Globalizacija laži

Crnogorska opozicija je stalno na pogrešnom putu, a nikad ne sumnja u ono što radi. Ne vide da će ih laž srušiti vlastitom težinom. Za njih su fakta pristrasno tumačenje realnosti. A fakta se mogu ignorisati, samo ona time ne prestaju da postoje.
Objavljeno: 05. 08. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Blažo SREDANOVIĆ

Današnjoj civilizaciji, koja se sve više približava mogućoj ekološkoj, ili nuklearnoj kataklizmi, potreban je najveći stepen racionalnosti, kao što je avionu prilikom uzlijetanja potrebna najveća brzina, da bi izbjegao katastrofu.  

Međutim, svjedoci smo hiperprodukcije laži, obmana, prevara, hakera, sajber napada i računarskih virusa, uz upotrebu najsavremenije tehnologije. Lažne vijesti se preko novih medija šire neslućenom brzinom i pretvaraju u ubojni arsenal političkih moćnika, koji se bave kultivisanjem haosa i konflikata. Laž je postala Lingua Franca, egzistencijalni manir komuniciranja u kojemu realnost postaje gotovo irelevantna.

181blazo2

Umjetnost selektivnog laganja: Laži i prevare su postojale tokom čitave istorije svijeta, ali nikada kao danas, sa tolikim rizikom i nesagledivim posljedicama za ljudski rod.

“Šarm rasnog političara”- piše Ciceron, “može se definisati kao sposobnost da se kažu stvari za koje i on i publika znaju da nijesu sasvim istinite, ali ako on to kaže tako elokventno i sa tako ubjedljivom iskrenošću, onda su čak i najtvrđi protivnici spremni da suspenduju svoj otpor i nevjericu i da se dive njegovom performansu. Suština je kako se kaže, a ne što se kaže. Uostalom, nepromjenljiva konzistentnost gledišta nikad nije smatrana vrlinom velikih drzavnika. Njihov cilj, a ne govor mora uvijek biti isti. Ako su solidni u temeljima, mogu biti malo frivolni na površini”.

Politika se danas definiše kao umjetnost selektivnog laganja, a jedan naš mudri čovjek nazvao ju je mazalica. Političar nikad ne laže - sem kad je sasvim neophodno, pa i onda oprezno i u malim dozama, po onoj poslovičnoj priči o žabi: Ako žabu staviš u vrelu vodu ona će iskočiti. Ali, ako je staviš u hladnu vodu i postepeno vodu zagrijavaš, žaba će uginuti! 

Političar više voli da bude neodređen i nejasan. Odsustvo bilo kakvog značenja za ono što kaže je njegov cilj. Dvaput misli prije nego što ništa ne kaže. Više voli da svoju laž pripiše drugome, nego da prikriva svoju, ili otkriva tuđu.

Nekim političarima dođe nekako prirodno da lažu, kao slavuju kad pjeva. Čak se i ne trude mnogo da budu ubjedljivi i konsistentni.

Znaju i da pomiješaju laž i istinu - sve po receptu: kašičicu istine, pa mjericu laži, na vrh noža istine, pa onda sloj laži i tako redom dok politička papazjanija nije gotova.

Kod jednog američkog karikaturiste to izgleda ovako: The LIES behind the TRUTH, and the TRUTH behind those LIES that are behind the TRUTH!

U političkim partijama postoji i grupno, kolektivno laganje u raznim nijansama poput orkestra, đe se zna kad je momenat  da se oratorski  oglasi hor, a kad  prva violina treba da milozvučno osvira svoju lažljivu partituru.

Jedan komentator kaže: Neki političari smatraju da je moral u politici  nepotreban, čak može biti i riskantan. Često izgledaju kao da su malo pijani, a posebno kad su srećni što im je laž uspjela, pa se onda još i ljube!

