Zaev: Ne treba davati povoda za narušavanje međususjedskih odnosa

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je da se ove godine neće ni razmatrati prijem Kosova u UNESCO, te dodao da ne zna da li će to pitanje biti na dnevnom redu i naredne godine.
Objavljeno: 26. 08. 2017 - 15:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

On ipak nije odgovorio kakav je stav Makedonije prema tom pitanju.

- Ove godine nema prijave za članstvo u UNESCO-u i o tom pitanju se neće diskutovati. Možda je to i dobro, pošto se nadam da ćemo imati bolje uslove i okolnosti kada se o tome bude diskutovalo - naveo je Zaev tokom neformalnog sastanka predsjednika vlada država Zapadnobalkanske šestorke u Draču.

Poručio je da je za region najvažnije da ide samo naprijed i da nijedna zemlja ne daje povode za narušavanje međususjedskih odnosa.

- Makedonija sa Srbijom ima puno zajedničkih interesa - evropsku perspektivu, kao i unaprjeđenje privrede, što bi omogućilo bolji život svim građanima - rekao je Zaev.

Ocijenio je da Srbija i Makedonija imaju izvanredne političke odnose i dodao da ima mjesta za njihovo unaprjeđenje, što bi ohrabrilo građane da još više sarađuju.

To je bio prvi susret premijera dvije zemlje nakon izbijanja političko-diplomatske krize između Srbije i Makedonije.

- Bio je to prijatan bilateralni sastanak u pauzi između dvije sesije. Dobio sam poziv od premijerke Brnabić da zvanično posjetim Srbiju i ona će biti realizovana vjerovatno u novembru, nakon završetka lokalnih izbora u Makedoniji - rekao je Zaev.

On je naglasio da Srbija i Makedonija mogu da unaprijede saradnju dve zemlje, a prije svega ekonomsku, jer tu, kaže, postoji ogroman potencijal.

- Dogovorili smo se i da održimo zajedničku sjednicu dvije vlade. Takođe, biće zajedničkih sjednica vlada i sa drugim zemljama u regionu, na primjer Makedonije i Albanije, a sve u cilju veće saradnje zemalja Zapadnog Balkana - naveo je Zaev.

Izvor: B92

Komentari: 0

Novi komentar