Posjeta potpredsjednika SAD: Prave poruke u pravi čas

Posjeta američkog potpredsjednika Majka Pensa je nesumnjivi pokazatelj nove pozicije Crne Gore na političkoj i bezbjednosnoj mapi. Ona je došla u najboljem trenutku - kako za domaćine, tako i za goste, ali i za Sjevernoatlantski savez: pravi potez u pravo vrijeme.
Objavljeno: 03. 08. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Miodrag VLAHOVIĆ

Ni podgorički avgustovski žaropek nije mogao da pokvari utisak.

Čak ni najtvrdokorniji medju ozlojeđenima i mrzovoljnima što Crna Gora uopšte dočekuje gosta iz Vašingtona, mrski im NATO i da ne spominjemo, nemaju što da prigovore. Sve je proteklo kako treba i dolikuje. I više od toga. Riječi podrške i ohrabrenja, koje je Pens izgovorio i prije nego što je stigao kod nas - u svojim obraćanjima medijima u Talinu i u Tbilisiju - kruna su višedecenijskog iskustva  u komunikaciji i saradnji Podgorice i Vašingtona. Njegova zdravica na vili Gorica je već dio istorije američko-crnogorskih odnosa.

Još jednom se dogodilo, ovoga puta oko najvažnijih i najvrijednijih stvari, da od drugih čujemo koliko smo zapravo značajni. Bez pretjerivanja i kurtoazije, visoki gost iz Sjedinjenih Država je uputio riječi pohvale i priznanja i, na način koji je svojstven Amerikancima, potvrdio da naša zemlja ima snažnu i iskrenu podršku ,,na te strane”.

16vlahovic

Posjeta Majka Pensa se dogodila u trenutku kada je bila najpotrebnija - i za Crnu Goru, i za NATO, ali i za same Sjedinjene Države. Rijetke su situacije, pa makar se radilo o minuciozno pripremanim diplomatskim susretima, da se u jednom događaju spoji toliko pozitivnih sadržaja i poruka.

Za Crnu Goru nije moglo biti ni boljeg momenta, ni važnijeg gosta, da se kaže i čuje ono što je sada važno - zapravo najvažnije za našu državu. Crnogorska nezavisnost i njen evro-atlantski stateški izbor je pod pritiskom i izazovima koji se ne smiju potcjenjivati. Zvanična Moskva odavno ne krije svoje nezadovoljstvo crnogorskom državnom politikom. Oktobarski događaji, ali i sve ono što im je prethodilo i što ih prati, razlog su za oprez najvećeg stepena.

(Nije novost za Crnu Goru da unutrašnje podjele pokazuju svoje najružnije lice baš u ovakvim situacijama. ,,Ruski ispit” je previsok zahtjev za mnoge Crnogorce, kako god da sebe zovu. Kako nekada, tako i danas, u novim, modernim vremenima. ,,Izdaja Rusije”, da se podsjetimo te frojdovske izjave ruskog ministra Lavrova, objašnjava mnogo toga. Takvima će zdravica američkog gosta posebno teško pasti. U tome im, sve i da želimo, ne možemo pomoći.)

Posjeta ima i neuobičajenu težinu i za sami Vašington. Predsjedniku Trampu, suočenom sa sopstvenom verzijom ,,ruskog testa”, koja je postala predmetom posebne istrage, bila je potrebna ovakva turneja kako bi, preko svog prvog nasljednika, tradicionalnog i konzervativnog republikanca Pensa, popravio utisak izazvan brojnim oštrim i nezgrapnim postupcima i  izjavama, koje su na evropskoj strani atlantske zajednice (ali i na svim drugim mjestima značajnim za svjetsku politiku) izazvale brojne nedoumice i, čak, javno iskazano nezadovoljstvo. Liše Moskve, da se razumijemo.

markovicpens1

Pens vraća stvari u normalu: Uz to, Bijeloj kući, koja, kako slušamo i gledamo, sada prolazi kroz posebno turbulentni period, obilježen smjenama i ostavkama najbližih predsjednikovih saradnika, potrebni su događaji i aktivnosti koje i domaću (američku) i svjetsku javnost podsjećaju na to ko su i što su Sjedinjene Države. Stabilno i normalno, dok još ima vremena, rekli bi neki.

Uloga i pozicija Majka Pensa je, u tom smislu, od najvećeg značaja za Donalda Trampa. Pens, i inače, u tom dvojcu ima funkciju svojevrsnog sidra - posebno za tzv. republikansku "bazu", ali i za američke partnere i prijatelje u svijetu. I prvi i drugi su, češće nego što je iko očekivao od neortodoksnog Trampa, bili zatečeni i ozlojeđeni njegovim tvitovima i olakim, a, po posljedicama, teškim izjavama i odlukama.