U jednoj BBC komediji  britanski ministar pita šefa kabineta da li Engleska treba uvijek da slijedi zakon i pravdu, našto mu ovaj odgovora: Naravno, ali treba paziti da to ne utiče na našu spoljnu politiku!

blazo1

Panoramski prilaz realnosti: Za našeg novog predsjednika Trampa istina je samo zanemarljiva kolateralna šteta! Fortune Magazine kaže za njega da ima zapanjujući talenat za dvoličnost, obmane i licemjerje, što je kod njega kontinuirano prisutno kao da je pod kontrolom “automatskog pilota”. Time je došao u direktnu kontradikciju sa predsjednikom Linkolnom, jer misli da može lagati sve ljude u svako vrijeme!

Jedan sociolog piše: “Kazati uspješno i ubjedljivo laž je akt, đe se zahtjeva oštar fokus, da bi se ona plasirala na pravo mjesto i u pravo vrijeme. Uspješan lažov dobro zna što je istina i đe je granična linija između nje i laži. Isto tako zna ako je uhvaćen u laži da mu se neće vjerovati ni kad govori istinu!

Kod Trampa je ni jedno ni drugo već “panoramski prilaz” realnosti, koju on mijenja po potrebi. Umjesto govora sa smislom i rezonom, Tramp  potamni izjavu lingvističkim tupostima i oblacima verbalne prašine uz pretjeranu upotrebu nebuloznih relativizama i ekcesom superlativa, bilo da je riječ o najozbiljnijim problemima svijeta, ili njegovoj frizuri. Ukratko, on je neumorni brbljivac  (“bullshiter”), što je refleksivni produžetak njegove sujete, ili metod kompenzacije za njegovu duboko ukorijenjenu nesigurnost”.

Ne čude izjave da bi za Ameriku bilo daleko bolje da je predsjednika izabrala putem lutrije!

A kako stvari stoje u našim balkanskim horizontima?

Ćosićeve “plemenite” laži: Poznato je kako je Dobrica Ćosić pripisao lažima plemenite pobude i vrline, baš kao što je i poraz na Kosovu ovjenčan slavom, kao da je herojska pobjeda.

“Lažemo iz ljubavi i čovečnosti; lažemo zbog poštenja; lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo da bi nam bilo lakše; lažemo da bi utješili druge; lažemo stvaralački, maštovito, invetivno”.

Srbi kažu: od nas seljaci samo je država pokvarenija. Marko Vešović  im je pripisao da laži gaje kao svilenu bubu!

A Crnogorci? E, ni tu ne možemo bez viteštva, pa se laže hrabro i muški i to uz časnu riječ. Još samo da lažima dopišemo ekološke kvalitete!

“Kod nas se laže svuda, pa i u pogrebnim govorima" - kaže nas poznati književnik Mihailo Lalić.

Lažemo oboljelog na samrti, umjesto da umre u istini, kakvu god bolest imao”. Pjesnik Rilke kaže: Lagati čovjeka na samrti znači ukrasti njegovu smrt, koja je po sebi ultimativna istina.

I pod popovskim mantijama skriva se mnogo laži. Jednom nasem popu je poslastica da falsifikuje istoriju. I pored svoje svemoguće moći bog izgleda nije stvorio dovoljno para, jer ih je ovome popu vazda malo!

Kad je Darvin objavio “Porijeklo vrsta” navodno je Papa izjavio: Nadajmo se da to nije istina. A ako je istina nadajmo  se da se neće širiti suviše brzo!

U raspravama i polemici Crnogorci uzdižu etiku do neba, ali ono što je u svakodnevnoj upotrebi je privid morala i služi za prikrivanje laži, kao što parfem neutrališe neprijatne mirise tijela. Poštenje čuvamo kao crnogorsku robu: za ukop i svečane prilike, kad se treba istaći!

