Sam Đukanović jači od Bečića, Mandića i Krivokapića

Nakon kraćeg zatišja, iz Rusije je preko Sergeja Željeznjaka stigla nova instrukcija za crnogorsku opoziciju: bojkot treba nastaviti, Mandićevi frontovci i Bečićeve demokrate moraju da se izmire i, što je najvažnije, svrgavanje vlasti u bliskoj budućnosti moguće je samo ako na predsjedničkim izborima opozicija izađe sa jedinstvenim kandidatom.
Objavljeno: 23. 08. 2017 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iako agilni kamarad Željeznjak pominje i obnavljanje zahtjeva za prijevremenim izborima, jasno je da Moskva - nakon rezolutnog stava EU i SAD da su oktobarski izbori bili regularni - pokušava da alarmira opoziciju, rastrganu i zaslijepljenu liderskim svađama i omrazama.

Prorusi i građani

Kratka uputsva Željeznjaka, glasnogovornika ruskih aspiracija u Crnoj Gori, otkrivaju više nego što se na prvi pogled čini. Prije svega: zahtjev za pomirenje Demokratskog fronta i Demokrata pokazuje da Moskva identifikuje Mandića i Bečića kao lidere programski sličnih partija, najvažnije igrače u opoziciji koji bi trebalo da budu i nosioci proruske i anti-NATO politike u Crnoj Gori i imaju zadatak da ,,spriječe građanski rat do koga je dovelo članstvo u NATO“?!

Dakle, iako Aleksa Bečić pokušava da u javnosti napravi politički otklon od radikalne politike Fronta i Nove srpske demokratije, za Moskvu su DF i Demokrate dvije strane iste medalje – politički igrači koji treba da spriječe crnogorski put na Zapad.

I zato se Moskva fokusira – ne toliko na nastavak bojkota – već na pripreme za predsjedničke izbore, predviđene za proljeće 2018. godine.

Otuda je i apel o jedinstvenom opozicionom kandidatu poruka i strankama koje sebe zovu građanskom opozicijom: SDP, Ura, Demos i SNP su samo logistička podrška osovini koju treba da čine DF i Demokrate. Da je drugačije, valjda bi Željeznjak u intervjuu tabloidu ,,Alo“ pomenuo Krivokapića ili Lekića... Nije baš pohvalna pozicija za građansku opoziciju, ali to je crnogorska realnost – makar gledano iz Moskve.

Rejtinzi

I ne bi se reklo da Rusi nijesu upoznati o dešavanjima na crnogorskoj političkoj sceni i situaciji unutar opozicije.  Naprotiv, prema informacijama Pobjede, instrukcije Moskve su zaista pokazatelj da opozicija nije na pobjedničkom putu. O tome svjedoče i posljednja istraživanja javnog mnjenja o rejtinzima potencijalnih predsjedničkih kandidata: lideri najjačih stranaka najbolje su kotirani.

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić apsolutni su favoriti na predsjedničkim izborima, pokazalo je junsko istraživanje jedne renomirane agencije za istraživanje javnog mnjenja.

Po tom istraživanju, u koje je Pobjeda imala uvid, da su predsjednički izbori održani u junu, u prvom krugu izbora Đukanović bi osvojio podršku 43,2 odsto birača, a Aleksa Bečić 29,8 odsto.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, po tom istraživanju ima podršku 6,8 odsto birača, a predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić 3,8 odsto.

Đukanović uživa veću podršku od sva tri kandidata opozicije zajedno, blizu je pobjede već u prvom krugu.

Po istraživanju, 16,4 odsto birača koji bi izašli na izbore još nije odlučilo za koga bi glasalo.

Ispitivanje javnog mnjenja nije uzelo u obzir potencijalnu kandidaturu Dritana Abazov ća ili Miodraga Lekića, kao i nekih drugih mogućih pretendenata. Zato se citirani podaci mogu uzeti samo kao naznake političkih trendova.

Očito je, i mimo istraživanja, da bojkot parlamenta nije povećao rejting opozicije, a da žestoke unutrašnje svađe krune podršku glasača i povećavaju broj apstinenata u izbornom korpusu opozicije.

