POGLED IZ BEOGRADA: Zavidnici i zlobnici

Građani Crne Gore znaju da su pohvale i komplimenti dati od strane američkog potpredsjednika Pensa savremenom razvoju države, njenoj viziji i strategiji i podrška njenoj integraciji u tokove evropske i svjetske geo-političke dinamike, priznanje državničkoj viziji Mila Đukanovića. Kao što znaju da su i evidentne deformacije, posljedica njegovih propusta.
Objavljeno: 07. 08. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mihailo TERZIĆ

„Drago mi je, vrlo učeni moj sine, kad me bijednici grde, jer kad bi me hvalili, činilo bi se da sam im sličan. Zavidnici pak, kad napadaju moje poštenje, misle da me žaloste, no oni me razveseljavaju, jer ja tako postajem slavan kad mi svi zavide“.

Mogao bi, da je živ, bič vladara Pietro Aretino, nešto slično napisati, skoro, pola milenijuma kasnije, kada bi pročitao regovanja poslenika javne riječi i aktuelnih političkih zavidnika, povodom posjete potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori.

Zavidnici su, zapravo, ideološki zavisnici od retrogradne političke matrice. Oni nijesu u stanju da izmire “iracionalno tamno-vilajetsko“, sa „racionalnom“ stvarnošću i dalje ostaju zarobljeni načelima deluzivnog ideološkog projekta.

0208pens3Zavidni i zlobni komentari srpskih medija: Otuda je u komentarima, povodom ovog događaja, u većem djelu srpskih medija, prisutna doza  zlobe i zavidnosti. Ocjenu Majka Pensa, da je Crna Gora faktor mira i stabilnosti u regionu i da je pokazala dostojanstvenu hrabrost protiv pokušaja nasilne smjene vlasti, od centara moći van Crne Gore, komentatori i tzv. analitičari su je, bezuspješno, pokušali minimizirati sa ironičnim podsmijehom .

 Njemačka poslovica kaže, da bi zavidnici, zasvojeni zlobom, pristali da ostanu bez jednog oka, pod uslovom da njihov  komšija bude slijep.

Izgleda da su i izvjestioci o ovom, istorijskom dogođaju, imali problem i sa, tim, jednim okom, jer im se viđeno i čuveno nije uklapalo u pripremljenu anticrnogorsku mentalnu matricu. Poslužili su se banalnim trivijalnostima i konstruktima. Pokazali su,da su pravi izdanci Konstantinovićevog velikosrpskog iracionalno-večnog tamnog vilajeta koji je  nepomirljiv sa  živom stvarnošću.

Drugog avgusta, Prva srpska TV (beogradska redakcija) u udarnom dnevniku o posjeti Pensa Crnoj Gori, najavila je kao najvažniji akcenat u cijelom događaju, vjerovali ili ne, lapsus predsjednika Vlade Crne Gore. Slično je bilo i u ostalim medijima.

To je zastiđe palanke.

terzicPosebno je ocjena Pensa, da Crna Gora može da bude primjer u regionu,  izazvao dreku čuvara vazalnog mentalnog statusa tzv. neutralnosti, po mjeri „noćnih trudbenica“.  Plaćeni dežurni “eksperti“  Sputnjika, Aleksandar Pavić i Marko Vešović pokušali su da, opskurnim komentarima, stvarnost pretvore u iluziju i da viđeno i čuveno prevedu u poruku za retardirane umove. Nazivajući  Crnu Goru  nebitnim i nevažnim „patuljkom“, sa korumpiranom i nesposobnom državnom administracijom  u rasulu. Pavić još reče da, čak, sumnja da je Pens uopšte znao i „gdje je sletio“.

Brifing Pensa sa građanskom opozicjom: Ono što je protivnicima slobodne i nezavisne Crne Gore najviše smetalo bio  je  brifing Spensa, sa djelom građanske političke opozicije u Crnoj Gori, koja je upozorena na obaveznu korektnost ponašanja u savremenom političkom pluralizmu i na način i mjesto gdje i kako se treba  boriti za svoje političke ideje i ciljeve.

Ignorisanjem DF-a, od starne drugog čovjeka najveće svjetske sile,poslata je jasna poruka, da niko ne uvažava opoziciju sopstvenoj državi i da se, kao takva, svrstava u antidržavnu politiku veleizdaje za interese tuđih anticrnogorskih interesa.

Protivnici te činjenice pokušali su, neznanjem i zlobom, da umanje  posledice ignorisanja, ističući da Pens, eto, nije primio ni Mila Đukanovića.

I ovog puta se pokazalo da plaćeni diletanti javne riječi, uzalud pokušavaju da obmanu javnost lažnim informacijama u želji da stvore željeno javno mišljenje. Pri tome zaboravljaju,  da naručene i selektivne javne podvale mogu, samo za kratko vrijeme, stvoriti lažno javno mišljenje koje „zatvara sve prozore u svijet“ ali se veoma brzo, kao bumerang, vraća autorima takve podvale .

Đukanovićeve zasluge: Građani Crne Gore znaju da su pohvale i komplimenti dati od strane američkog potpredsjednika Pensa savremenom razvoju države i njenoj viziji i strategiji i podrška njenoj integraciji u tokove evropske i svjetske  geo-političke dinamike, priznanje državničkoj viziji Mila Đukanovića. Kao što znaju da su i evidentne deformacije, posljedica njegovih propusta.

Toga jedino nijesu svjesni, samo čelnici Dražinog fronta?

frontokkkGlasnogovornici DF-a su pokušali nemoguće. Da izjednače viziju i destrukciju, perspektivu i sunovrat, patriotizam i izdaju, realnost i iracionalnost, savremeni svijet i palanku, relativnu slobodu i podaništvo, dostojanstvo i sluganstvo, Dan i Noć...stvarnost i privid...istoriju i pseudoistoriju. Oni afirmišu ostatke onih koji na ovim prostorima, još uvijek, priželjkuju „sveti rat za Srpstvo“  kojima „Čovjek može da bude ili Srbin ili čudovište“(Konstantinović)

Zbog toga je politička sudbina DF, neminovno, sudbina svih vazala tuđoj ideologiji protiv svoje države.

Crnogorski građani su dovoljno emancipovani sa zdravorazumskim odbrambenim imunitetom, da uspješno kontrolišu emocije, odbacuju mitove, ne razmišljaju ušima i ne vjeruju lažima.

Politički vagabundi: Za građane Crne Gore, lideri DF-a su, definitivno, postali politički vagabundi, specijalisti za političke vodvilje po pogoričkim ulicama.

Nema razloga za euforiju i nepotrebna likovanja  i glorifikonja ocjena potpresjednika Pensa. Vizija razvoja Crne Gore  je odabrana zbog građana Crne Gore,racionalno i  u skladu sa relanim stanjem i globalnim bezbjednosnim i ekonomskim geopolitičkim tokovima svaremenog svijeta.

 Ali ocjene Pensa, koliko god bile prigodne i višenamjenske, daju podsticaj i priznanje: da je Crna Gora u dobrom društvu i na bezbjednom putu i da se mora i truditi da drži korak sa tim timom.

Zbog toga, ona mora, iz svog sistema, politički odstaniti nosioce antidržavne politike, koji su, za sada, identifikovani u politici i praksi DF-a.