Razvili smo sistem privida i obmana. Srljamo u subkulturu laži, koja konzumira male klovnove u politici, biznisu i društvu uopšte, što korozivno razjeda društveno tkivo. Javna riječ ne predstavlja ništa. Bačena je na asfalt i gazi se kao pljuvačka.

blazo3

Laži, kao kućni ljubimci: Laži kao i krađe počinju od malih stvari. Doći ću, a ne dođe. Zvaću, a ne zove.  Koliko desetina hiljada ovakvih neispunjenih obećanja se ponavlja svakodnevno u našoj stvarnosti? Zar data riječ nije nepisani ugovor, srž civilizovane komunikacije? Ono sto se obeća da bude  kao pijesak u cipeli - da uznemirava kao neplaćeni dug.

Male laži, koje se gomilaju, postaju veliki problem. Ruše međusobno povjerenje i društvenu koheziju. Ulaze u sve pore života. Pripitome se i postaju kao kućni ljubimci. Laž je koketna i umire od želje da se pokaže, dok je istina kod nas daleko od kritične mase, da bi bila dominantni kodeks ophođenja. Suviše je jak lijek da bi ga se progutalo nerazblaženog.

Potkradamo vrijeme jedni drugima stvarajući atmosferu đe smo svi gubitnici. Dozvolili smo da laži igraju odlučujuću ulogu u našem životu, politici, ljubavi i prijateljstvu. Kad laž postane respektabilna ima sljedbenike i među jakim i slabima. Postalo je tako lako lagati, još ako se laže uz osmjeh, sa šarmom i uglađenim manirom, onda je “passe”.

A laž ne može služiti misaonim društvenim  procesima i konstruktivnoj saradnji. To je praznina bez smisla, koja uništava čovjekovu slobodu.  Kroz laž preovladava zloba i zaslijepljenost, koja vodi u mržnju, konflikt i nasilje.

Podmićivanje, korupcija i nepotizam nijesu ništa drugo, već laži samo u drugom ruhu.

Rečeno je da narod ima upravu koju zaslužuje. Andrić je pisao da je narod taj koji do zla boga iskvari vlast. Sto onda vrijedi mijenjati vlade, ako se narod ne mijenja? Zašto bi  političari bili prema narodu moralniji, nego što su  građani jedni prema drugima? Mi smo političare oslobodili od onoga “zavadi pa vladaj”, jer se i bez njih svađamo međusobno kao škorpijuni u boci.

Revolucija u komunikacijama pruža do sada neviđene mogućnosti za približavanje gledišta, đe se putem direktnog dijaloga mogu iskristalisati činjenice i lakše doći do istine. Međutim, često u medijima, posebno na internetu, to nije vođenje civilizovanog dijaloga, ni polemisanje, već kafansko isprazno nadgornjavanje i gluparenje, sa niskim insinuacijama i uvredama.  Skrivanjem iza anonimnosti, kao iza zavjese, ispoljavaju se mržnja i uvrede bez konsekvence. Takva interakcija niti je ljudski intimna niti ima nekog značenja.

Poznato je da ljudi često umjesto istine traže potvrdu svojih pogleda, a fakta usvajaju jedino kad se ona slažu sa onim što oni već misle.

Novinari često saopštavaju ono sto publika želi da čuje, a ne ono što bi trebala da zna. Zar se može povlađivati njihovom ukusu, a onda se žaliti na nisku političku svijest građana?!

Mladi političari, eklektične pčelice: Crnogorska opozicija je stalno na pogrešnom putu, a nikad ne sumnja u ono što radi. Ne vide da će ih laž srušiti vlastitom težinom. Za njih su fakta  pristrasno tumačenje realnosti. A fakta se mogu ignorisati, samo ona time ne prestaju da postoje!

Beskrajno se priziva demokratija, kao da je to nešto posebno, izvan društva, a ne nusprodukt opšteg napretka, kroz afirmaciju svih civilizacijskih normi i dostignuća. Ako se laži, krađe i prevare pokušaju ukloniti istim takvim kategorijama, šta će onda preostati, sem privid promjena i obmana i sebe i drugih. To je nažalost vidljivo i kod nekih  mlađih političara, koji se ponašaju kao eklektične pčelice, idući od jedne partije do druge, od jedne novoformirane grupacije do druge.