Zato i djeluje logično podatak da sam Milo Đukanović - ako se kandiduje za predsjednika – sada ima veću podršku nego tri glavna opoziciona lidera zajedno.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 21

Muž Janice Matove-Beograd

23. 08. 2017 - 07:08

R........ čeljad iz opozicije na čelu sa Vojvodom Mandićem i onim momčešcetom Bečićem nema čemu da se nadaju na izborima ,pa makar se pojačali i sa Putinom ,ako se kandiduje Đukanović.Svi oni su dosada na crnogorskoj političkoj sceni demonstrirali jedino primitivizam i pokazali ako se dokopaju vlasti ,da bi od Crne Gore napravili poniženu provinciju kakva do sada nikada nije bila u istoriji. Đukanović nije svetac,ali ima istorijski rezultat ništs msnji od svetog Petra Cetinjskog samo su tada važili drugi sudijski kriterijumi.Nijednom do sada državniku u istoriji nije pošlo za rukom da od tako neobičnog materijala "napravi pitu"i od jedne beznadežne provincije napravi državu i uvede je u društvo evropskih naroda.Ono što je najgore u njegovoj vladavini što u DPS-u postoji jedan čitav rezrvni DF.Tu bandu će morati da rastjera i pošalje na prinudni odmor i sa crnogorskim patrotama završi svoje djelo!
Rede

23. 08. 2017 - 09:44

Ovo je dokaz da vlast radi u korist Bečića. Diže mu se rejting nepostojećim istraživanjima. Pa svako može napisati, ovaj ima toliko, ovaj onoliko. Ovo je neozbiljno
...za jade

23. 08. 2017 - 11:08

A ti znas?
CG

23. 08. 2017 - 07:39

Opet? Može li Crna Gora kako iskočiti iz tog kruga, ima li šanse da prestanemo reciklirati stare ideje, možemo li bolje? Mislim da nam je krajnje vrijeme za to. Toliko o (izgleda vjerovatnom) kandidatu DPS-a. A na ove (sopstvenoj državi) opozicione, ne valja trošiti riječi!
Guest_39571

23. 08. 2017 - 07:41

BOGAMI JE OVAJ ZELJEZNAK MALO POHARAO MOLA
NK

23. 08. 2017 - 07:43

Pa normalno kad su oni takvi kakvi su,a sa ovim iz Rusije tek nemaju nikakve sanse,
Mero

23. 08. 2017 - 07:53

Da li Zeleznik bas pomaze opoziciji kad ih sravlja u takav kontekst?Ne pomaze nego odmaze.Kome pomaze?Zakljucite sami.Zasto.Zakljucite sami.
Tara

23. 08. 2017 - 08:02

pucista Mandic i mali Alek su isti kolonasi..razlika je u tome,sto jedna cetnicka strana priznaje da je protiv drzave CG,,NATO..a druga strana srpske radikalne stranke "malog Aleka"vjesto izbjegava da je on taj..hodajuci po selima i gradovima,od vrata do vrata ..sa raznim poklonima i kriminalnoj prici o Djukanovicu..Vjerovali ili ne ,neki su srecni sto dobiju kilo rakije ili kafe..vjerujumu..i tako se nastavlja politika Becica, Narod se jeftino kupuje..te dnevnice i pokloni kostaju najmanje 3000€x30dana=90000hiljada€ Ko to sve placa..rusi..vucic Risto Radovic i ostala druzina. Sto bi sud trebao sve da provjeri ,odakle taj novac..oni samo gledaju kako se pljuje po drzavi i kupuju glasovi od naivnih i uzasnih ljudi..!
Gnostik

23. 08. 2017 - 08:11

"...Mandićevi frontovci i Bečićeve demokrate moraju da se izmire,..." Ima li jasnijeg dokaza o tome da su Becicevi Demokrate - kripto-velejsrpska partija?
Velika Šćepanova

23. 08. 2017 - 08:42

@Gnostik Gospodine ,to je jednako kao da kažete vidio sam jutros da sunce izlazi na istoku.Demokrate nijesu "kripto"oni su otvoreno veleizdajnička stranka istina podlija i mnogo gora od DF.Crna Gora ovga puta mora podržati Đukanovića uz obavezu da rrašćera šićardzije oko sebe i konačno pozove kompententne ljude koji znaju šta je država ,one koji su učestvovali u njenoj obnovi.Ako to ne uradi sve će biti uzaludno,gubitkom nacionalnog imuniteta Crna Gora polako gubi sebe i postaće lak plijen velikosrpskih apetita.Znači potrebne su radikalne promjene!
Tomo

23. 08. 2017 - 08:25

Znaci Becic kupuje glasove.Mnogi su mislili da DPS kupuje glasove kad eto ti ga.Becic kupuje.
Gospava Radova Beograd

23. 08. 2017 - 08:53

@Tomo ALI ON TO RADI DALEKO EKONOMIČNIJE I JEVTINIJE ZA KILO KAVE I KILO CUKRA.! Jednoj mojoj izvanjoj tetki donio je peraći sapun i mogu vam reći da se osevapio.Malo se nećkala jer je ona veliki pristalica doktrine Nikolaja Velimirovića koji je više mrzio sapun od Jevreja,ali je ipak na kraju ubijedio da primi poklon,čime je dokazao veliku sugestivnu moć!
OVV

