od 2013. je bio guverner. On sebe opisuje kao "hrišćanina, konzervativca i republikanca - tim redom". Odrastao je u Indijani, u porodici iz srednjeg sloja i u braku je već 30 godina. Nakon studija prava, radio je, između ostalog i kao advokat, ali i na radiju kao voditelj.

Norman Nejmark, profesor istočnoevropskih i njemačkih studija te istorije na univerzitetu Stenford ističe da je jako dobro što je Bijela kuća u posjetu Evropi poslala upravo njega, uzimajući u obzir Trampovo oklijevanje da potvrdi posvećenost kolektivnoj odbrani NATO, kao i želju za poboljšanje odnosa sa Moskvom, koji su učinili američke evropske saveznike veoma nervoznim i nesigurnim. Pens je, ocjenjuju evropski mediji, upravo čovjek koji treba da ih ubijedi da su SAD i Evropa saveznici i prijatelji.

 Tokom boravka u Crnoj Gori, američki zvaničnici imaće prvi stepen obezbjeđenja i o njihovoj bezbjednosti će, osim pripadnika crnogorske javne i tajne policije, brinuti i američki bezbjednjaci koji su već stigli u Crnu Goru. Pod prvim stepenom se podrazumijeva da se na trasi kretanja štićene ličnosti ne dozvoli da uđe ni jedno vozilo i da sve bočne ulice moraju biti pokrivene. Detalji o trasi čuvaju se u tajnosti.

N. Dragaš / V. Rajković-Nenadić

Komentari: 22

Pence for president

01. 08. 2017 - 04:07

Pence ce zamjeniti onog lakrdijasa vjerujem jos ove godine.
Prust

01. 08. 2017 - 06:51

Wellcome Mr.Mike Pence truly from the Montenegro heart!!!!
Vasojevic

01. 08. 2017 - 07:16

"Ograničavanje Rusije" a Rusija ograničena i okruzena od NATO-a :Estonija, Letonija, LItvanija, Rumunija, Bugarska, Turska, dok su uz NAto Finska, Gruzija. Ko koga ograničava? Rusija ima samo jednu bazu na Mediteranu, i to u Siriji.Ostalo je sve NATO.Pa ko je ovdje dezurni siledzija? NATO na čelu sa Amerima. Ali, Rusija je dežurna babaroga.Ovo se zove ispiranje mozga, mog ne, ali vecine citalaca da.
Katunjanin

01. 08. 2017 - 09:20

Vasojevicu, za misli da Seselj dolazi, zaspat nebi moga od srece, a?
Vasojevic

01. 08. 2017 - 13:11

Ne radi se o Seselju, i ne znam kakve veze on ima.U tekstu se on ne pominje.Polemisi sa onim sto sam napisao i demantuj ako nesto nije tacno. Stvari treba nazvati pravim imenom , a ne uljepšavati realnost.
Maslinar

01. 08. 2017 - 09:31

Ovdje se radi o Crnoj Gori I njenoj buducnosti. Ovdje se radi o tome hoce li CG ostati 'vojni logor' kako joj nalaze srpski i ruski scenario ili ce joj se dozvoliti da se ponasa shodno svojim drzavnim interesima...
Mišo

01. 08. 2017 - 10:46

Ovi naši i ne kriju da krupnim koracima od Srbije prave vojni logor. Evo, danas u novinama i babe i tekte i teče i mame i tate i stričevi i ujaci i sestre i braća i kumovi ... ukratko svako ko je srpskog roda, moraće u vojsku na obuku. Svaki Srbin mora da nauči da puca iz puške i topa i da nauči da vozi raketu. Blago vama braćo Crnogorci, nemate vi pojma kako je nama. Mandić i Knežević su mala deca kakvie mi ovde imamo majstore.
^^^

02. 08. 2017 - 01:58

Miso, i to Vulin forsira koji je nesposoban za vojsku! Nevjerovatno! Ali dosta je Srbima(normalnim) da budi bilo ciji pioni i da budu opet ostavljeni na ulicu poslije svih ratova i velikih i unaprdijed nepotrebnih zrtava. Koliko ja pratim situaciju u Srbiji, ta glupost je dobila negativnu reakciju naroda. Sto mislis o tome? Hoce li to zlo proci?
Momčilo,Pljevlja

01. 08. 2017 - 11:28

Vasojeviću, vas ne treba ograničavati ni u čemu. Bog je to napravio davno...
@

01. 08. 2017 - 16:46

Posto vidim da si veljesvjetski analiticar sto mislis o situaciji na Fudziju.Mozemo li sto tamo promijeniti ili da trpimo taj teror.
danilo s.