Nijesu još ni pošteno zagrijali poslaničke klupe, a već su istrčali na ulicu da udruženi sa neprijateljima države ruše Skupštinu!

Bahatost nije hrabrost, kojom se stiče drustveni ugled, već nedostatak domaćeg i društvenog vaspitanja. Niti je vrlina ići po svijetu i opaljkavati državu koja te hrani. Htjeli bi da zavire u svačiji novčanik, a ako neko pokuša da prebira po njihovom odmah su spremni  da se žale Briselu.

Obnovili smo državnu nezavisnost, a predstoji nam još teža obnova moralnih, društvenih i socijalnih normi i vrijednosti. A ponašamo se kao da se tim ne treba baviti, kao da će to odnekud odjednom stići, kao jeftiniji proizvod iz uvoza.

Treba se upitati možemo li ustanoviti neke zajedničke principe i vrjednosti sa kojima se slažemo?  Pravila ponašanja, socijalne, moralne i društvene norme, koje bi  respektovali i uvažavali?

Ili pristojnim ljudima preostaje jedino indignacija i prezir prema svemu.

Foto glavna: Twiter 

 

Komentari: 39

Bodin

05. 08. 2017 - 01:36

Ni riječi o opljačkanim milijardama.
Sira slika

05. 08. 2017 - 02:10

Blazo prica jedno a ti si se ironicno potrudio da das primjer upravo njegove poente u malo sirem smislu. Ovoj zemlji je 20 godina alternativa ovoj vlasti neko ko ne zeli ovu drzavu. Svakako vecina opozicije je konzistentno tako orijentisana. Prema tome ostaje logicno pitanje moze li biti u interesu drzave postaviti nekog ko nema interesa da bilo sto dobro za drzavu ucini. Ne, naprotiv, moze biti opasnost za samu egzistenciju drzave sto je prioritet iznad prioriteta. U zadnje vrijeme je ovome dodato i antievropsko ili prorusko djelovanje vecine opozicije. Vlast se mijenje kvalitetnijom, konstruktivnijom alternativom i svakako patriotskom. Vrlo je intuitivno i logicno. A zasto u CG nije moguce oformiti takvu opoziciju? Za diskusiju.Uticaj Rusije, Srbije, SPC, ali i civilizacijska zatucanost, provincijalizaam, dinarska destruktivnost, pohlepa nekih medija koji su udarali tam-tam cetnicko-ruskim jurisnicima, ...Treba da na drugoj strani bude bar Mussolini da bi glasao za DF,Demos,SNP...
Tesla

05. 08. 2017 - 04:14

Dobar clanak ali mi se tvoj komentar jos vise svidja.Bravo!!
danilo s.

05. 08. 2017 - 06:31

Sira slika, Podrska vasem komentaru. Kao i zaista dobrom tekstu g. Sredanovica. Ohrabuje sve cesca pojava objektivnih komentara. Da bi isli naprijed moramo se dogovoriti o cilju/destinaciji. Da bi se dogovorili moramo da naucimo da razgovaramo. A da bi naucili da razgovaramo moramo da naucimo da cijenimo istinu. I da uvazavamo sagovornike. Ako budemo civilizovano - i iskreno - razgovarali moci cemo da uspostavimo uzajamno povjerenje (trust) bez kojeg nista dobroga nije moguce postici. Ni u drustvu, ni u poslu, ni u zivotu.
Riki

05. 08. 2017 - 08:05

Sto se ovdje toloki bave opozicijom Kazu 20 godina opozicija je neko ko je opzicija drzavi a ne vlasti.Pa zar nisu DPS i njihov lider buili zestoka opozicija drzavi Crnoj Gori i njenoj samostalnosti pa su posloje toga prigrabili ideju drzavne nezavisnosti.Jesu svim silama podrzani iz Beograda.I onda se jos pominju moralne kategorine.Neko je pateiota a neko nihe.
Tesla