 

Komentari: 98

Prust

07. 08. 2017 - 00:39

Znajte da proevropske gradjane Crne Gore malo sto interesuje sto veli Beograd bilo dobro ili lose,postali smo indiferentni,jer dobro ne ocekujemo,a lose primamo k znanju toliko da znamo sta misle o nama.Nas interesuje sto kazu Vasington,Brisel i ostali mocni politicki centri.Beograd jos ima prodju kod prosrpke populacije pretezno kod srpskih nacionalista odakle i dobijaju podrsku za nacinalisticke ispade uz obilatu podrsku spc.Eto toliko sto dalje od Beograda to bolje za mentalni sklop Crnogoraca i buducnost demokratske i prosperitetne Crne Gore!!!!!
Gule Beograd

07. 08. 2017 - 07:53

@Prust. Generalno se slažem sa vama,ali onih koji proevropski misle u Crnoj Gori nema ni deset posto,da nije tako ne bi najpopularniji čovjek bio Amfilokije I SPC! Trideset procenata imamo otvorenih neprijatelja Crne Gore ,Zabadanjem glave pred Beogradom moglo bi grdno da nam se osveti,tu nam neće pomoći ni Bisel ni Vašikton,profilaciju kulturnog i nacionalnog indetiteta stvaramo mi,a moraćete priznati da tu ne stojimo baš najbolje. Nedaavno održanom Savjetu za iseljenijke nagradu za unapređenje kulturnog indetiteta dobija Udružene iz Novog Sada čiji je predsjednik ratnik sa Vukovara i poznat po kuvanju kačamaka i organizaciji "čobanskih igara"! Toliko o kulturnom modelu.
Stan

28. 02. 2018 - 21:06

čuš, baš vašington našo da misli o tebi i tvom demokratskom prosperitetu
Modus vivendi sa Srbijom

07. 08. 2017 - 00:41

Gospodine Terzicu, ponekad odem na beogradske medije, uglavnom B92 i Politika. Samo neki fragmenti - Kad su pozari uveliko lokalizovani i kontrolisani, B92 je donosio bombasticene naslove tipa "sve gori". Potrebno je procitati clanke Miroslava Lazanskog, izvjesnog Antica ili Djurkovica sa Politike. Jedna bujica pakosti, prije svega oko clanstva CG u NATO. Lazanski nema smisla za humor, ali nastoji biti duhovit. Umjesto humora izlazi teska malicioznost, zajedljivost, do otvorenih uvreda. Izvolite i pogledajte sami (npr http://www.politika.rs/scc/clanak/386147/Pogledi/Hotel-Klinton ). Crna Gora ima moc da izazove zajedljivost pojedinaca, grupa, i sirokih narodnih masa u Srbiji. Da li je suverenost i prozapadni put jedini uzrok? Vjerovatno nije ali je svakako znacajan. Srbija beznadezan taoc svog velikog nacionalnog egoa,Srbija u vjecitom neprijateljstvu sa bar po Evrope,Srbija kojoj se iluzije bez prestanka obijaju o stvarnost, ... nije prijatan susjed za bilo kog.
DEFINICIJA

07. 08. 2017 - 08:42

Najbolju dijagnozu stanja srpskog uma je dao nekadašnji diplomata, iz stare, ugledne srpske porodice, Milan St.Protic-"Svi normalni ljudi uče od boljeg od sebe, jedino mi želimo da uništimo boljeg, da bi bili najbolji."
Konstruktivno i .pozitivno

07. 08. 2017 - 16:05

:) divno i cini mi se istinito
Kurke

01. 01. 2018 - 11:23

Najbolju dijagnozu im je postavii Koca Popovic... Srbi su protiv svakoga ko bi htio bar malo da ih opameti a ushiceno klicu onima ko ih jos vise zaglupljuje. Zalosno je sto su Srbi ostali na nivou na kom su bili prije 100 godina. Oni nisu u sukobu sa svijetom vec sa samim sobom!
Stan

28. 02. 2018 - 21:07

e ti si na nivou kurke
Sputnik ( i SDP )

07. 08. 2017 - 00:59

Nisam siguran da ima smisla pominjati pisanje Sputnjika, pogotovo ne na srpskom jeziku. Jedna odvratana propagandna ruska skalamerija, koja izbacuje uvrede i ocigledne lazi, ..., sto reci, portal na kojem je mjesto nasao Marko Milacic. Potsjeticu jos jednom da je Mirko Stanić portparol SDP dao intervju Sputniku u kojem je za lose odnose sa Rusijom okrivio iskljucivo vlast u CG. ovo ce otici u arhive najsramnijih izdaja Crne Gore ( https://sputniknews.com/politics/201704141052648142-montenegro-relations-russia-nato/ )
EU

07. 08. 2017 - 01:04

Sljedeca meta jeste clanstvo u EU, a zajedno sa tim pravna drzava. Samo oni koji zele ovu drzavu i zele je kao dio Evrope mogu doprinijeti tom projektu.
Ukratko

07. 08. 2017 - 01:05

"...ona mora, iz svog sistema, politički odstaniti nosioce antidržavne politike, koji su, za sada, identifikovani u politici i praksi DF-a". Rekao bi nesto malo sire. Iz politickog zivota ukloniti bar i SPC
Wilkins

07. 08. 2017 - 01:42

PSI LAJU, a karavani prolaze. A na prvim kolima karavana, visoko uzdignuta CRNOGORSKA ZASTAVA vijori.
Putnik Namernik

07. 08. 2017 - 07:50

Jeste tako a na zalost Srbi gledaju na te karavane koji prolaze pored njih i nista ne mogu da urade da i oni uskoce u jedan. Na zalost oni su okovani lancima proslosti i ne mogu da se istrgnu iz njih.
Ugledni Parlamentarci

07. 08. 2017 - 02:49

Crnoj Gori zlotvora koji su radili protiv nje kroz istoriju manjkalo nije, ali ce ova skupina "uglednih parlamentaraca" (vidjeti sliku gore) svakako uci u vrh autenticnog fukarluka iz Crne Gore.
Tesla

07. 08. 2017 - 08:04

Dobar tekst gospodina Terzica.Tacno opisuje mentalno stanje degradirane Srbije i njenih vazala u CG. CG ce svoj uspjeh ipak realizovati bez obzira na sve neprijatelje svega normalnog u ovoj drzavi.Sto se tice pisanja sputnjika i ostalih kvazi novina,zelim im sacesce.I njima polako prolaze dani i doci ce i taj trenutak kada ce se poloziti racuni.Oni nijesu svjesni da im vec neko vrijeme najvece breme i najveca laz u istoriji Srpske drzave visi o vratu kao neki kancer koji treba ostraniti.A to je Kosovo.Treba ga priznati a niko u Srbiji ne zeli da igra ulogu razapetog Isusa.Sto se tice opozicije u CG,godp. Pens im je ocitao lekciju.Sta drugo reci.Zalosno za njih je sto i dalje misle da je CG drustvo glupo i zaostalo.Trube jednu te istu pricu u koju ni sami ne vjeruju,a sto rece odje neko,karavani prolaze.
Zoran Zemun

07. 08. 2017 - 08:17

Odlična analiza gdje je gospodin Terzić razobličio palanačku zlobu onih koji vjekovima jedino i uzaludno žele da vide Crnu Goru kao provinciju,Konačno je Crna Gora zakoračila tamo đe joj je uvijek bilo mjesto ,u društvo razvijenog svijeta ,stvarajući uslove da najbolji poput njega i mnogih drugih ne bježe iz nje nego da ostanu i izgrađuju jednu od najljepših zemalja Evrope.
Niki

