Marković - Bin Talal: Kingdom Holding Company zainteresovan za projekte u CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se danas sa saudijskim biznismenom, investitorom i filantropom, princom Alvalidom bin Talalom bin Abdulazizom Al Saudom, koji dio odmora provodi u Crnoj Gori.
Objavljeno: 26. 08. 2017 - 18:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, glavna tema sastanka upriličenog na prinčevoj jahti „Kingdom 5KR“ usidrenoj ispred Budve, bila je mogućnost njegovog investiranja u Crnoj Gori.

- Predsjednik Vlade je upoznao princa Bin Talala sa ekonomskim i investicionim potencijalima naše zemlje ocijenivši da je Crna Gora počastvovana njegovim dolaskom i zainteresovanošću za investicije. On je istakao i da je boravak u Crnoj Gori „prilika koju ne želimo da propustimo“. Premijer je u kontekstu investicione klime, kao dominante preokupacije renomiranih ivestitora poput princa Bin Talala, posebno naglasio činjenicu da je naša zemlja nepovratno na putu zapadnih integracija i evropskog i evroatlantskog civilizacijskog sistema vrijednosti. Premijer je istakao i to da je Crna Gora država međuetničkog sklada, što je čini još atraktivnijom za investicije prinčeve Kingdom Holding Company imajući u vidu njegove svetonazore - precizira se.

Upoznajući princa sa političkom, društvenom i ekonomskom situacijom u našoj zemlji premijer je posebno istakao dobre rezultate fiskalne konsolidacije, kao i činjenicu da Crna Gora ima najveći privredni rast u regionu

- Sada je jedan od prioriteta Vlade jačanje institucija države, pored ostalog i zato da bismo investicioni ambijent, premda je on najpovoljniji u regionu, učinili još atraktivnijim. To govori o našem strateškom opredjeljenju i o našoj viziji da se dalje razvijamo kao prestižna turistička destinacija - rekao je predsjednik Marković.

Princ Bin Talal je pozdravio i ocijenio mudrim strateško opredjeljenje Crne Gore da razvija elitni turizam iznijevši konkretne primjere država koje su zahvaljujući sličnim odlukama doživjele turistički procvat, te je u tom kontekstu iskazao interesovanje za saradnju.

- Na sastanku koji je protekao u poslovnoj, ali izuzetno srdačnoj atmosferi, princ Bin Talal se interesovao za određene konkretne lokacije rekavši da bi mu bilo zadovoljstvo da kao investitor doprinese razvoju Crne Gore. Princ Alvalid bin Talal bin Abdulaziz Al Saud je na kraju sastanka ocijenio da bi za konkretizaciju daljih aktivnosti bilo najefikasnije da sa predsjednikom Vlade Crne Gore bude u direktnom kontaktu kako bi dvije strane u što kraćem roku pokušale da dogovore saradnju na konkretnim projektima - stoji na kraju saopštenja sa današnjeg susreta.

Princ Alvalid bin Talal dva puta je od strane magazina Forbs proglašen jednim od najkreativnijih investitora u svijetu, dok njegova Kingdom Holding Company predstavlja jednu od najuspješnijih i najdiversifikovanijih međunarodnih kompanija. Vrijednost kompanije procijenjena je na 17 milijardi dolara. On je i najveći pojedinačni akconar Citi Group-e, drugi po broju dionica akcionar 21st Century Foxa. Takođe je vlasnik pariskog hotela Four Seasons George V kao i suvlasnik u hotelskim lancima Four Seasons i Mövenpick.

Komentari: 2

Ffffffffff

27. 08. 2017 - 01:49

Svaka cast princu prmio je Markovica u bermudama, a svoja dva broda je parkirao ispred Becica i platio nista drzavi za to, a najbolje je prosao Zarko.
Mrbeen

27. 08. 2017 - 21:37

Bit ce jos jednom tralala....kao i do sad :)
Novi komentar