TIKA sa 250.000 eura finansira izgradnju uljare kod Ulcinja

Protokol o izgradnji i opremanju uljare u Pistuli u Ulcinju, potpisali su danas predsjednik te opštine Nazif Cungu, koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA Ahmet Altun, i direktorica Nevladinog udruženja „Maslinari Pistule“ Fahira Kraja.
Objavljeno: 25. 08. 2017 - 15:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Protokol, vrijedan 250.000 eura, predviđa izgradnju i opremanje moderne uljare u selu Pistula, a potpisivanju je prisutvovao i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Sehat Galip.

- Predsjednik Opštine Ulcinj Cungu zahvalio se organizaciji TIKA na ovoj podršci i pozvao i ostala udruženja maslinara da slijede primjer i svoje projekte prijave kod TIKE. Ambasador Galip je rekao da je podrška razvoju maslinarstva u Crnoj Gori među prioritetnim ciljevima turske razvojne pomoći. Koordinator TIKE Altun je naveo da realizacijom ovog projekta Ulcinj dobija modernu fabriku koja ispunjava sve uslove u vidu kvaliteta prerade i higijenskih uslova. Na kraju, Kraja je upoznala prisutne da njihovo udružnje okuplja oko 50 članova koji u svom vlasništvu imaju oko 11.000 stabala maslina – navodi se u saopštenju iz ulcinjske opštine. 

Komentari: 2

Geopolitika

25. 08. 2017 - 18:35

Turska preko svoje državne organizacije TIKA ne žali para nego daje i šakom i kapom. Motivi se nalaze u namjeri širenja neoosmanskog uticaja na naš i širi balkanski prostor kojega je nekadašnja Osmanska carevina okuirala i vjekovima držala naspram ostatk Evrope. Turska neskriveno i danas u međunarodnim odnosima želi da pokaže, da kao regionalna sila, polaže istorijsko pravo za savremeni politički uticaj u ovom dijelu Evrope oslanjajući se muslimanski domicilni živalj. Treba naponeuti da je Turska danas dalja od Evrope i njenih vrijednosto slobode i demokratije i sekularizma nego u proteklom vijeku nakan Ataturkove reforme, koji je Erdoganov autokratski režim ozbiljno doveo u pitanja, pa današnja Turska više liči na nekakav malazijski sultanat nego modernu demokratsku republiku. Ovaj koncep je suprotan onome zašta su se oprijedlile naša i ostale zemlje regiona- a to je članstvo u porodici slobodnih i demokratski naroda Evrope, gdje Jugoistoku Evrope prirodno pripada.
Mick

25. 08. 2017 - 22:58

Mashalah za gdju Fahiru i njenog supruga Bilala, i sve maslinare iz Pistule, Zoganja i Darze ;)
Novi komentar