Potpredsjednik Pens je tu da stvari vrati u normalu, u očekivanu višedecenijsku stratešku matricu, koja je i danas potrebna i Sjedinjenim Državama i svijetu u kojem živimo.

Na kraju, a vjerovatno i najznačajnije, turneja Majka Pensa je odagnala svaku sumnju i nedoumicu da će SAD voditi nekakvu pro-rusku ili politiku permisivnosti i popuštanja prema Kremlju. Ruta tog putovanja - estonski Talin, gruzijski Tbilisi i crnogorska Podgorica - odabrana je da bi se Putinovoj Moskvi pokazalo da je Amerika čvrsto uz NATO saveznike i prijatelje.

Baltičke zemlje, i da nema traumatičnog i tragičnog iskustva sa sovjetskom okupacijom 1939. i sa pritiscima moćnog susjeda posljednjh godina, su imale potrebu za ovakvim američkom gestom.

Isto, a možda i više, važi za Gruziju, čija je nesreća iz sukoba 2008. i otetim teritorijama Abhazije i Južne Osetije, upozorenje uporedivo jedino sa krvavom podjelom Ukrajine, u kojoj bjesni sukob iniciran i sponzorisan sa iste, gorepomenute adrese.

I, dok su baltičkim i gruzijskim prijateljima geografija i istorija podarile zajedničkog susjeda, pa su problemi i brige na samim vratima od kuće, u crnogorskom slučaju, bez obzira na udaljenost ruskih prijatelja, podrška vodeće zemlje Alijanse, je najbolja potvrda istorijskog značaja članstva u NATO.

Članstvo u Alijansi je bezbjednosna garancija, a ne prosta predaja dokumenata u Vašingtonu i dizanje zastave u Briselu. Sada je to mnogo jasnije nego ranije - i prijateljima Crne Gore. I onima drugima.

Posjeta potpredsjednika Pensa će, zbog svega toga, ostati ubilježena i upamćena kao veliki i značajni diplomatski gest i uspjeh: pravi potez u pravo vrijeme na pravim adresama.

(Autor je nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore i prvi ambasador u Vašingtonu)

 

Komentari: 6

Odlican komentar

03. 08. 2017 - 02:25

Odlican komentart . Bez greske .Kao uostalom najveci broj ambasadorovih kolumni . Samo jedna malecka ispravka . Prvi ambasador drzave Crne Gore u Vasingtonu je bio - dr. Anto Gvozdenovic !
Opet ti

03. 08. 2017 - 07:29

Dr Gvozdenovic nije imao tu funkciju u formalnom smislu. Analiza je odlicna.
Guest_1726

03. 08. 2017 - 08:48

Fantastican text kao i uvijek. Pozdravi gospodine Vlahovicu.
Rukfaš

03. 08. 2017 - 12:13

Mićo, svka Ti je na mjestu. O D L I Č N O! A eno u Vijestima Grahovac baluša. Klikće koliko iđe može što Pens nije posjetio Đukanovića. A da ga je posjetio... bio bi zvek. Nesrećnik nezna da je Podpredsjednik SAD došao uposjetu Državi a ne patijama.
??????

03. 08. 2017 - 18:21

Veleposlanik u Washingtonu Imenovan za crnogorskog veleposlanika u Washingtonu. Kao veleposlanik bio sudionik velikog uličnog ceremonijala odavanja počasti Kraljevini Crnoj Gori u New Yorku u jesen 1918. godine.
Jeremije prorok

03. 08. 2017 - 20:53

a kaze daje po povratku iz newMontenegra galamio na posadu sto ga nije izvijestila da dijecija bolnica ima poderanu i nikad opratu posteljinu mobilijar sav razvaljen napolju trava kamenje sve rupe zatrpane divljim deponijama pa se naljutio sto ga Filip nje obavijestio kad je bio mogaoje to pomoc da makar dijeciju bolnicu malo pociste podove operu i motikama i lopatama odvuku divlje deponije MNOGO SE BRINE MNOGO KAZE POMRIJECU I OTROVACESE JADNE LENCUGE ONESU SAD SAMOSTALNI al raditi neznaju toim je mana samo moras im davat pitanjeje oceli SAD imati tolio ljeba tosu azdaje najgore je mora se gazdi Mili nosit u Dubaj u nebude na30 sprat bez lifta!
Novi komentar