05. 08. 2017 - 11:08

Koristis se poluistinama...
Pendrek

05. 08. 2017 - 11:45

Opljackane milijarde? Jesimli ih to ti prebrojao ili ti rekli tvoji politicki lideri? I u cemu je problem, sto politacari lazu ali se to smije reci samo za vlast a ne i za opoziciju? Oko toga ce mo da lazemo da oni ne lazu. A ako i moramo da prihvatimo da lazu oni na to imaju pravu jer opozicionim botovima je sve dozvoljeno da se radi ako je upereno protiv vlasti. A njihovi su svete krave.
Dobar clanak, pravo u centrar!

05. 08. 2017 - 02:00

Citiram za mene najvazniji dio ovog odlicnog clanka: "Obnovili smo državnu nezavisnost, a predstoji nam još teža obnova moralnih, društvenih i socijalnih normi i vrijednosti. A ponašamo se kao da se tim ne treba baviti, kao da će to odnekud odjednom stići, kao jeftiniji proizvod iz uvoza." Gospodine Sredanovicu, dok to ne krene iz porodice, a ne od drzave propisano, od te promjene nece biti nista bez obzira koliko se mi trudili.
Ilija

05. 08. 2017 - 08:42

Kako čovjek da "obnovi moralne, društverne i socijalne norme" kad u komšiluku ima kamataša i švercera koji radi, to što radi, na očigleda državnih organa i kome porodica uživa standard holivudskih gllumaca. Kako radan i običan čovjek sa svim vrlinama dobrog čovjeka da bude primjer kojeg će uzeti njegova djeca kada on svojim radom ne može svojoj porodici obezbijediti ni osnovne potrebe bez obzira na uloženi trud. Ipak bi, po mome, obnovu trebalo početi paralelno sa nekim novim ljudima u državnim organima koji bi konačno počeli da rade ono za što predhoednici bili plaćeni. Te institucije bi država morala pomoći sa velikim finansijskim sredstvima jer se u proteklih nekoliko decenija toliko posla nagomilalo. Pred njima bi stajao ogroman rad a pred državom, možda po sudbinu nacije i države, i najvažnija investicija.
Roditelji pokazuju primjerom

05. 08. 2017 - 09:05

Ilija, ja te razumijem, ali ako otac i majka ne vaspitaju dijete kako treba, UPRKOS losem komsiluku i jos losijim komsijama, nece njega ili nju niko drugi na pravi put izvesti jer nema te zemlje u svijetu gdje je uspjesno prenesena odgovornost za vaspitanje djece sa roditelja na drzavu. Drzava mora da radi mnogo vise no sto radi, ali bez porodice i kucnog vaspitanja i ja kazem da je to dzabe.
Ilija

05. 08. 2017 - 14:47

Napisao sam "paralelno". Tvrdim da je svake jednostrane aktivnosti unaprijed osuđene na propast.Zbog nerada državnih organa izgubili smo popriličan broj generacija. Njih, sada već, niko ne može natjerati da rade neki pošten posao. Svi bi da se poput miljenika vlasti "snalaze" i da "naprave" milione.
Guest_2294

05. 08. 2017 - 05:52

NEKI MEDIJI OD KAKO SU OSNOVANI VODE PROPAGANDU PROTIV DRZAVE A I POSTALI SU VLASNIC NEKIH PARTIJA I NVO
Pg

05. 08. 2017 - 06:34

Moraju svatit da mi Crnogorci glasamo Dps zbog ocuvanja drzave Crne Gore .Mi tu drugoga ne vidimo .
45491

05. 08. 2017 - 09:07

Ko su neprijatelji drzave????Zar nijesu oni sto je razorise evo 30god.,a ne obican narod sto ozadje pred Skupstinu da trazi slobodu od diktatora.Ako si star,ne znaci da treba da drzis predavanje mladim ljudima.
Boban Bg

