"Potonja ura Njegoševa" prevedena na španski jezik

Ovih dana je u Buenos Ajresu, nakon višemjesečnog rada, završen prevod teksta kultne monodrame "Potonja ura Njegoševa", na španski jezik. Inicijativu za prevod su pokrenuli ambasador Crne Gore u Republici Argentini Gordan Stojović i glumac Slobodan Marunović, a tekst su prevele Crnogorke koje su rođene i koje žive u Argentini Karina Orahovac Milić iz Tandila provincija Buenos Aires i Adriana Vuebich-Vujović iz Firmata provincija Santa Fe, kao i Dragana Otašević, Podgoričanka koja se nalazi na magistarskim studijama u Buenos Ajresu, saopšteno je iz Crnogorsko-argentinske fondacije.
Objavljeno: 30. 08. 2017 - 10:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon ovog prevoda, Crnogorska zajednica iz Buenos Ajresa, tačnije njen predsjednik Emilio Ognjenović je uputio molbu Upravi za dijasporu i Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, da pomogne odlazak i gostovanje glumca Marunovića u Argentini, Urugvaju i Peruu. Marunović bi predstavljanjem djela "Potonja ura Njegoševa" novim generacijama Crnogoraca koji su rođeni u Latinskoj Americi i koji ne govore crnogorski jezik, kao i domicilnom stanovništvu, približio u značajnoj mjeri ličnost crnogorskog gospodara, vladike, filozofa i pjesnika Petra II Petrovića Njegoša.

U Latinskoj Americi danas živi oko 80.000 potomaka crnogorskih iseljenika koji su veoma privrženi svojoj domovini, što dokazuju sa velikim brojem organizovanja raznih akcija i manifestacija  u sklopu kojih promovišu Crnu Goru, njenu istoriju, kulturu i tradiciju.

Predstava "Potonja ura Njegoševa", po tekstu Slobodana Tomovića  a koju je režirao Blagota Eraković, premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu i iduće godine  navršiće se 30 godina njenog života. Glumac Marunović je ovu monodramu do sada izveo preko 1.500 puta na gotovo svim kontinentima izuzev Afrike i Južne Amerike.

Osim na španski jezik djelo je prevedeno ranije i na engleski i ruski jezik.Ovo će biti njeno prvo gostovanje u Latinskoj Americi.

Komentari: 0

Novi komentar