07. 08. 2017 - 08:43

Pens je u Crnu Goru došao da bi ugovorio Nato bazu. Polako opkoljavaju Rusiju i spremaju se da udare na nju. Inače,sasvim je vjerovatno da nije znao kako se zove država u kojoj se nalazi niti gdje je došao.
Momčilo,Pljevlja

07. 08. 2017 - 09:47

Bože Niki, čoeče, ti stvarno bolestan....
Nereg

07. 08. 2017 - 10:43

Podpredjednik USA odlicno zna dje su Estonija, Gruzija I Crna Gora. Bas zato je i dosao.
I PRECI SU PEN..SU

07. 08. 2017 - 12:01

..DOBRO ZNALI-PA SU,I ZATO, U KRV LJUCKU I PEPEO PRETVORILI NAM DOMOVINU PREDAKA KRALJEVINU CARA JUNAKA PETROVIĆA NJEGOŠA-TOČNO NA PRVI PROSINCA.1918...KAD NAM STVORIŠE KRVAVU TROJNU KRALJEVINU-krvavih karađorđevića takozvanu blejaricu-torinu SHS..A,od travnja 10 i srpnja 12.1941.g.. USTAŠKO ČETNIČKO ZELENAŠKU FAŠISTIČKO NACISTIČKU POSTROJBU SEKULA DRLAJEVIĆA,ANTA PAVELIĆA,TE JAJARA DRAŽE MIHAILOVIĆA,PAVLA ĐURIŠIĆA..i PRIVJEZAKA BALISTA-CVIJEĆA CROATI I OSTALE BAGRE OD VARDARA DO TRIGLAVA-SVE OBNOVLJENO-ZANOVLJENO U ABlejanju vašemu-kontrarevololuciji-predvođeni FRANJOM I SLOBODANOM-1989 .!!! Mučite,muč mut od muta-kaj bi rekli Albanezi...!!! Na ovo se neću potpisivat-jer imam "obavezu prema mojim oponetima "ljucim patuljcima"-da u moje ime reknu dvije..po redu i načinu-staležu onih koji rikom dozivaju-svoje pretke..koji "odmaraju" u trokutu..Blajburg-Kočevski rogovi-Zidana ćuprija(most)..kao i onima iz čijih gu..nisu izlazili za njihovog života na putu od Mirogoja do Požarevca!
Zna li se-esu li...

07. 08. 2017 - 18:49

..ovi minusi(trenutačno 9)-domaći proizvod-ili import sa Terazija-sa zborišta-pod KONJEM...? Đe se "markirano PROIZVODI"-OD PRIJE 1905.GODINE -NA OVAMO-DO DANA DANJEGA...?
Profesor

07. 08. 2017 - 22:28

Ovo izgleda Jole Drinjak piše ,poznajem ga po stilu-vonju,bivši šofer narodno odnarođene četničke stranke,miči se Jole sa ovog portala ,miči se rekorderu po minusima nije ovo tvoj portal,tvoj portal je na projekat rastko pa tamo riči po njihovom portalu !
Stan

09. 08. 2017 - 09:09

jašta no zna đe je došao, mislio da je u africi
Deki

07. 08. 2017 - 10:58

Ajde Pens, ali ti Niki da ne znaš u koju si Državu?!? Rođen si u CG, a glavni grad ti je BG!
hitoo

07. 08. 2017 - 12:52

Niki buraz nijesam siguran ni dali ti znas u kojoj si drzavi ni okle si sljega
Draško

07. 08. 2017 - 22:34

Mnogo si pametan, Niki. Čuvaj se, rusi kradu takve pametne ljude ka što si ti...
Vasojevic

07. 08. 2017 - 09:05

Dje li zivi i radi ovaj Terzic? Rekao bih kod istih tih "zavidnika" .Što se patis jadan, dodji u Crnu Goru koja je lider u regionu .Namuči se gore jadan, napati se.Bjez ovamo u maticu, u ovaj raj ovozemaljski.
Zoran Zemun

07. 08. 2017 - 09:38

@Vasojević.Ja mislim da Gavro Vuković , Miljan Vukov ,Mojsije Zečević,Đeneral Vešovići mnogi drugi čuveni Vasojevići kada čuju ovakve "kukavelje" kao vi prevrću u grobu.Vi imate logiku "korita",Terzić i Crnogorci u Srbiji poput Terzića se ne pate ,svojom sposobnošću su korisni građani i on i mnogi drugi doprinijeli su samo njenom boljitku ,a kritika palanačkog mentaliteta ,koga nije pošteđena ni Crna Gora ,samo govori o njegovom prijateljskom odnosu im želji da bude najbolja.Međutim vi to ne razumijete ,jer ste vi upravo najtipičniji predstavnik onoga o čemu govori Terzić!
VASOVA ČISTA KRVI...

07. 08. 2017 - 10:03

ETOGA SPREMA SE....DOĆI ĆE I TO BAŠ TAMO.... SAMO DOK KOMPLETIRATE VAŠE UZORE, RAČIĆA I ĐURIŠIĆA- PUNIŠU I PAVLA...a pompći će vam i VoJvode bratske, koje baštine LIK I DJELO: DRAŽE,NEDIĆA ĐUJIĆA,PEĆANCA a sve iz blagoslov svetosavskog popa RISTA...
danilo s.

07. 08. 2017 - 10:38

Vasojevic - To isto bi se moglo reci vama i vasim istomisljenicima - "sto zivite u ovako losoj drzavi"? Sto se ne preselite u vas (velejsrpski) raj? Medjutim, da li je to ispravno razmisljanje? Razmislite jos jednom. I prestanite da pisete besmislene komentare.
Vasojevic

07. 08. 2017 - 12:22

To sti vi g.Danilo ne vidite smisao ne znaci da su komentari besmisleni.Dosta mi je terazijskih Crnogoraca koji dijele lekcije sta i kako iz udobnih fotelja kako rece jedan komentator ovdje.Drugo, ja sam rodjen u CG, a Terzic nije rodjen u Srbiji.Razlika je velika, jer ja imam pravo da kritzikujem zemlju ciji sam drzavljanin.
hitoo

07. 08. 2017 - 12:59

tako je vasojevicu svoje grdi tudje velicaj.Ma nijesi ti za ovaj vijek nas ispred si ostalih ljudi makar za sto godina,cestitam ja tebi dosta si odmakao valja te stici inteligencijo moja
Tesla

07. 08. 2017 - 13:37

@Vasojevic- Da sam na vadem mjestu upitao bih se kako to da Danilo ili ti terazijski crnogorci bolje vide situaciju u CG izvan CG nego ti sto zivis u njoj.Zar to nije apsurdno?
PRIMJER

07. 08. 2017 - 12:02

Terzić je lojalan i ugledan građanin Srbije. Jedino u tvom i mozgu ljudi sličnih tebi, voljeti Crnu Goru znači mrzjeti Srbiju i obratno. Vi nevolite nikoga, to je za vas stran osjećaj.
Potpitanje

07. 08. 2017 - 15:36

Sto uradi Knaz Mihailo sa onih tristo Vasojevica sto su mu bili poslati u pomoc protiv Turaka?
dali

07. 08. 2017 - 09:49

Ja stvarno neznam zašto ova redakcija to jest ovaj portal stvarno stavlja sebe na stranu jedne političke partije ,jer ovako da dozvole da neko veliča nekoga ko je najbogatiji političar na balkanu ako ne i šire i još dajete prostora da neki ubudjali analitičar, pri kraju života daje ovakve komentare ,kao da smo mi telad pa ništa ne razumijemo.Džabe se mučite ovaj narod je za ovo vrijeme dobro prostudirao ove na vlasti a bogami i ove uz njih opozicionare,koji ništa nisu bolji jedino što nisu uspjeli da odvoje za sebe malo od kolača a da su bili na vlasti nisam siguran da nebi isti bili.Zato dovedite nekog mladog znalca ove naše muke i dajte mu prostora da kaže ono što zna a da nije ljubimac lika i djela najbogatijeg Crnogorca. Opet očekujem da će neko na ovaj moj komentar reći da Srbujem ali nije bitno to nije uvreda .
danilo s.