05. 08. 2017 - 09:19

Džaba si ti čitao ovsj odličan tekst. Umjesto da porazmisliš da li i sam žrtva laži, ponavljaš te tupave stereotipe ix Vijesti i Dana.
GROM

05. 08. 2017 - 09:20

Ajde sifrovani crbine, oladi i budi posten pa kazi da nije obican narod pokusao drzavni udar no domaca teroristicka organizacija (pravoslavni Hezbolah) sa OGROMNOM pomocu sa strane od nase "velike" brace ali vi to nikada necete priznati, jer za vas istina nista ne znaci.
GROF

05. 08. 2017 - 11:18

45491.....Vi I Vaš komentar su potvrda ove analize! Nekultura,nevaspitanje,bahatost,nepoštovanje I život u nekom Vašem virtuelnom svijetu, nigdje Vas ne mogu dovesti!To ste potvrdili ovim Vašim prizemnim komentarom!!! G-dine Sredanoviću,svaka cast na Vašoj iscrpnoj analizi!
12707

05. 08. 2017 - 12:53

Da ti nisi Grof od Monaka,pa si tako fin i kulturan,a jos Dpesovac...Ko dijeli narod na patriote i izdajnike,taj je jedna velika nula ljudska...
GROF

05. 08. 2017 - 15:40

Nisam Grof od Monaka,ali porijeklo moje porodice sa obje strane,je mnogo jako,tako smatraj,da kao da jesam!!!! Žao mi je što sam mnogo fin I kulturan,ali kuća mi ga daje,jer su me to u njoj naučili.Ja ne dijelim nikog na patriote i izdajnike,već to svako svojim djelima pokazuje... Komentar: "Ako si star,ne znaci da treba da drzis predavanje mladim ljudima",je nešto što ne mogu da ne prokomentarišem!!!! To je kućno vaspitanje!!??? Sramota za mladost!!!
UiLXOux

05. 08. 2017 - 09:18

Odlican tekst, cak me i nasmijao
46105

05. 08. 2017 - 09:52

Kako povjerova lazima o famoznim neprijateljima drzave?Covjek u godinama,a tako naivan...Propagandom Dpsa,proglasi bolju polovinu Crne Gore neprijateljina. .E moj dobri cikice...
dali

05. 08. 2017 - 10:00

svidja mi se sto je ovaj Blažo mlad čovjek i on došao da nas uči o moralnim normama ako ih on nema onda ne ulazi u tudje živote a nijednom ne kaže kako je Marović matematičku enigmu izrecitovao i osta živ a on ni manje ni više već predsjednik DPS a.To se zaboravlja ,koliko je ova vlast koja se kako jedan reče bori jedina za očuvanje nezavisnosti Crne Gore a za koga je očuvaše ,za sebe i svoju familiju a ne za mene i tebe .Koji kodeks njima pripada ,moralni najmanje ,lopvski da.Redakcijo ako je on tekst napisao a vi slike postavili ,mogli ste ubaciti i nekog iz vlasti jer ovo ste sigurno slučajno povezali .
Blažo, ali ne Sredanović

05. 08. 2017 - 10:37

Ja mislio da je on "nestao" sa političke i društvenescene. Ali, Blažo se uvijek javi kada je to potrebno vladajućoj oligarhiji. Isto tako sam mislio da će nakon ulaska u NATO prestati strašenje sa rušiteljima države, ugrožavanjem samostalnosti, .... Ustavom je predviđeno da se za ukidanje samostalnosti, odnosno na referendum po tom pitanju mora obezbijediti dvotrećinska većina. Ušli smo u NATO, između ostalog, zarad očuvanja stečene nezavisnosti. Ovo su fakta. Ne znam koja je onda frka? A gospodin Sredanovića kaže: "Crnogorska opozicija je stalno na pogrešnom putu, a nikad ne sumnja u ono što radi. Ne vide da će ih laž srušiti vlastitom težinom. Za njih su fakta pristrasno tumačenje realnosti. A fakta se mogu ignorisati, samo ona time ne prestaju da postoje!" Dakle i opozicija će se srušiti sama od sebe. Čemu onda starh i ovo spinovanje? Na kraju, ako nakon 10 godina od obnove nezavisnosti postoji više srba no nas crnogoraca, onda nijesmo ni zaslužili državu. Nikad je ne bilo!
mara