23. 08. 2017 - 09:03

Kandidat za predsjednika CG Dps (Milo britva) Demokrate (Aleksa mladjani) , Demos, Sdp i Ura (Dritan Ronaldo) i kandidat DF (Nebojisa Medeni). Procenti (Britva 29%) ,(Ronaldo 23%) , (Mladjani 17%) , (Medeni 8.9 %) Ovo vam je anketa kinesko americke agencije za istrazivanje javnog mjenja sa sjedistem u Izrel. Inace ova agencija je pogodila u procenat izbor za predsjednika u SAD , FRANCUSKU itd.
petar

23. 08. 2017 - 09:59

"Sigurnim korakom" u dalju propast i bijedu!!!
@

23. 08. 2017 - 09:59

JA BIH GLASAO ZA PREDSJEDNICKOG KANDIDATA STRAHINJU BULAJICA IAKO U DF NIJE CIJENJEN PA SALJU MILACICA NA SVESRPSKI SABOR ALI JA MISLIM DA SE U NJEMU KRIJE NEOTKRIVENI POTENCIJAL MADA NI MILUTIN DJUKANOVIC NIJE OTKRIO SVE KARTE.SIROK SPEKTAR KADROVA IMAMO MI SRBI NA RASPOLAGANJU I ZATO TREBA DOBRO DA RAZMISLIMO AKO NE STO DRUGO ONO RUSIJU DA NE RAZOCARAMO.TREBA PRIVUCI GRADJANSKU OPOSICIJU PA BI SE RANKU I DRITANU MOGLE DODIJELITI TITULE VOJVODA CETNICKIH I TAKO IH VEZATI ZA DF.MNOGO NESOJSKIH OPCIJA IMAMO ALI SE TROSIMO U SVADJAMA PA NAM DOMOVINA OPSTAJE UPRKOS NASEM TRUDU.
Ljubica Remova

23. 08. 2017 - 16:56

@. Slažem se sa vama da se u Strahinji krije "neotkriveni potencijal",ali se to ne vidi golim okom.Zato na skeneru prilikom prtraga našli su mu preko deset nesvarenih pljeskavica ,nekolko kilograma drobova sa ploče i nešto malo podropca odnosno zatopa od prošle godine.Vrlo je emotivan ,začas se zaplače za srpstvom,p ošto je neplivač često se topi u srpske nesrećeZato bi morao imati dodatno obezbeđenje ,jer postoji opasnost da se ne udavi.
pljevaljski jalijaš

23. 08. 2017 - 12:12

Tipujem na Mileta za predsjednika a na lokal patriotizmu BS--Petnica & CO.Dobitna kmbinacija koja prolazi a sve drugo je obična škrabotina do daljneg..
KARA RADUSIN

23. 08. 2017 - 18:02

Želleznjak i dio lidera DF više nego očito su na platnom spisku DPS -a -.Oni su po scenariju izveli državni udar kao predzanju liniju odbrane režima.Da ta žalosna farsa nije prošla DF pukao i dio njega bi išao u koaliciji sa DPS-om-jasno kao dan-za sve misleće.Osim za dio časnog članstva DPS-a koji je ubijeđen da vlast brine o Crnoj Gori i njenim građanima.Poruka za njih Crnu Goru oni brane i vole isto onoliko koliko su to radili devedesetih.Postojat će Crna Gora!!!
danilo s.

24. 08. 2017 - 06:24

Kara Radusin, Zabrinjava vase "umovanje" u posljednje vrijeme. Da je "ta zalosna farsa" prosla - sada bi Ranko bio ministar u vladi Andrije Mandica? A CG bi bila na putu/povratku u "veljesrski klerofasisticki raj" ? Koliko god krecili - ne mozete izbrisati cinjenicu da ste - u otsudnim trenucima za CG - stali na stranu njenih neprijatelja. I jos uvijek stojite. Zasto se ne vratite u Skupstinu i jasno porucite Mandicu, Becicu i ostalim korifejima (kolovodjama) velejsrpstva da vi nemate sto da trazite sa njima?
Boban Bg

24. 08. 2017 - 09:11

Ovaj Kara je nadmašio sebe, hahahaha! E što neće ljudi sve lupetati zbog svoje partijice. Nema veze što će ispasti infantilan, i što će mu se normalan svijet smijati. Sve za partijicu!
Marko-DPS

24. 08. 2017 - 01:09

Ovo vam znači da je Milo dobio u prvom krugu samo 2% više nego DPS a SD, BS,HGI i sve albanske partije nece imati svog kandidata nego ce podrzati Mila u prvom krugu! Mičite ovo istraživanje jer je loše po Mila i DPS, kakve su ovo gluposti da malom kravatasu dajete skoro 30%.Jeste li vi svjesni da svi mi ocekujemo pobjedu Mila u prvom krugu jer ako se to ne dogodi onda ce se svi neprijatelji CG ujediniti protiv nas.
Novi komentar