07. 08. 2017 - 10:42

@Dali. Ne srbujete. "Glupujete" - a to je uvreda (zdravog razuma)?
Momčilo,Pljevlja

07. 08. 2017 - 11:41

Danilo s. Ne trudi se, čoeku niko ne može objasniti više, nego što on može da svati...
Tesla

07. 08. 2017 - 13:47

Bravo za komentar
BA

07. 08. 2017 - 09:50

Pun mi je kufer terazijskih crnogoraca koji dijele lekcije iz udobnih fotelja.
Gule Beograd

07. 08. 2017 - 10:09

@BA. Mihailo Terzić ,kao što nijesam ni ja ,kao što nijesu ni mnogi drugi "terazijski Crnogorci"nego crnogorske patriote koji su uvijek nepokolebljivo branili dostojanstvo crnogorske nacije u Srbiji.Gospodine BA vaš "kufer" možerte dati da vam popuše ovi četnici iz DFbiće vam lakše.
Vasojevic

07. 08. 2017 - 12:23

Branili dostojanstvo CG iz Beograda. Sto ga ne branite iz Zagreba, Tirane il Pristijne, vise bi vam pristajalo.
danilo s.

07. 08. 2017 - 14:07

Vasojevic - Dostojanstvo CG nigdje nije vise ugozeno no u Beogradu. Procitajte sto pise vecina srbijanskih medija - i kako komentarisu o CG njihovi citaoci. Zato su nasa braca u Beogradu u prvoj liniji fronta. Posebno sto ih je sve manje zbog pritisaka i indoktrinacije.
Gule Beograd

07. 08. 2017 - 16:08

@Vasojević Tražim pomoć ornitologa da mi kaže koja je ovo vrsta vrane što se lažno predstavlja kao Vasojević i vrijeđa časne Crnogorce.Skoro sam siguran da nije domaća vrana zato tražim pomoć nauke.
branKo

07. 08. 2017 - 21:56

@Gulo gulo - Kako su ga branili, tako su ga i "odbranili". Od ruke im najbolje ide destrukcija. I lov na lovu. Sve što su "branili" propalo je, na bruku i sramotu crnogorske zajednice u Srbiju. I Crnogoraca, generalno. Od svijeh manjina u Srbiju JEDINO Crnogorci nemaju svoj nacionalni Savjet (Vijeće), jedino oni nemaju svoje MJESTO okupljanja, no se sastaju po kavana. A, NAJZASLUŽNIJI što je to tako upravo su ovi koje braniš. Tačnije, neki od njih, među koje spada i osoba koju si imenovao.
DRUGOVI GOSPODO SA POGLEDOM...

07. 08. 2017 - 14:56

..iz Beograda-sa Terazija...dragi Gule..kako ste krenuli..ovi te "puše"-lako će vam "popušti"-kako rabotate u potonjih brezmalo četrdeset 40) ljeta-u vašu "majku Srbiju"!! Koliko ja viđu-a bogu mi znam i da brojim.. vas neće biti-više no li na Kosovo!!! Samo se mitarite, mitarite-bogu mi..pa 1981 bješe vas po popisu preko 141 iljada-a 2011 cigle 38 iljada..a ovamo ga nieste dodili! Kuđ se đedoste....? Gule,gugule..gukni sokole...jer ako sam te dobro razumio-ovo te vas fali -pasalo je u čenike-zarad vašije osobenije gu..?! Ništa novo-ja vam jemac...ne pada iverje dalje od klade..!!!!
Gule Beograd

07. 08. 2017 - 15:42

@DRUGOVI GOSPODO SA POGLEDOM. ...gospodine vi ste potpuno nepismeni,ne samo politički nego fukcionalno nepismeni.Vaš čobanski diskurs vjerovatno razumiju ovce i goveda ,a ja i pored najvišeg napora ne mogu.Kao što obično rade primitivci vi koliko vidim personalizujete problem ,pa ispada da sam ja kriv za galopirajuću asimilaciju.Ja nijesam asimilovan i neću ni biti ,i ne samo što mene ne razumijeter nego ni samog sebe...
Dragi Gule..u Crnoj Gori biti

07. 08. 2017 - 18:43

...se"prišilo-"Gule,gule li te gule-neka gi-kad trpiš"? Jer,kako te razmujeti-kad je u pitanju nečije "opismenjavanje-na bazi predaka"koji su znali ono što ti i ostale "Terazijske patriote-tezgaroši" neznate-nerazumijete-od koga se bojite-a pasa vi kasapin i grobar sa Dedinja? Čudno-ali ne i iznenađujuće-čitajući"Poučenja u stihovima" Svetoga Petra Cetinjskoga-koji pisaše od veljije muka-"o vašim precima LAKOMIM LISICAMA-kadri spremni-a sretni,te su prodavali vjeru dragu otačastva svoga-najposlije i sebe smoga?!Taman ka vi na Terazije-u pasane 70 ljeta-koje su bozobale obadale bekice i goveda-.podmladak kasapina sa Dedinja?! Dražesni Gule razočrao si me-ali ne i iznenadio-kad ti "ne basta-ni slova bačiti"..okolo i drugijeg mojije komentara-na ovu temu?! Ja bi je nazva "replika-restospektakularna" po sadržaju i ciljevima-nalik na "ispovijest babe Stamene Đure Perine pred smrt"-duše radi-boga fali i preklinje-da joj grehove opere"? Pozdrav tebi i ostalim čobanima-na zborištu kod KONJA!
Guest_28004

07. 08. 2017 - 10:06

NE MOZE SE ZANEMARITI UTICAJ SRBIJE JER JE SPC AGENTURA NJIHOVA
Niki

07. 08. 2017 - 10:58

Sve sto umijete da prozborite jesu uvrede na licnom planu. Svakom iole zdravomislecem i zdravorazumskom covjeku je jasno da su i Srbija(ne odvajam je od toga) i Crna Gora banana drzave i kolonijijce koje sluze da bi se Nato instalirao i polako zaokruzivao pricu. Isto sto mislim o Djukanovicu mislim i o Vucicu,podanici zpada koje je zapad doveo na vlast i koji sada bez ikakvog otpora prodaju sve,predajuci sav integritet i suverenitet drzava svojim gazdama.
Jeste

23. 02. 2018 - 00:47

Jel ti niki? Reci, jel BIH banana država,jel Niki ??
dali

07. 08. 2017 - 11:04

E vidiš danilo s ,izgleda da voliš riječi kao što ti kažeš ,,glupujete,,što ni u jednom riječniku nećeš naći tako da ti nijesi ni primać Srbovanju već ostaješ u tvojim pametnim mislima,i nemoj nijednu više da ti ne odu pametne misli u pogrešnom pravcu.
hitoo

07. 08. 2017 - 13:03

dali probaj u ruskom jeziku nijesi za ovdasnji,domaci jer u Tom tvom je uprosceno
danilo s.

07. 08. 2017 - 14:12

dali - Naravno da ta rijec ne postoji, ali mi se lijepo rimovala sa vasim "srbujete" (vazno je da ste ipak razumjeli moju poruku)?
Guest_2243

07. 08. 2017 - 11:30

TERZIC POSTUJE DRZAVU U KOJOJ ZIVI NJENE SIMBOLE , NAROD SA KOIM ZIV , ZA RAZLIKU OD VAS VASOJEVICU . SRAM VAS BILO CRNOGORSKI IZRODI
mara

07. 08. 2017 - 11:57

NIŠTA NOVO NIJE REČENO.STALNO SE MIKSA ISTA PRIČA.KOME JE VIŠE U CRNOJ GORI VAŽNO KAKO ĆE I ZVANIČNI, I NEZVANIČNI BEOGRAD NEŠTO KOMENTARISATI?TO,SA KIM JE PENS RAZGOVARAO,NIJE NEŠTO ŠTO ĆE BITNO UTICATI NA NAŠE ŽIVOTE.SAMO MI MOŽEMO SEBI POMOĆI.NIKO NAM NEĆE RIJEŠITI NAŠE PROBLEME.KRAJNJE JE VRIJEME DA SE PRESTANE SA PRIČOM ŠTA ĆE NEKO REĆI,ILI ŠTA JE REKAO.NAŠU KUĆU MI TREBA DA UREDJUJEMO."TUDJA RUKA SVRAB NE ČEŠE."
Ljubo

07. 08. 2017 - 12:00

Toliko treba da nam je svejedno ,da je i ovaj ;lanak izlišan.Otrgnuti se od Balkana i na njemu biti samo u geografskom pozitivnom smislu ,to je zadatak svih građana Crne Gore.
North Army

07. 08. 2017 - 12:43

Dukljanima je ocito dostadno jer ih Srbija ne konstatuje kao da ne postoje.E sad treba naci svrhu svog postojanja i napadati posto poto sve iz Srbije i srpsko.Druge price Dukljani nemaju.
Addio ćukovi cetnicki

07. 08. 2017 - 16:12

Ako ostali iz ex-YU ne misle tako nemoj uzimat za ozbiljno. Da nam je bilo stalo do uticaja Srbije ostali bi sa vama i veselo oplakivali Kosovo, sluzili Rusiji pisali iskljucivo cirilicu, govorili ekavski i gradili crkve. Bog nas voli viseno mi sami sebe te nam je pomogao da se trsimo zla i evo punim jedrima ka Zapadu hitamo.
Zoran Beograd

07. 08. 2017 - 12:43

Ovaj tekst pogodja pravo u metu.
DRUGOVI GOSPODO SA POGLEDOM...

07. 08. 2017 - 13:07

...iz Beograda-sa Terazija..odakle na "daljinski ispražnjivač" vizionarski "uređujete domovinu vaših predaka"-evo brezmalo 70 ljeta..posvećenih "MAJCI SRBIJI"?...MOŽDA JE VRIJEME DA MALO ODANETE-DUŠOM I TELOM SVEZANO ZA "Majku Srbiju"-SASVIM PRIJERODNO...? Znate,meni je dovoljan vaš NAPIS i podnapisov komentar-da ukabulim-što je NAPISOPISAC...stio da rekne..? Znate,ja se ne sjećam vaših NAPISA "prije i post festum TREĆEG SRPSKOG USTANKA"-koji je započeo-"ne u Srbiju"-nego BUKNUO u Crnu Goru...20.avgusta.1988.u Titogradu...Dan po "PREOBRAŽENJU CRNE GORE-po volji Božijoj"? Znate,ja se ne sjećam,da ste se oglašavali-obraćali "Voždićima i njihovim ustanicima" u SR Crnoj Gori ?! U ta "epohalna posrnuća Crne Gore-ne zabilježena u njenoj istoriji...?!!!! Znate,da ne duljim,neću vas pitati-vršiti provjeru "misli i ideja vaših"-sa vremenske distance-kad je lako mudrovati-preskakajući "moralne barijere-posrnuća"..nastavak slijedi-ako zadovoljim moderatora....
DRUGOVI GOSPODO SA POGLEDOM...

07. 08. 2017 - 13:37

..."moralne barijere-posrnuća."..mnogih od vas sa i okolo naokolo-Terazija...? Ali ću vam skrenuti pažnju na ISTINU-uz rizik ,da se zamjerim "vlasnicima vaših zamorenih glava"(vrijem čini svoje)-koje su dugo bile pod udarima vaših dlanova-crvenih od silnih "udaraca dlanom o dlan"-"živio nam,e nam je Milo-što je naš Milo"..? Znate,draga gospodo,tačno je,da je Milo Đukanović svojom MUDROŠĆU i VIZIJOM-STVORIO okvir za DRŽAVU-savremenu i primjerenu demokrackom svijetu!...Međutim,nemojte kriviti Mila Đukanovića za ,eventualne,deformacije-kao posledica njegovih (takozvanih) propusta...! Ne,ne,jer Milo nije BOG-koji je mogao da uz "RAM"-pravi i "SLIKE"-kakvi trebaju i moraju da budu njegovi pratioci-svremenici na istorijskom putu naše DOMOVINE! Znao je Milo,a nije mu bilo ni teško da zna-ko će mu biti saputnici na putu stvaranja -obnove DRŽAVE Crne Gore! Išao je vodeći se mudrošću-Starih Latina-da "IZ NIČEGA NIŠTA NE NASTAJE.."-EX NIHILO NIHIL FIT"! ..Zato je i uspio! ...nastavak slijedi..
DRUGOVI GOSPODO SA POGLEDOM...

07. 08. 2017 - 14:38

...jer je znao da su korjeni TROSKOTA-duboki i neuništivi..I na žalost,pored svih napora-do danas nauka nije iznašla lijek-hemikaliju-za uništenje troskota..?! Dakle,mnogo ih je-mnogo vas je porijekla o kojem vaši preci-ŽENICI nijesu vodili računa od koga su se ženili stvarajući famelje-osnovu svih osnova svake DRŽAVE..što bi Njegoš rekao "budale su slijepe kod očiju-vide a zaludu vide"...?! I uz onu Dostojevskog."NEMA RAZLIKE IZMEĐU BUDALE I MUDRACA-KAD SU ZALJUBLJENI.."!!!! Pametnome dosta... Siguran sam-da,možda i griješim,..pa se zato i ne potpisujem ..To ostavljam ovim "političkim patuljcima",koji se počesto javljaju iz tuđih gu..staništa-brez "mirisa i boje"..-bez imena i porijekla..svojom prepoznatljivom obiteljskom rikom-kojom decenijama "uveseljavaju" našu -DOMOVINU Crnu Goru! DOMOVINU koja-započetak ima samo RAM za DRŽAVU,zašto je zaslužan Milo Đukanović...! Na žalost-sve ostalo..moraće te tražiti u svom "RODOSLOVU"?* ..Ispravke nema! Lijek "sječa stabala".?
NE TO