05. 08. 2017 - 11:47

KOMENTAR JE SJAJAN,ALI NIJE ZA NAS.OVO RAZUMIJU U URBANIM SREDINAMA.GOSPODIN DOBRO ZNA DA JE PORED PLEMENITE LAŽI,BILO I RATOVA ZA MIR.JOŠ MI RATUJEMO:SAMI SA SOBOM,JEDNI SA DRUGIMA,I TAKO U NEDOGLED.TEORIJA JE KORISNA,AKO JE IMA KO SPROVESTI U PRAKSU.MI SMO DOBRI PRAKTIČARI DA RADIMO SVE ŠTO NAM ŠTETI.SREĆA,PA SMO MALI,PA TAKO SAMO SEBE O JADU MOŽEMO ZABAVITI.KOD NAS JE U POLITICI SVE DOZVOLJENO,SAMO NE REĆI I URADITI KORISNU STVAR.IDOLI MLADIMA SU ULIČARI, KOJI SU PREKO NOĆI POSTALI" ELITA".I,NIJESU DJECA KRIVA ŠTO SU ODRASLA I ŠTO ODRASTAJU U TAKVOM SISTEMU.ONI ZA DRUGO NE ZNAJU.IZ AMERIKE SE SVE BOLJE VIDI.KOD NAS JE MAGLA NAJČEŠĆA POJAVA.
a?

05. 08. 2017 - 11:48

A laže li Milo?
LJESNJANIN

05. 08. 2017 - 12:38

Ne Milo govori samo istinu.Kad rece da je Srbin onda su svi u DPSu su Srbi.Kad rece da je Crnogorac onda su svi Crnogorci.Lad rece da je na dan glasanja Rusija na Crnu Goru nuklearnu bombu sve DPS ovce je pogodila bomba.
Toto

05. 08. 2017 - 13:46

Како наивно, претенциозно и испразно...
KARA RADUSIN

05. 08. 2017 - 13:51

Zar i ti sine(b)LAZO
-

06. 08. 2017 - 01:50

Kako te nije sram c... mali da vrijedjas covjeka. Ne posjedujes ni 5% njegovog intelekta. Blazo je patriota desetinama godina, intelektualac, kosmopolita a ne mali ruso-cetnicki potrcko koji opsluzuje DF, koji mjenja misljenja svakih nekoliko mjeseci, mijenja iz crnog u bijelo i obrnuto, ....
Marica

21. 01. 2018 - 18:36

Jes vala, bio je vazda "patriota" iz daljine, prikrajka i za svoj račun, kada je god moga. I tako, navrati on pred izbore da nam "patriotski" održi lekciju iz memorije, do mjere da počnem da sumnjam da se ičega sjećam. A sjeća li se devedesetih i što mu je gazda radio? E mučenika.
HBO

05. 08. 2017 - 14:34

Posto je sva ova pisanija zbog poslednja dva-tri pasusa, moglo je ovo i da se ne objavi, domaci analiticari ionako pljuju zesce. Ali, vazno je da nema zamjerke na lupestinu, kojom je ova nestecna drzava unistena, nema zamherke ni na sta sto je u vezi sa vladajucom kastom... Ako je i od Blaza, mnogo je. Mnogo je, kume
Mrbeen

