ZAEV UOČI RAZGOVORA S VUČIĆEM Podržavamo poziv iz Beograda da unaprijedimo odnose

"Bez ikakvih neinformisanih ili preuranjenih zaključaka, poštujemo i podržavamo poziv zvaničnog Beograda da zaštitimo bilateralne odnose Srbije i Makedonije i uspostavimo standardni kodeks ponašanja. Nadam se da ću u razgovoru (danas u podne, prim. nov) sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem riješiti sve eventualne nesporazume", kaže za "Blic" Zoran Zaev, premijer Makedonije.
Objavljeno: 23. 08. 2017 - 08:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zaev tvrdi, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, da makedonska vlada "nikada nije imala namjeru, niti je dala upustva za izvršenje bilo kakvih kontraobaveštajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susjedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju".

Makedonski premijer uoči današnjeg sastanka ističe da je njegova vlada "snažno posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom".

- Uvjeren sam da je jedini konstruktivni pristup otvoren i direktan dijalog o svim pitanjima i pronalaženje uzajamno korisnih rješenja - dodao je Zaev.

Na direktno pitanje da li je makedonska vlada sklapala dogovore sa albanskom manjinom nauštrb srpskih interesa, Zaev tvrdi da su u pitanju "lažne vijesti".

- Dozvolite mi da budem jasan, u našoj politici nema strategije i politike na štetu Srbije. Posvećeni smo održavanju i kontinuiranom radu na jačanju naših bilateralnih odnosa sa našim susjedom, Republikom Srbijom. Naš pristup spoljnoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje koja će riješiti probleme umjesto što će da ih stvara. Smatramo da je to najefikasniji način izgradnje dobrosusjedskih odnosa, saradnje i partnerstva - kaže Zaev.

Blic.rs

 

Komentari: 0

Novi komentar