Dragana Kršenković-Brković pozvana na rezidencijalni boravak u Njujork

Nagrađivana spisateljica Dragana Kršenković-Brković boraviće od 8. septembra do 5. oktobra u Njujorku na poziv direktora rezidencijalnog programa za pisce Međunarodnog umjetničkog centra „OMI“ D. V. Gibsona.
Objavljeno: 05. 09. 2017 - 16:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona će se u Kući Ledig uz rijeku Hadson pridružti književnicama i književnicima iz cijelog svijeta koji tokom jednog mjeseca ovdje mogu da rade na svom rukopisu, istražuju u biblioteci ili čitaju. Kako je Portalu Analitika rekla Kršenković-Brković, tokom boravka će biti u prilici da svoj rad predstavi američkoj publici.

- Tako će 23. septembra biti održano knjizevno veče „Art OMI: Writers Reading“ na kome će gostujući autori čitati odlomke iz svojih djela – precizirala je ona.

Kršenković-Brković takođe će imati posebnu priliku da se susretne sa urednicima i urednicama poznatih izdavačkih kuća i časopisa, te književnim agentkinjama i agentima iz Njujorka, čuveni „Penguin Press“, „Penguin Books“, „The New Yorker“ i „Susan Schulman Literary Agency“.

Pokretač rezidencijalnog programa Writers OMI je neprofitni Međunarodni umjetnički centar OMI (OMI International Arts Center) osnovan 1992. godine, sa sjedištem na Petoj aveniji na Menhetnu. Do danas su ugostili više od 1.800 umjetnica i umjetnika iz više od 100 zemalja.

Dragana Kršenković-Brković je autorka romana „Atelanska igra“ i „Izgubljeni pečat“, zbirki priča „Vatra u Aleksandriji“ i „Gospodarska palata“, zbirke jednočinki „Iza nevidljivog zida“, monografije „Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u 'Ranim jadima' Danila Kiša“, kao i knjiga za djecu – „Tajna plavog kristala“, „Duh Manitog jezera“, „Tajna jedne Tajne“, „Muzičar s cilindrom i cvijetom na reveru“ i „Modra planina“.

Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, te na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Bila je gostujuća književnica u rezidencijalnim programima u SAD-u, Mađarskoj i Austriji, te kao stipendistkinja boravila u Gracu, na Rodosu, u Bolonji, Bratislavi.

K.J.

Komentari: 2

Santa psaltica

06. 09. 2017 - 23:12

Obrazovana i kulturna, ličnost vrijedna poštovanja.
mladen

07. 09. 2017 - 18:08

divno!!! svaka cast!!!
Novi komentar