05. 08. 2017 - 19:48

Hahah. Ipak treba spustiti loptu gospodine Sredanovicu. *avionu prilikom uzlijetanja potrebna najveća brzina* kad covjek pocne da besjedi lijepo bi bilo da prve rijeci budu ubjedljive i da citaoca privuku. Avionu treba optimalna brzina gospodine Sredanoviću....optimalna. Optimalan odnos i loseg i dobrog drze ovaj svijet u ravnotezi i kakvom takvom miru. Kod nas jedni i drugi su maksimalno po meni loši i rade samo i isključivo za sopstveni interes. Na ovoj našoj pozornici, gospodien Sredanoviću, nikako da se zavjesa podigne, sve se radi iza zavjese i puno je maski Toliko, gospodine moj Sredanoviću.
Trieste

05. 08. 2017 - 22:29

Kad covjek vidi citav svijet , a ovako bijedno analizira sliku u drzavi u kojoj jedan covjek vlada 27 godina, tu je dijagnoza jasna. To znaju I crbi I Srbi I Crnogorci I svi ostali. Svi mi jednako vidimo, ali vecini je vazno potuci brata svoga.
REKOŠE MI ZNAVENI...

05. 08. 2017 - 22:38

...DA SU VAM PROPALE BANKE-ĐE STE DRŽALI UŠTEĐEVINU-KOJU STE NAM OBEĆALI KA INVESTICIJU DIJASPORE-... PRIJE REFERENDUMA (100%)-I OD TADER NI CENTA NE UPLATISTE U NOVE INVESTICIJE U SVOJU DOMOVINU CRNU GORU...? NIKAD NIJE KASNO DRAGA DIJASPORO-NE SUJMAM JA U VAS-NO U VAŠE BANKE..?
Investicije iz dijaspore

06. 08. 2017 - 00:15

A kakve crne investicije iz dijaspore? Konkretno, gospodin Blažo dolazi u Crnu Goru, preciznije na Cetinje ka u svatove. Ali kao pustosvat, koji ne plaća ni kićenje. Ali se zato "nazida" pršute i njeguškoga sira i ostalih naših specijaliteta. Veći im je dolar no Lovćen. Kažite mi jednoga od ovih eksponiranih koji je centa uložio u Crnu Goru. A tobože crkoše za njom. Ali su zato vazda na usluzi vlasti. Nikad se ne zna može im valjat, a Boga mi i postaju "poznati".
NE KRIVITE BLAŽA..

06. 08. 2017 - 09:47

...ON,KAO STARI CETINJAN-NA VRIJEME JE ČITAO(prije no li Njegoša?)-BALZAKA..I SAČUVAO SEBE OD SEBE-...PO RECEPTU BALZAKA.."NIJE ČOVJEK KRIV AKO SE GLUP RODI-ALI JE ISKLJUČIVI KRIVAC AKO GLUP UMRE..."?
golden gate

06. 08. 2017 - 16:33

DANAS ZIVIMO U DRUSTVU U KOJEMU JE LAZ POSTALA GLAVNO ORUZJE SAVREMENIH POLITICARA.POSTALA JE ORUZJE BEZ GRANICA.BLAZO JE ISTINU O LAZI JE DOBRO OBRADIO.
Vero

20. 12. 2017 - 07:59

Sredanovic Tanoci Kacini sve na isrome zadatku.Ne valja opozicija osim DFa DPS je odlican.I tako godinama.Dajte malo promijenite prricu.Dosadili ste i bogu i narodu.
Marica

21. 01. 2018 - 18:23

Evo ga još jedan predizborni komentator, Blažo "dijaspora". A sjećaš li se Blažo kako je Miki išao za Dubrovnik, ofakiva Slobu i borio se za sve "jugoslavije", a potomke komita nazivao izdajnicima? Ada, nijesmo svi DPS botovi pa da patimo od amnezije. Jes da su pokupili one kasete iz televizije ali nije baš sve izbrisano. Koliko si dobio za "projekat"?
Novi komentar