Prva dama pomogla Trampu da izabere ambasadorku za Sloveniju

Američki predsjednik Donald Tramp imenovaće bogatu kalifornijsku preduzetnicu Keli Roberts za ambasadorku u Sloveniji, a na izbor je odlučujuće uticala Trampova supruga Melanija, koja je porijeklom iz te zemlje, pišu slovenački mediji pozivajući se na američke medije.
Objavljeno: 03. 08. 2017 - 13:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Više medija iz Los Anđelesa i Njujorka navodi da je na Trampov izbor koga će poslati u Ljubljanu odlučujuće uticala prva dama SAD koja želi da američku ambasadu u Sloveniji vodi neko iz poslovnih krugova.

Keli Roberts obogatila se u hotelijerstvu, a njen suprug Duejn Robert prve je milione stekao prodajom buritosa, smrznutog meksičkog specijalteta.

Oboje su donatori Republikanske stranke i značajno su doprinijeli Trampovoj prošlogodišnjoj predzbornoj kampanji, navode slovenački mediji.

Ako Kongres potvrdi predsjednikov izbor, Keli Roberts bila bi prva žena na vodećoj diplomatskoj poziciji u Ljubljani i drugi nekarijerni američki diplomata na tom mjestu, od osam koliko ih je bilo od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Slovenije 1992. godine.

Prvi nekarijerni dplomata bio je arhitekta i biznismen libanskih korjena Jusuf Gafari, koji je na dužnost u Sloveniji stupio na početku prvog mandata bivšeg predsjednika Baraka Obame 2008, ali ga je bila izabrala prethodna adminstracija predsjednika Džordža Buša.

Izvor: N1

Foto: AP

Komentari: 0

Novi komentar