Irma oslabila na nivo tropskog nevremena

Prvobitno uragan, a potom tropska oluja Irma, oslabila je na nivo tropskog nevremena, a vjerovatno će dodatno oslabiti do večeras, saopštio je Nacionalni centar za uragane Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Objavljeno: 12. 09. 2017 - 10:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ipak, kako je saopšteno, Irma, koja se trenutno nalazi na oko 150 kilometara južno i jugozapadno od Atlante u saveznoj američkoj državi s najjačim udarima vjetra od 55 kilometara po satu, nastavlja da donosi obilne padavine širom jugozapada SAD. 

Djelovi koralnog arhipelaga Florida Kiz, opustošenog olujom, dozvoliće stanovnicima da se vrate danas da ispitaju štetu koju je nanio uragan Irma, prenosi Rojters. 

Više miliona stanovnika Floride ostalo je bez struje, a velika šteta je prijavljena u Florida Kizu, ali je većina te savezne američke države izbjegla katastrofalnu štetu od uragana, koja je bila predviđena. 

Kako su saopštili zvaničnici, oko 6,5 miliona domova u Floridi, što je ukupno dvije trećine, ostalo je bez struje nakon uragana Irma. 

Irma je kao uragan četvrte kategorije pogodio Floridu Kiz i zapadne djelove SAD. 

Savjetnik Bijele kuće za unutrašnju bezbjednost Tom Bosert rekao je ranije da će možda proći sedmice prije nego što mnogi stanovnici budu mogli da se vrate na arhipelag Floridu Kiz, pošto su zbog uragana Irma oštećeni mostovi.

Stanovnici Florida Kiza morali su da se evakuišu sa arhipelaga. Mnoge kuće i montažni objekti ostali su bez krovova, a uništena je i infrastruktura. 

Takođe, na obalama je nasukano mnoštvo brodova koji su pretrpjeli veliku štetu od snažnih udara vjetra. 

Prema navodima medija, najmanje četiri osobe su stradale u oluji u Floridi, koja je prošle nedjelje usmrtila 37 osoba na Karibima. 

Irma je najsnažnija oluja iznad Atlantika u poslednjih deset godina, a prema navodima zvaničnika, najmanje deset osoba je stradalo u oluji na Kubi. 

Na ostrvima Sveti Maritin i Sveti Bartolomej, devet osoba je stradalo, a sedam se vodi kao nestalo na francuskim teritorijama, dok su četiri osobe poginule u holenskom dijelu Svetog Martina. 

Irma je nanijela veliku štetu ostrvima Terks i Kejkos, a jedna osoba je poginula na Barbudi, kao i na Angvili.

Najmanje tri osobe su stradale u Portoriku, pet na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, a četiri na Američkim Djevičanskim ostrvima. 

Vlasti Sjeverne Karoline saopštile su da je jedna osoba nastradala od posledica tropske oluje Irma u toj američkoj saveznoj državi.

Grad Džeksonvil na sjeverozapadu američke savezne države Florida izdao je naredbu za hitnu evakuaciju, jer se očekuje da će nivo poplava zbog oluje Irma dodatno porasti zbog dolaska plime.

Komentari: 0

Novi komentar