Evropski ministri finansija žele oporezivati prihode Googlea i Amazona

Ministri finansija Francuske, Njemačke, Italije i Španije napisali su zajedničko pismo ostalim državama EU, a najavljuju da će njegovu tematiku pokušati s ostalim ministrima finansija raspraviti sredinom ovog mjeseca na sastanku u Talinu. Ova četvorica, naime, smatraju da velike "digitalne" multinacionalne kompanije – zapravo internetski giganti poput Googlea i Amazona – ne plaćaju dovoljno poreza u Evropskoj uniji, pa predlažu rješenje.

Objavljeno: 10. 09. 2017 - 20:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Umjesto oporezivanja dobiti kao do sada, ovim bi se kompanijama trebalo nametnuti oporezivanje vezano za prihode, smatraju ovi ministri. Internetske kompanije imaju razne načine izbjegavanja poreza u svijetu, a u Evropi se za to najčešće služe svojim irskim podružnicama.

Višak dobiti iz evropskih zemalja prebacuje se u Irsku koja ima najniže stope poreza na dobit, pa tako brojne kompanije u EU plaćaju značajno manje poreza nego što države očekuju.

Uvede li se oporezivanje prema prihodima u pojedinoj zemlji, ovakvo bi izbjegavanje postalo nemoguće. Pomenuti ministri traže od Evropske komisije da osmisli porez koji bi izjednačio prosječne stope koje bi plaćale internetske kompanije s ostalim kompanijama u pojedinoj evropskoj zemlji, prenosi Rojters, čiji ljudi su vidjeli navedeno pismo.

(bug.hr)

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar