Obilježavanje Međunarodnog dana mladih 12. avgusta u Nikšiću

Crnogorski savez za tehničku kulturu „ Politehnika „ je nastao iz nekadašne velike društvene-omladinske organizacije Narodne Tehnike – Opštinske Konferencije Podgorica a promjenom Zakona o društvenim organizacijama u Zakon o nevladinim organizacijama pod novim imenom radi u pravnom statusu NVO i djeluje na čitavoj teritoriji Crne Gore .
Objavljeno: 10. 08. 2017 - 11:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Organizacija se tradicionalno bavi mladima i za njih i sa njima organizuje raznovrsnu lepezu aktivnosti i projekata vezanih za popularizaciju nauke i tehnike iz oblasti astronomije, radio-amaterizma, vazduhoplovstva, fizike, elektronike i robotike ....

Prigodnom promocijom aktivnosti radio-amatera , robotičara , elektroničara i  astronoma , Crnogorski savez za tehničku kulturu sa svojim konstituentma Savezom radio-amatera Crne Gore , Crnogorskim astronomskim društvom će obilježiti 12. avgust Međunarodni dan mladih .

Promocija će se organizovati na rekonstruisanom gradskom trgu u Nikšiću zajedno sa lokalnim organizacijama , radio klubom “Nikšić” i astronomskim klubom “ Nikšić” .

Ovo će biti prilika za mlade Nikšića da se upoznaju sa aktivnostima organizacija iz obasti tehničke kulture i promcije nauke .

Od 18:00 do 21:00 sa instalirane radio-amaterske opreme , mladi Nikšića moći će da komuniciraju sa vršnjacima iz čitavog svijeta i da se upoznaju sa najmodernijim telekomunikacionim tehnikama kojima se služe crnogorski radio-amateri koji su i sami najvećim brojem mladi . Takođe će imati priliku i da sklope neki jednostavniji elektronski sklop i steknu sliku o zanimanjima iz elektronike , robotike i ICT-a jer su  to  zanimanja bliske budućnosti i opredijeljenje za njih je garancija kvalitetnog zapošljavanja .

Crnogorski vazduhoplovni savez će instalirati mini radarski modul koji prati trenutni vazdušni saobraćaj u krugu  od 100 km što će biti interesantno ljubiteljima vazduhoplovstva a , nakon sumraka , kroz postavljene teleskope , prisutni će moći da zavire u svemir .

Posjetioci , a pošto je 12. avgust subota pa će ih biti u velkom broju (jer tada  mladi nikšićani masovno  izlaze  na gradski korzo) , će moći i da dobiju odgovore na sve što ih interesuje na licu mjesta moći će da se prijave za članstvo u radio klubu “Nikšić “ i astronomskom klubu “Nikšić “ a oba ova kluba za jesen pripremaju intenzivne aktivnosti .

Manifestacija je ušla u zvanični kalendar UN o događajima i manifestacijama kojima se u pojedinim državama zvanično obilježava 12. avgust-Međunarodni dan mladih .

Od nadležnih organa Opštine Nikšić je dobijena saglasnost za realizaciju ove manifestacije na prostoru gradskg trga .

Komentari: 0

Novi komentar