07. 08. 2017 - 14:21

Ako bilo ko iz strane zemlje upučuje pohvale , iza toga se kriju neki interes. Ako bilo ko iz strane zemlje upućuje kritike, iza toga se kriju neki interesi. Ni jedni ni drugi ne vole više Crnu Goru od građana Crne Gore. Na Vladi je da ne dozvoli da je potkupe i da za "šaku dolara" izdaju državne interese. Državni interesi nijesu partiski intsresi.
Beograd je svet

07. 08. 2017 - 14:26

Uvijek mi se na glavi dizala kosa od potpukovnika i pukovnika bivse JNA, koji su pored uniforme, uz svaku drugu civilnu kombinaciju oblacenja nosili vojne cipele.Najcesce su to radili bezbednjaci svih sluzbi,politicari u vojsci ili istoricari.To su ujedno i najgore strukture bivse vojske.To svi znaju.Na tvrdnju nekog covjeka *da on nikada nebi ziveo u Beogradu* jedan original bi odgovorio zasto odgovara na pitanje koje nije postavljeno.Kao da ga neko nudi .Ovaj gospodin stalno nesto potencira i stalno je nezadovoljan i zajapuren.Srbija i Crna Gora su dvije drzave.Sa nikada boljim odnosima.Jedni u NATO drugi valjda neutralni.Svako radi svoj posao.Sve vise lici na Marovica.Razbija drzavu a kada ga najure u Beogradu trazi utociste.Beograd je istrpio crnogorske generale neznavene pobjednike,licke komuniste,juznu prugu,kosovare,pregrmio OLUJU i opet ostao simbol gradjanske demokratije.Idi pukovnice svojim putem i ne brini sta drugi misle o tebi.Misle bolje nego sto zasluzujes...
Marica Piljova

07. 08. 2017 - 15:51

@Beograd je svet.Vi ne komentarišete tekst nego izgleda da vas žulja pukovnik.Dzabe se krijete iza "nikova"znamo ko si ,i bilo bi bolje da počneš da manje...
Neinformisan

07. 08. 2017 - 15:52

Beograd je moj prijatelju samo jedna malo veca palanka. Zbog toga je Srbija tu dje je. Nije ni blizu razvijenog svijeta. Ne samo ekonomski nego prije svega po duhu. I to iskljucivo zbog onih koji ga vode. Pametni vuku svoj grad i drzavu prema razvoju i buducnosti. Budale se ukopavaju u proslost i idu unazad. A onda kad primijete neku iskru progresa u toj svojoj proslosti trude se da je proglase stetnom i okrive za svoj sadasnji bijedni status. To ti je moj prijatelju Beograd danas.
Gule Beograd

07. 08. 2017 - 20:26

@Neiformisani. Sa pravom i zasluženo nosite ovo ime ili "nik",niko vas neće dugo ugroziti kao nosioca ja bih rekao čak titule!Ja bih bio slobodan da vas upitam da li ste ikada kročili u Beograd,a ako jesi kako stojiš s očinjim vidom,sa pameću vidim! Beograd je moj gospodine metropola i Beograd je najmanje Srbija,koliko god trovan od devedesetih nacionalizmom on se ipak uspješno odupire.Kada bi ostali gradovi u Srbiji bili kao Beograd Srbija bi bila evropska zemlja ,nažalost je sve ostalo palanka!
Deki

07. 08. 2017 - 16:11

Mi u NATO, a vi "neutralni". A premijerka Brnabić ruskom ambasadoru podnosi raport. To je najveća državnička sramota u 21. vijeku! Znamo mi u CG dobro ko su naše domaće posrbice i četnici i znamo da im je miliji Beograd od majke rođene. Zato sa takvima Beograd nikad neće imati ni D od demokratije, već će uvijek biti obična palanka.
Beograd je i polusvijet

07. 08. 2017 - 17:06

U Beogradu je najmanje starih beograđana..Potomaka čestitih porodica. Intelektualaca. U Beogradu je najviše "polusvijeta"onih sa parolom " dako se snađem"..Onih koji su bili na strani svake vlasti koja im je koristila. Ljudi bez osobina. Sve što imaju to je POZA i markirana odijela.. Forma bez sadržaja.Ambalaža za sve materijale.Uspjelo im je da je napune ,željenim materijalom na političkom buvljaku...Spremni su da mrze da bi pokazali koliko vole. A sjutra će voljeti one koje danas mrze..Eto takvi likovi se roguše na oficire bivše JNA.Kritikuju,u globalu, najpošteniji deo državnih struktura.A bili su trčkarala za pukovnicima, komandantima i generalima JNA. Molili ih za preporuke i hvalili vojnički pasulj.. Danas su mentalnu ambalažu napunili smrdljivom masom,sa pozom punjene zvjeri,sebi uzimaju za pravo da kažu ko je ko.i da ONII cijene odnose CG i Srbije a već sjutra će,javno, izreći naveće laži o CG-i. Zaobiđite CG... iz higijenskih razloga..
Poenta...

07. 08. 2017 - 19:33

...cijele priče o podpukovnicima KOSa je slijedeća: NE VJERUJ u crnogorstvo nekoga ko je profesionalno cio život posvetio borbi PROTIVU crnogorstva (i ostalijeh "-izama") i tu zaradio debelu pensiju, koju polako krcka zavaljen u fotelju prostranoga beogradskoga stana i soli pamet onijema koji su cio život u Crnu Goru i s Crnom Gorom.
Ćalasan

07. 08. 2017 - 18:14

Sve mi se nešto čini da je @Beograd je svet, pisao EKSPERT za lapsuse beogradske Politike sa platom poslanika ...ovdje je otkrio i lapsus u oblačenju---kao diže mu se kosa...ustvari LATEREM LAVARE!
Konstruktivno i pozitivno

07. 08. 2017 - 16:02

Srbija sebi moze dozvoliti mrznju prema Crnoj Gori. To je potpuno u skladu sa prevalentnim nacionalnim duhom (mozda izuzev u Titovom periodu). Mi sebi mrznju prema Srbiji ne mozemo dozvoliti. Crnoj Gori je jedini put koji vodi ne samo do prosperiteta negi i do pukog opstanka drzave jeste racionalnost, konstruktivan stav, drugim rijecima evropeizacija drustva.
Gule Beograd

07. 08. 2017 - 20:43

@Konstruktivno i pozitivno. Apsulutno se slažem sa vama ,ne samo prema Srbiji nego ne smijemo dozvoliti mržnju prema bilo kome,to nije osobina crnogorskog duha. Ali to ne isključuje da se borimo na intelktualan način protiv laži, falsifikata,i napada bilo koje vrste. Crnogorstvo je prije svega životni stav koji podrazumijeva moralni imperativ Marka Miljanova "Braniti drugoga od sebe i sebe od drugoga"! Ko nema taj moralni zakon u sebi za mene nije Crnogorac.Crnogorci nijesu oni koji su išli da kradu pršute po Konavlima i dogone goveda kao ratni plijen .Nažalost danas su se mnogi infiltrirali u institucije,čak i institucije kulture. Direktor jedne izdavačke kuće je čak ukrao kobilu na dubrovačkom ratištu.
Dejo

07. 08. 2017 - 16:59

LAKO JE SLOVENIJI DA BUDE SRECNA DRŽAVA KAD SE NE GRANICI SA SRBIJOM !
a moj Dejo..dosta je Slovenija

07. 08. 2017 - 18:06

....muzla Srbiju-komšinicu u pasanu Jugoslaviju (43 godine!)-kroz sirovine-liši šuma-koje Slovenija ima u izobilju...i iste iskoristila za pohranu vječnu "crnogorsku dijasporu-Sekula Drljevića"-što bi rekli Hrvati-od 15 svibnja.1945 godine...? Pošteno-zbora nema-kao nadoknada za ono što je krvava karađorđevića kraljevine-priznala štajerce-za slovence od 1.prosinca.1918 do 10.travnja.1941 godine...Kuća ti valja-koliko i komšija-komšinica...zapamti Dejo..!
m

07. 08. 2017 - 20:08

drug Jole se razgalamio...
"m"go ječi ki damjano zelenko.

