Sekulić: Teško procijeniti štetu od hrvatskih taksi

Ministarstvo ekonomije Crne Gore pozdravlja odluku hrvatske Vlade i Ministarstva poljoprivrede o ukidanju spornih odredbi Pravilnika koje su određivale povećanje troškova i nakada za kontrolu uvoznog voća i povrća, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.
Objavljeno: 10. 08. 2017 - 16:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na konferenciji za medije organizovanoj ovim povodom, ministarka Sekulić je kazala da je Crna Gora od početka podržavala dijalog u ovoj oblasti, nije planirala uvođenje kontra mjera i da je insistirala da domaći proizvođači u Hrvatskoj imaju  jednak tretman kao i proizvođači u Crnoj Gori, Srbiji, BiH i ostalim zemljama regiona.

„Pokazala se kao dobra naša regionalna inicijativa da na vrijeme upozorimo kolege iz Hrvatske da su ušli u jedan rizičan proces kršenja pravila i propisa u ovoj oblasti, čime su narušili konkurenciju i pokušali da na određeni način promovišu svoje domaće proizvođače. Meni je izuzetno drago što nije bilo potrebe za uvođenjem bilo kakvih mjera i instrumenata, ni od strane Crne Gore, ni od strane drugih država. Vjerujem da je ovo dobar način da i u narednom periodu sarađujemo i ukazujemo jedni drugima ukoliko dođe do kršenja međusobnih trgovinskih odnosa“, kazala je ministarka Sekulić.

Ono na čemu će Ministarstvo ekonomije u narednom periodu insistirati jeste da pri uvođenju nakada za vršenje kontrola postoji usaglašen iznos tih naknada.

„To je inicijativa koju će Crna Gora u narednom periodu pokrenuti. Sa druge strane, mi ne pravimo bilo kakve kompromise u smislu bezbjednosti hrane, niti smo imali bilo šta protiv samog Pravilnika i njegove suštine, ali smo smatrali da uvećanje naknade od 22 puta nije u skladu sa pravilima i propisima“, kazala je ministarka i dodala da je bilo jako važno da Hrvatka hitno reaguje, što je i učinila.

Ona je saopštila da Crna Gora, odnosno resorno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane planiraju da ovakav Pravilnik usvoje u septembru, a naknada će biti, kao što nalaže regulativa Evropske unije, u skladu sa stvarnim troškovima potrebnim za vršenje takve vrste kontrola.

„Mi ćemo u komunikaciji sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede sugerisati da ta naknada ni u kom slučaju ne smije biti ni diskriminišuća, niti na uštrb bilo koga, ni domaćih proizviođača, ni uvoznika“, kazala je ministarka Sekulić.

 

Na pitanje novinara o eventualnoj šteti koju je Crna Gora pretrpjela od 15. jula do danas  zbog odredbi Pravilnika, ministarka Sekulić je kazala da štetu nije lako procijeniti.

„Nije lako napraviti razliku šta od robe ide samo za Hrvatsku, a šta je preko Hrvatske izvoženo ka ostalim zemljama Evropske unije. Prema informacijama koje imamo iz direktne komunikacije sa privednicima, oni su nakon uvođenja ove naknade od strane Hrvatske tražili alternativne rute za izvos svoje robe, a ne preko Hrvatske koja bi bila zemlja za ulaz u EU. Svakako ćemo u komunikaciji sa privednicima, posredstvom Privredne komore, sagledati moguću štetu koja je mogla nastati u ovom periodu“, zaključila je ministarka Sekulić.

 

 

Komentari: 3

Megalomanija

10. 08. 2017 - 20:08

Pošto ništa ne izvozimo, šteta je 0. Preteška procjena.
Optimista

11. 08. 2017 - 08:46

Dragica je sjajan ministar. Sigurno će pokrenuti našu ekonomiju.
Mila K

11. 08. 2017 - 16:39

hehehehe Ima li ovo ministarastvo PRE sluzbu da sprijeci ministarku da daje ovakve netacne i skoro pa smijesne izjave? Mozda je radeci u njemackoj banci upoznala energetski sistem da parira MANS-u tokom TV duela, mada otkrivajuci svoju nekontrolisanu stranu, ali je iz ove izjave skoro pa bolno jasno koliko o ekonomiji/ sistemu ne zna puno. Prvo, nije posao privrednika da kontaktiraju ministarstvo. Preko Uprave carina, samo jednim dopisom od jedne recenice moze se saznati koliko je i da li je uopste bilo kakvog izvoza u vezi proizvoda koji su bili targetirani od hrvatske administracije. Ako nije bilo izvoza, nije bilo stete. Ako jeste, iz sistema UC se moze saznati koji privrednici su bili eventualno pogodjeni. I eto proaktivnosti ministarstva prema temi u vezi koje su izborili formalnu reggionalnu bitku, ali i dalje bjeze od bitaka koje se stvarno ticu ozbiljnog pristupa privredi Crne Gore a da to nije kojekakvo ukrivanje oko forme a bez sustinskih pomaka.
Novi komentar