"Japanski ljubavnik" Isabel Aljende u izdanju Nove knjige

Izdavačka kuća „Nova knjiga“ objavila je roman „Japanski ljubavnik“, ljubavnu priču Isabele Aljende, jedne od najčitanijih latinoameričkih književnica.
Objavljeno: 04. 08. 2017 - 14:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Japanski ljubavnik“, roman renomirane čileanske autorke, predstavlja potresnu priču u kojoj se, u pradnji velikih trauma dvadesetog vijeka, odvija neodljiva i potresna ljubavna priča o muškarcu i ženi koji su čekali jedno drugo decenijama. Da li je moguće da sa istom silinom volite nekoga koga niste vidjeli godinama? Ovo je priča o strasti koja traje sedam decenija. Život je ponekad previše kratak da bi se zaboravio jedan strastveni susret.

Godina je 1939. Nad Poljskom se nadvila sijenka nacizma, a mladu su Almu Belasko roditelji poslali što dalje, na bezbjedno, kod njenog ujaka u San Francisko. Tu će, dok svijet neumitno srlja u ponor i mrak velikog rata, Alma susresti Ićimea Fukida, tihog i plemenitog sina porodičnog baštovana, Japanca.

Neprimjećeni od svih koji su zauzeti velikim zbivanjima koja potresaju svijet iz temelja, Alma i Ićimei uploviće u ljubavnu vezu punu nježnosti. No, nakon japanskog napada na Perl Harbur, stvari će se drastično promijeniti. Hiljade Japanaca u Americi biće proglašeni neprijateljima i odvedeni u sabirne centre. Alma i Ićimei ponovo će se sresti, ali njihova ljubav mora zauvijek ostati tajna skrivena od svijeta.

Postoje događaji koji mijenjaju život iz temelja, subdinska kretanja o kojima mi ne znamo ništa i koja ne možemo kontrolisati. Alma koja u staračkom domu broji svoje posljednje dane, kazuje nam priču svog života - povijest o jednoj tajnoj strasti koja živi uprkos svim izgledima i očekivanjima.

Isabel Aljende je čileansko-američka književnica rođena 1942. godine u Peruu. Aljende, čija se djela ponekad stavljaju u kontekst latinoameričkog „magijskog realizma“, svjetsku slavu stekla je romanima „Kuća duhova“ i „Grad zvjeri“ koji su postigli veliki komercijalni uspjeh.

Politička previranja u njenoj domovini u velikoj mjeri su odredila i sam životni put Isabele Aljende: poslije svrgavanja predsjednika Salvadora Aljendea sa kojim je bila u rođačkim vezama, bila je prinuđena da napusti Čile. Sličnu sudbinu doživljava još jednom, poslije pada Augusta Pinočea. Od 1988. godine živi u Kaliforniji.

Aljende je dobitnica brojnih priznanja za književni rad, a često je, od strane kritike, imenovana i kao jedna od najčitanijih ženskih pisaca na španskom govornom području.

U centru njenog opusa su tema ženske sudbine: različitih mikroistorija u kojima se literarnim sredstvima istražuje uticaj velikih događaja i mitova na pojedinačne, intimne sudbine.

0408japanski

Komentari: 0

Novi komentar