07. 08. 2017 - 22:57

..u onom njegovom rikanju na staru srpsku godinu pjacama i pjacetama.staroga grada Kotora-1989 godine-u onoj njihovoj čuvenoj kami-nožu-krvi i pepelu od Konavala -Dubrovnika-Banije-Srema-Baranje-Vukovara-Kosova do Kaluđrskog laza...1991 do 1999 godine-svuđ su straže Franje i Slobe..e bo..."m"ago ne patiše-no riče li riče-đe si Franjo Slobin sledbeniče!!!...
titogradjanka

07. 08. 2017 - 17:48

moglo bi se rec odnosno citirat poturice gori od turaka kjima je jdina zelja da komsiji crkne krava. u biti svake revolucije je zavist.
!

07. 08. 2017 - 18:46

U pamet se Crnogorci! U se i u svoje kljuse. Sa svih strana puva promaja. Otud more, otud gore. Samo sloga i mudrost i jedinstvo nas bezbjedno vode kroz Scilu i Haribdu jer smo "jedna slamka među vihorove", ka' bezboroj puta kroz istoriju.
Guest_51509

07. 08. 2017 - 21:09

ZBOG VELIKE CESTITOSTI JNA VELJKO KADIJEVIC POBJEZE U RUSIJU A NIKO NE TRAZI NJEGOVO IZRUCENJE .
IMA IH JOŠ

08. 08. 2017 - 09:51

GUEST 51509, ali najviše 5%. Ajde recite koju državu je trebala da brani JNA od njih 6-7? A SFRJ mrtva!
Draško

07. 08. 2017 - 22:29

Pogledajte ih redom: zapjenušali vajni profesor, propalitet od političara i vječiti preletač i izdajnik brastva i svake partije, najveći lažov svih vremena, "vojvoda" ko bajagi, pipun-se zaštićen ka međed zalijeće na ljude i na kraju neki nebitni čova, o kome se nema što lijepo reći, upamćen po izjavi da je Amfi došao sa sastanka sa sv. Ptrom cetinjskim.... Pogledajte te gubitnike, izdajice Crne Gore i svega crnogorskog.
CRNOGORSKI 007

08. 08. 2017 - 14:42

INFO stranica o aktuelnim dešavanjima u BiH i Sandžaku i svetu FOCUS PočetnaO autoruPredloziTemeVasa pitanja « Prvo o četnicima pa o HadžiahmetovićuHUTBA O HADŽU: SANDŽAČKI MUFTIJA, HASIB EF. SULJOVIĆ » Zločini četnika u Drugom svetskom ratu Četnici poziraju zajedno s njemačkim vojnicima u nepoznatom okupiranom selu na području današnje Srbije Tokom Drugog svetskog rata četnici su počinili brojne ratne zločine, koji su bili usmereni prvenstveno prema jugoslovenskim partizanima i pripadnicima nesrpskih naroda (Hrvati, Bošnjaci i dr.). Ravnogorska ideologija zasnovana je na ideološkoj i etničkoj isključivosti. U celokupnoj aktivnosti četnika, zločini ne predstavljaju izolovane incidente nego regularnu praksu organizovanu, prihvaćenu ili odobrenu od strane rukovodstava na svim nivoima. Zločini su bili spontani (iz mržnje) i organizovani (po naređenju). U dokumentaciji se nalazi veći broj naređenja koja nalažu od podređenih činjenje ratnih zločina.
CRNOGORSKI 007

08. 08. 2017 - 14:44

Karakterističan “pogodni momenat” rukovodstvo JVUO uočilo je i iskoristilo u januaru i februaru 1943. U tom periodu provedene su opsežne operacije genocida i etničkog čišćenja u istočnoj Bosni i Sandžaku u koordinaciji majora Zaharija Ostojića, načelnika štaba isturenog odeljenja vrhovne komande JVUO. U operacijama su učestvovale trupe Pavla Đurišića iVojislava Lukačevića. Nakon operacije Đurišić je u izveštaju Mihailoviću napisao: Načelniku štaba Vrhovne komande. — Akcija u Pljevaljskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je. Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav.
CRNOGORSKI 007

08. 08. 2017 - 14:45

Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Naređeno je i predviđeno prikupljanje ljudske i stočne hrane u određenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica koje su ostale na terenu radi čišćenja i pretresanja terena i šumovitih predela, kao i radi sprovođenja i učvršćivanja organizacije na slobodnoj teritoriji. Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti. Žrtve. — Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece. Za vreme početnih operacija, muslimani su se dali u bekstvo ka Metaljci, Čajniču i reci Drini. Na Metaljci je našao sklonište mali deo stanovništva. U Čajniču se računa da ima do 2.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko Drine pre nego što su određene jedinice izvršile presecanje mogućih otstupnih pravaca na tom sektoru.
CRNOGORSKI 007

08. 08. 2017 - 14:47

Snadbjeven Mihailovicevim naredjenjima i italijanskom saglasnoscu i podrskom, Pavle Djurisic je 5. januara 1942. godine u selu Zaostro kod Berana odrzao zbor na kome je proglasio formiranje Staba Limsko-sandzackih cetnickih odreda i imenovao stabove jedinica u sastavu ovog odreda. Na raspolaganju je imao 32 oficira, veci broj podoficira, zandara, granicara, finansa, cinovnika i od okupatora ranije formiranu antikomunisticku dobrovoljacku miliciju (Milizia volontaria anticomunista – MVAC), sastavljenu vecinom od izbjeglica. Od tog dana Pavle Djurisic je zapoceo svoj krvavi pir koji ga je svrstao u najveceg ratnog zlocinca na prostorima Crne Gore i sire.
ŽIVA ISTINA,

08. 08. 2017 - 15:25

@CRNOGORSKI 007, Neke 60-te godine kao postanar u srednjoj ek. školi u Goraždu, ušao sam sa gazdom limarom u jednu muslimansku kuću sa desne strane Drine. Gazda Novica popravlja neki kotao pored ognjišta sa verigama. Stara muslimanka u dimijama ubrađena u šamiju, jedva joj se naziru samo oči. Kad je gazda meni rekao "Crnogorac dodaj mi klješta". ona je uzela dva kamena od ognjišta i počela da udara jedan o drugi i da kune Cernogorce. EEE na ovom ognjištu su mi sa bajunetima Crnogorci svu čeljad spalili , mene su tamo u budžak svezali da gledam" To je za mene bio najstrašniji pogled i naneobičniji zvuk kamenja...Sa 17 godina nijesam shvatio ništa .Osjetio sam mučninu i izašao. Gazda mi je,posle, rakao da su četnici Pavla Đurišića stigli do goraždanskog mosta i pobili sve muslimane. Na mostu su ih ustavili partizani. Tada je drina krvava tekla,kaže Gazda.. U ime Čovjeka se ne smije ćutati pred novim ZLOM U NAJAVI!
CRNOGORSKI 007

08. 08. 2017 - 14:52

U toku jeseni su likvidirale (ubile) gotovo sve borce-»pozadince« na podrucju Andrijevice, Kolasina, Mojkovca, Bijelog Polja, Zabljaka, Savnika, Pluzina, a u beranskom i pljevaljskom srezu nanijeli im teske gubitke. Na ovom prostoru Djurisic je zaveo surovi teror. U svim srezovima su formirani cetnicki zatvori, a centralni zatvor je ustanovljen u Kolasinu, koji je postao surovo partizansko muciliste. Veliki broj zarobljenih partizana zatvorenika bio je okovan. Kroz ovaj zatvor je proslo oko 4.000 rodoljuba. U Kolasinu je postojao Zloglasni Cetnicki sud, koji je nekoliko stotina partizana osudio na smrt. Kazne su izvrsavane u samom Kolasinu, na Brezu, gdje je strijeljano vise od 80 rodoljuba, na Zabljaku (24), na Boanu (11) i u drugim mjestima, kojima se ne zna lokacija, jer su strijeljanja cesto vrsena nocu kako se zrtvama ne bi znali grobovi.
CRNOGORSKI 007

08. 08. 2017 - 14:54

Djurisicev sud osudio je na smrt 50 omladinaca rodoljuba, koji su svi strijeljani bez prava zalbe. Mozda bi ih bilo strijeljano i vise, ali se umijesala Njemacka komanda u Danilovgradu, koja je zabranila dalja strijeljanja. Broj strijeljanih i ubijenih bez borbe rodoljuba nije precizno utvrdjen ni do dana danasnjega. Prema podacima Drzavne komisije za utvrdjivanje zlocina okupatora i njegovih pomagaca strijeljano je ili bez sudjenja ubijeno 6655 gradjana Crne Gore, ali nije utvrdjeno koje su zrtve okupatorske, a koje cetnicke. U svim selima pod cetnickom vlascu sprovodjen je surovi teror prema partizanskim porodicama. Stoka i zivotne namirnice su u najvecoj mjeri opljackane, a clanovi porodica su podvrgavani raznim maltretiranjima, zakljucno sa batinanjem. U Vasojevicima je bio zaveden specijalni nacin batinanja, poznat pod imenom »rogljanje«. Zrtvama je stavljena drvena roglja za vrat, ukucavana u zemlju, cime je zrtva bila imobilisana, a zatim tucena.
CRNOGORSKI 007

08. 08. 2017 - 14:55

Draza je proglasio za izdaju i naredio svojim jedinicama da sa Djurisicem prekine svaku saradnju. Eto, to je u najkracem »curriculum vitae« - ratna biografija Pavla Djurisica. To je razlog zbog kojega je Drzavna komisija Federalne Crne Gore, 12. oktobra 1945. godine, Pavla I. Djurisica, kapetana bivse jugoslovenske vojske, komandanta Limsko-sandzackih cetnickih odreda i cetnickog vojvodu proglasila za ratnog zlocinca. Na to je Drzavnu komisiju obavezivala odluka sefova Antifasisticke koalicije (Staljin, Truman, Atli) iz Potsdama, avgusta 1945. godine da se svim nacistickim i fasistickim vodjama i njihovim saradnicima organizuje sudjenje kao ratnim zlocincima. Zar je moguce da ima i takvih drznika koji ove cinjenice o Pavlu Djurisicu mogu da ignorisu i da takvom ratnom zlocincu podizu spomenik. To bi bio spomenik zlu, jedinstven slucaj u civilizovanom svijetu.
Sekula Drljević poglavnik..

08. 08. 2017 - 19:42

..Pavle Đurišić doglavnik(načelnik štaba) crnogorskih četnika 1944 po Bosni i Hrtvackoj do smaknuća Pavla u Jasenovcu-Stara Gradiška-a Pavlovi smaknuše Sekulu i njegovu ženu u Austriju-1945..dragi "00"!!!! A prije toga-u februaru-1944 su se u Bosni razišli jajari Draža i Pavle! A o Drini-Neretvi-Sutjesci...1943 nećemo-samo kratko više je crnogoraca(četnika) bilo na ove tri rijeke-udružene nacističko fašističke snage-nego CRNOGORACA U PARTIZANSKE BRIGADE TIJE GODINA-na tim RIJEKAMA... DRAŽESNI "00"!!!!
Ćalasan

08. 08. 2017 - 20:26

POGLAVNIČE,i ,bukvalno tako i razmišljaš s pola glave. Da li ti znaš šta je Čovjek a šta je zločinac. Geneza makrosocijalnog Zla počinje u glavama takvih stvorova koji veličaju,zločince,koljače,fašiste,izdajnike,izmećare....idi pred ogledalo i pljun,i da ti to drugi ne čine šteta je zbog njih...
Ćalasane ne talas..ne pr..

09. 08. 2017 - 11:20

...a oprosti-a ko pomoga nacistima u Doli u Pivu 1943...da zvjerski pobiju Pivsku nejač..Nije dati-da nijesu tvoji-no "POGLAVNIKA"..koji ti otpozdravlja-tvoj komšija iz Miruša-kraj Bileće..u kojoj vam bazdi onaj spomenik dolje u parku-kod stadiona-..za zlo svako Hercegovine i njenih naroda- bez obzira na vjeru i naciju!!! No mučite muč-Pogani od pogani!!!.?
Ćalasan

09. 08. 2017 - 16:07

PO-GLAVE-NIČE,STVARNO NEMAŠ POJMA NEKO TI JE NEŠTO LAGO A TI NI TO NIJESI LJUDSKI ZAPAMTIO. ŠTA TI ZNAŠ O MOJOJ PIVI(možda ti je neko pričo za V.Šipčića) Ete,a mogli ste i njemu podići spomenik on se najduže borio za Dražu i Pavla. VAS je NEKO PROPBUDIO,dao vam neku siću,, da činite ovaj kastig od poštene CG. NO CRNO VAM SE PIŠE,,,,
Pozdrav četničkoj Pivi...

09. 08. 2017 - 19:22

...i vodećoj famili Tadić...pa ti viđi-ide li to u Pivu PO-GLAVA ili cijela gu...! Teke-Doli su vaša bruka-i Tragedija Pivskoga Naroda-koji je stradao od domaćega kota i nacista kojima podigoste spomenik u Golub-ovce.lani 2016 na 75 godišnjicu epohalnog Ustanka 13.jula.1941! No muči muč mutu od muta što bi rekli Albanezi!!!..Dražesni Ćalasanu-samo talasaj..narod plaća!!!
Ćalasan

09. 08. 2017 - 21:34

Nije no Šipčići...ove multifreničare Tadiće niđe ne računam. Nemoj tako zamjeriće ti Vojvode i gibaničari PO-GLAVE NIČE......
Stan

09. 08. 2017 - 09:13

viđi ovih govornika, svi bi sad išli u jevropu a prije dvaespet godina su popljačkali što su stigli po dubrovniku i hercegovini a sad bi puj-pike ne važi
Novi komentar