Stoltenberg: Bataljon NATO garancija principa svi za jednog

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obišao je danas multinacionalni borbeni bataljon Sjevernoatlantske alijanse pod američkom komandom u Ožišu, na sjeveroistoku Poljske i izjavio da su ta pojačanja istočnog krila u kojima su vojnici više savezničkih zemalja, signal svim potencijalnim agresorima da bi na napad na jednog saveznika odgovorili svi u NATO.
Objavljeno: 25. 08. 2017 - 16:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Ovo je istorijski dan, zato što je prvi put u istoriji NATO razmjestio multinacionalne borbene bataljone na ovom krilu Alijanse, s ciljem da bude spreman za sve brže promijene situacije na međunarodnoj sceni. Ta međunarodna dimenzija saradnje je izuzetna, zato što šalje jasan signal svim potencijalnim protivnicima da će napad na jednog saveznika izazvati odgovor svih - kazao je Stoltenberg u Ožišu.

Generalni sekretar NATO-a podsjetio je da su slični bataljoni i u baltičkim republikama, te ih nazvao imbolom jednistva NATO-a i spremnosti da zastraši.

- Sloboda i nezavisnost ne dolaze bez ulaganja. Zato su toliko važne investicije u sektoru bezbjednosti, koje pojačavaju naš osjećaj sigurnosti u pojedinim zemljama, tako da možemo da uživamo u toj slobodi i nezavisnosti - kazao je Stoltenberg.

Poljski ministar odbrane Antoni Mačerevič smatra da je veoma važno to što je u Ožišu spreman multinacionalni saveznički bataljon - američkih, britanskih i rumunskih vojnika u trenutku kada se Rusija sprema u Bjelorusiju na manevre „Zapad 2017“, koji su, prema ocjeni Mačereviča, „vojne vježbe nejasne strukture i nejasne perspektive“.

- Prisustvo snaga NATO-a koje ovdje imamo u velikoj mjeri možemo da zahvalimo odlučnosti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Oni su najbolja garancija da će se mir vratiti u Evropu – zaključio je Mačerevič.

Izvor: RTCG

Foto: NATO.int

Komentari: 0

Novi komentar