01. 08. 2017 - 10:21

Nema nikkave sumnje - veoma znacajna posjeta. U pravo vrijeme. Jer, protivnici CG su jos uvijek aktivni. I ostace prikriveno aktivni, sve do prve zgodne prilike za novu agresiju. CG je ulaskom u NATO ucinila istorijski iskorak – “kopernikanski preokret” u civilizacijskom smislu. Odnosno, korak ka Evropi i zemljama razvijene ekonomije i demokratije. Njen grijeh je sto je time poremetila panslavisticke, panpravoslavne i velikodrzavne projekte i planove. Nazalost, tako ne misle svi gradjani, uglavnom oni koji su indoktrinirani veljesrpstvom i svetosavljem SPC. Zato je podrska najmocnije drzave na svijetu veoma znacajna za buducnost CG. Za one koji se protive, neka samo zamisle gdje bi voljeli da njihova djeca studiraju i/ili rade u EU ili u Rusiji? CG je mudro izbrala. A vrijeme ce to i dokazati.
BA

01. 08. 2017 - 13:13

Za pocetak Danilo.S bi dobro bilo da vasa djeca studiraju recimo u Tirani, Pristini, Zagrebu i za pocetak da se klone Beograda.E to bi bilo u skladu sa vasim principima i onim vrijednostima koje zagovarate. Sve drugo bi bilo licemerje.
-

01. 08. 2017 - 18:12

Za početka u Podgorici. Ali uvijek prije u Zagrebu ili Ljubljani no u Beogradu, ako to već spominješ..
Sovereign

01. 08. 2017 - 19:35

Па пређите више са ријечи на дјела. Таман тим редом и идите...
-

01. 08. 2017 - 20:15

Ne zasluzujes odgovor ali da ti velim da su dobri odnosi sa Srbijom od velikog znacaja za CG. Generalno nema razloga ne biti blizak Srbiji koliko i ostalima. Medjutim da postoje opstrukcije iz Srbije, sto ne znaci uvijek od vlasti, to stoji. Iskreno se nadam da ce i Srbija krenuti a Zapadu i onda vidim daleko povoljniji ambijent za normalne dobrosusdjedske odnose prije svega bazirane na obostranoj koristi. jedino tako odnosi mogu biti solidni
Uglješa Kotlica

01. 08. 2017 - 12:50

Dobro nam došao uvaženi gost Majk Pens
Nesho70

01. 08. 2017 - 13:18

Najbolje je da se " detalji o trasi čuvaju kao tajna", a već je objavljeno da je trasa kojom će proći okićena američkim i crnogorskim zastavama. I još postoji jedan jedini put od aerodroma do Hiltona.
golden gate

01. 08. 2017 - 18:07

Historiska posjeta Mr. Penca Crnoj Gori.Thanks.
Izvinjavamo se Amerikancima..

01. 08. 2017 - 18:53

...što ste nam sa pravom pretvorili u krv i pepeo domovinu predaka Kraljevinu Petrovića Njegoša-1918 godine! Jer to ste promišljeno uradili za interes-napredak SVIJETA-krv naših predaka je dopriniiela-da mi danas uživamo-u blagodeti- koju će te nam pružati-u narednih stotinu/100/ godina! Dobro došao dobri čovječe-dobroga BRACKOGA AMERIKANSKOG NARODA!!!! E VIVA VERO MONTENEGRO!!!!!
Toto

01. 08. 2017 - 19:31

Срећна вам слобода, Црногорци.
:)

01. 08. 2017 - 20:17

Miroslav u dva glasa - kao Toto i Sovereign. Ovo se zove split personality, ozbiljan psihijatrijski simptom. Obrazuje se malo covjece, posjeti vatikanske muzeje da vidis sto je kultura.
Fjaka

01. 08. 2017 - 20:36

Neznam cemu tolika frka niocesa. u Americi nema nikakve vijesti o tome.
Novi komentar