Tahiri: Vučić prvo da kaže genocid, pa rješenje

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izrazila sumnju u iskrenost inicijative predsjednika Srbije da kroz unutrašnji dijlaog pronađe rješenje za Kosovo.
Objavljeno: 22. 08. 2017 - 16:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema njenim riječima, njena sumnja dolazi iz toga da ni od Aleksandra Vučića, a ni od ostalih članova Vlade Srbije nije čula riječi rat, genicid i izvinjenje, bez kojih, kako je ocijenila, nema pomirenja ni trajnog rješenja kosovskog pitanja.

Edita Tahiri je kako prenosi portal Kallxo.com ocijenila i da ta Vučićeva ideja više služi za stvaranje novog imidža Srbije pred međunarodnom zajednicom nego za iznalaženje rješenja.
Ona je kazala da sumnja u ozbiljnost inicijative predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

"Ono što vidim iz dosadašnje debate, ni predsjednik Srbije, ni ministar inostranih poslova niti drugi vladajući faktori ne pominju rat, genocid i izvinjenje. Ukoliko ne razmotre te stvari, onda oni nijesu u stanju da vode dijalog unutar Srbije koji bi doveo do trajnog rješenja", rekla je Tahiri.

Dodala je da Srbija uz sve to, istovremeno najavljuje da će dobiti oružje od svog glavnog političkog saveznika, Rusije.

"Ovo se ne tiče samo Kosova i regiona, već je to posebno poruka evroatlantskom faktoru", kazala je Tahiri.

Komentari: 0

Novi komentar