Sačekajte sa antibioticima kada vas zaboli grlo

Ne bi trebalo odmah da posegnete za antibioticima kada vas grlo zaboli, tvrde naučnici sa Univerziteta Sautempton.
Objavljeno: 23. 08. 2017 - 19:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posle studije sprovedene na hiljadama pacijenata koji su odmah dobijali antibiotike kada bi ih zaboljelo grlo, oni tvrde da bi pacijenti trebalo da sačekaju dva dana prije nego što posegnu za antibioticima.

Studija je sprovedena na hiljadama pacijenata koji su odmah dobijali antibiotike za bolove u grlu i sumnju na streptokoknu infekciju.

Ustanovljeno je da su se simptomi kod onih koji su uzimali antibiotike popravili za dva do četiri dana, samo dan ranije prije nego onima koji nijesu pili lijek. Ova metoda odlaganja mogla bi da smanji količinu antibiotika koja se prepisuje za grlo, posebno zbog rastuće prijetnje rezistentnosti na antibiotike.

Uporedna studija takođe sugeriše da kraće vrijeme uzimanja ljekova za grlo može da bude jednako efikasno i da pomogne kod oporavka. Preveliki broj prepisanih antibiotika čini bakterije imunima, što dovodi do stvaranja takozvanih superbakterija koje mogu da budu smrtonosne.

Velika studija sa Oksforda i Saseksove škole medicine pokazala je da bi antibiotike trebalo piti pet, a ne deset dana jer se i kraći period pokazao podjednako efikasan. Ipak, ovakve savjete ne treba primjenjivati bez dogovora sa ljekarom, niti skraćivati period antibiotika bez preporuke doktora koji ih je prepisao. (nedeljnik.rs)

Komentari: 0

Novi komentar