Radovi Cvetke Hojnik pred podgoričkom publikom

Izložba radova slovenačke umjetnice Cvetke Hojnik biće sjutra otvorena u Galeriji „Centar“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.
Objavljeno: 11. 09. 2017 - 15:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Postavku će otvoriti istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević.

- Cvetka Hojnik bira jednostavne geometrijske likove kao što su krug, polukrug, kvadrat i pravokutnik, unutar kojih i s pomoću kojih gradi svaku kompoziciju. Oni su osnovni postulat za daljna propitivanja raznih mogućnosti eksperimentiranja na samoj površini - epidermi svakog novog djela, između plošnosti i reljefnosti, između glatkog i hrapavog, potičući senzibilitete optičkog i taktilnog doživljaja. Poigrava se raznim akrilnim smjesama, aplicira tekstil, u ritmično pravilnim odmacima ispunjava plohe nižući ljepljene kvadratiće ili reljefno odslikava akrilne spirale slažući ih u paralelne linije ili ih koncentrično rasplinjava prema rubovima zadanih formata – zapisala u katalogu izložbe viša kustoskinja Gradskog muzeja u Varaždinu Elizabeta Igrec.

Cvetka Hojnik rođena je u Murskoj Soboti, u Sloveniji. Diplomirala je odsjeku za tekstil, studijskog programa Dizajn tekstila i odjeće na Prirodnomatematičko-tehničkom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, u klasi prof. Darka Slavca. Studira savremene slikarske tehnike na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, u klasi profesora Goreneca i Vogelnika. Izlagala je na više od 80 samostalnih izložbi i učestvovala na 130 kolektivnih izložbi u Sloveniji i inostranstvu. Za svoje stvaralaštvo dobila je više nagrada i priznanja. Članica je Društva likovnih umjetnika Maribor, Saveza društava likovnih umjetnika Slovenije, Austrijskog društva likovnih umjetnika i Društva međunarodnih slobodnih umjetnika. Ima i status samostalnog kulturnog stvaraoca.

Komentari: 0

Novi komentar