Ubijen balkanski kralj prostitucije

Na prepunoj plaži Akva blu u Strugi, danas oko 17 časova, metkom ispaljenim u čelo, ubijen je nekrunisani kralj prostitucije na Balkanu Dilaver Bojku zvani Leku, saopštila je makedonska policija.
Objavljeno: 14. 08. 2017 - 20:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Leku je je ubijen na plaži Akva blu koju je držao pod koncesijom. Ova plaža se nalazi ispred njegove istoimene kafane i hotela blizu stare autobuske stanice u Strugi.

Nekrunisani kralj prostitucije na Balkanu i jedan od glavnih bosova albanske mafije, koja je kontrolisala mrežu trgovine bijelim robljem u Makedoniji Dilaver Bojku, poznatiji kao Leku, prvi put je bio uhapšen početkom februara 2003. godine u njegovom hotelu “Bern” blizu Struge, pod sumnjom da je žene primoravao na prostituciju.

Protiv njega je od 1979. do 2001. godine policija podnijela čak 17 krivičnih prijava zbog podvođenja na prostituciju, ali je sve do 2003. godine je bio neuhvatljiv.

Nekoliko puta je hapšen, ali do 2003. godine nikada nije bio osuđivan. Vremenom, kako je razrađivan posao, najprije kao tranzitni, a potom i priliv mladih žena za “rad” po ilegalnim bordelima, Bojku je postao “gazda nad gazdama”, posebno u zapadnom dijelu Makedonije.

Dilaver Bojku je navodno kontrolisao dva glavna ilegalna pravca za transport djevojaka i žena. Jedan koji je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je važilo za mjesto sa najvećim brojem prostitutki u Makedoniji. Prema pisanju medija, tamo je tada u svakom trenutku imalo od 200 do 250 žena spremnih za prodaju. Kako se pisalo, Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših, koje je nudio klijentima u svom baru “Ekspreso”. Nakon nekoliko mjeseci rada kod njega, on ih je prodavao na Kosovo, gdje je ovaj biznis bio još profitabilniji.

Eksperti koji su krajem 2002. godine u Skoplju razgovarali o problemu broj jedan na Balkanu, trgovini bijelim robljem, potvrdili su da je mozak ove vrste organizovanog kriminala, ne samo u regionu, već i u Evropi, tada bio Dilaver Bojku.

On je postao poznat sredinom devedesetih godina kada je zbog podvođenja na prostituciju bio uhapšen i osuđen na tri godine zatvora, a „proslavio“ se izjavom: “Prostitucija je u prirodi žena sa kojima radim, a ja im samo pomažem i pokušavam da ih usmjerim da pronađu spas”, rekao je reporterima američke TV mreže „Еn-Bi-Si“, koji su boravili u njegovim lokalima u selu Velešta i Strugi.

Bojku je dugo za policiju bio “neuhvatljiv”, jer se uoči svake racije blagovremeno sklanjao zahvaljujući informacijama koje su do njega curile iz policije.

Zahvaljujući tim vezama, u drugoj polovini juna 2003. godine, Bojku je pobjegao čuvarima koji su ga iz zatvora u Strugi, gdje je izdržavao šestomjesečnu kaznu, trebali prebaciti u ohridski zatvor.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar