Šest neobičnih signala da sa tvojim zdravljem nešto nije u redu

Kada nešto nije u redu s tvojim organizmom, tijelo ti šalje signale. To može biti glavobolja, bol ustomaku, promjene težine ili želja za ledom. Da, zvuči bizarno. Donosimo ti šest neobičnih znakova na koje trebaš obratiti pažnju zbog svog zdravlja:
Objavljeno: 23. 08. 2017 - 13:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Slabije osjetiš miris

Stručnjaci tvrde da ukoliko imaš slabiji njuh, to može biti jedan od znakova Alzheimerove bolesti. Istraživanje sprovedeno na miševima otkrilo je povećan broj oštećenih živčanih stanica u nosu miševa s Alzheimerovom bolešću u poređenju s drugim miševima. Ljekari sugerišu da je normalno da naš njuh slabi nakon 70. godine, ali ako se to dogodi dok si mnogo mlađa, nešto nije u redu.

Izgledaš starije za svoje godine

Ljudi koji izgledaju starije nego što zapravo jesu imaju veći rizik od problema sa srcem. Jedna studija pokazuje da su preuranjene sijede, opadanje kose i bore znakovi nezdravog srca. Pokazalo se da osobe koje prerano stare imaju više od 50% rizika od srčanog udara u narednih 30 godina.

Želja za ledom

Pretjerana želja za konzumacijom leda može biti znak nedostatka željeza. Kada imaš nizak nivo željeza u krvi to rezultira oticanjem tvog jezika, što budi tvoju želju za, na primjer, ledom. Istraživanje je pokazalo kako 40% osoba s anemijom želi konzumirati led.

Potreba za krađom Znamo da zvuči bizarno, ali nauka potvrđuje da postoji veza između krađe stvari i narušenog moždanog zdravlja. Studija je otkrila da je potreba za krađom rezultat promjena u mozgu, u poređenju s tipičnim normama društva. To mogu biti rani znakovi demencije.

Crvenilo ispod noktiju

Kod zdravih osoba, nokti su vrlo glatki i nemaju "zamućenja". Ali, kažu stručnjaci, ako imaš crvenilo ispod noktiju to bi mogao biti znak lupusa. Autoimuna bolest uzrokuje osip na rukama, nogama i licu. Ako primijetiš bilo kakvo crvenilo ispod noktiju, odmah provjeri kod ljekara.

Učestalo štucanje Štucanje obično traje nekoliko minuta. No, ako traje više od 48 sati, mogao bi postojati razlog za zabrinutost. Jedna je studija otkrila vezu između dugotrajnog štucanja i raka pluća. Takođe, otkriveno je da štucanje može biti simptom naprednog stadija mezotelioma - rijetke vrsta raka koji se javlja u tankom sloju tkiva koji pokriva većinu unutrašnjih organa. Vrijeme je da posjetiš ljekara ako ne prestaješ štucati.
 

Komentari: 0

Novi komentar