Srbe iz Crne Gore niko ne pominje

Niko od političara iz prosrpskih partija u Crnoj Gori neće biti uključen u prvu fazu izrade deklaracije o očuvanju Srba. To proizlazi iz izjave predsjednika Republike Srpske koji je za ,,Večernje novosti“ rekao da ,,timovi iz Srbije i Republike Srpske intenzivno rade na tome“ ne pominjući bilo koga iz Crne Gore.
Objavljeno: 14. 09. 2017 - 06:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dodik je za beogradski list rekao da rad na deklaraciji dobro napreduje i ponovio da bi njen tekst trebalo da bude usvojen u novembru u skupštinama Srbije i Republike Srpske.

- Želimo da dođemo do najboljeg mogućeg dokumenta i zato ćemo u cijeli proces uključiti veliki broj ljudi koji imaju šta da kažu o položaju i budućnosti Srba na ovim prostorima - rekao je Dodik.

Tekst je, za sada, izgleda poznat samo Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vuči- ću koji je inicijator ove ideje. Ćutanje najviših predstavnika vlasti Srbije na ovu temu pojačava sumnju da je tim zvanič- no formiran i da se temeljno radi na ovom dokumentu. Kabinet predsjednika Srbije od 4. septembra nema odgovor na pitanje Pobjede - ko se iz Crne Gore nalazi u ovom timu, osim ako se za odgovor ne smatra informacija da je mejl stigao u predsjedništvo i da je upućen tamo gdje treba.

Zanimljivo je i da Dodikovi najbliži saradnici o deklaraciji ne znaju ništa. Pero Simić, PR predsjednika Dodika je, na pitanje Pobjede ko je u timu za pisanje deklaracije, rekao da zovemo ,,ove iz Beograda“ i da se on upravo vratio sa godišnjeg odmora pa zato ne zna ništa o tome.

Ako je namjera da se u proces uključe svi oni koji imaju šta da kažu o položaju Srba, kao što je rekao predsjednik RS Dodik, javnost Srbije do sada nije obaviještena ko su ti ljudi. Na primjer, iz Srpske akademije nauka i umetnosti još niko nije uključen u ovaj projekat jer poziv nijesu ni dobili.

Iako su predstavnici Nove kategorično tvrdili da će učestvovati u izradi Deklaracije, nakon sastanka u subotu u Srpskoj kući saopštenjem su obavijestili javnost da će njihov tekst biti dostavljen rukovodstvu Srbije i Republike Srpske.

- Na sastanku je otvorena rasprava vezana za tekst koji će srpski narod iz Crne Gore predstaviti prilikom usvajanja zajedničke deklaracije rukovodstava Srbije i Republike Srpske i on će dominantno govoriti o rješavanju problema srpskog naroda u Crnoj Gori, a istovremeno će obuhvatiti i predloge za rješavanje širih srpskih nacionalnih interesa na prostorima gdje živi naš narod. Politički, nacionalni i kulturni predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori do kraja septembra će u potpunosti zaokružiti cjeloviti tekst koji će, u ime srpskog naroda Crne Gore, biti dostavljen rukovodstvu Srbije i RS - navedeno je tada u saopštenju.  

Opširnije u Pobjedi...

Komentari: 19

Srbin CG

14. 09. 2017 - 07:03

Deklaracija je čist politički markekting jednog covjeka-Aleksandra Vucica.Koga je taj branio taj ne nadrljao.
Mišo

14. 09. 2017 - 07:39

Znači da navijamo da Aca Vučić snažno stane iza DF i SPC u Crnoj Gori, posebno, ako može iza Rista!
UVIJEK ISTO

14. 09. 2017 - 08:42

Srbi iz Crne Gore se i nijesu nikad ništa pitali, zašto bi danas?
Cocorayco

14. 09. 2017 - 09:41

Ko sta pita komunalne radnike. Plate im da zavrse neki posao i 'ajde zdravo.
Rovcanin

14. 09. 2017 - 10:33

Srbi iz Crne Gore i nijesu Srbi,oni zbog mrznje prema CG vole da budu Srbi.Prema popisu iz 1946 u CG je bilo oko 6.000 Srba,uglavnom oko Bijelog Polja.
Muž Janice Matove-Beograd

14. 09. 2017 - 09:42

Zašto bi neko pominjao posrbice iz Crne Gore,po hiljaditi put treba ponoviti da su SRBI U CRNOJ GORI POLITIČKA ,A NE NACIONALNA KATEGORIJA ,zar treba neko mog polupismenog brata od strica da štiti od mene ,a ima slučajeva gdje su braća rođena različite nacionalnosti.Ali njihovo pravo je da se osjećaju kako hoće sve do trenutka kada njihovo djelovanje postane destrukktivno,tada država treba da reaguje .Zahtjev za rušenje ustavnog sistema od strane DFje rušenje države.
Vasojevic

14. 09. 2017 - 09:49

NIje lijepo vrijedjati ikoga u multientickoj Crnoj Gori.Nemojte to da radite.Sjetite se kako je ruzno bilo kad neki ekstremi negiraju Crnogorce kao narod pa im prisivaju razne ruzne epitete.Sto ne volis sebi , nemoj ciniti drugome.Imaju utemeljenje u Crnoj Gori iCrnogorci iSrbi.Ponasajte se politicki korektno.
Tesla

14. 09. 2017 - 10:33

Bravo na komentaru.Svaka cast.Sto se tice naslova gore: cist marketing,politikanstvo i nema nikakve veze sa Srbima ili Srbijancima,da se neko ne uvrijedi.Podsjecaju me na nase demokrate: puno galame a u stvari corak na kvadrat.Nalazimo se u periodu kad vjerske zajednice i politicka elita opet zamajava narod lazima i podvalama.Znate sami sto nam je to donijelo prije skoro 30-ak godina.Nemojte da vas lazu.Ova prica se ne prica samo Srbima,vec i Bosnjacima,Albancima itd.Svi su ugrozeni kobajagi a kad pricam sa recimo mojim komsijama,svi se gledamo sa zbunjenim pogledom kao da smo te sad sa marsa pali?!Prije bih rekao da je Vucic ili onaj u republici srpskoj ugrozen.Ili Mandic i kompanija koji su vise zla nanijeli srpskoj zajednici nego iko drugi.Pa ljudi,oni trube jednu te istu pricu od 9o-ih. Dje je CG nakon 27 godina a dje su oni sa njihovom pricom?Razmislite malo....
Mišo

14. 09. 2017 - 10:39

Vasojeviću, potpuno si u pravu, ima nedostataka u komentaru muža Janice Matove, ali ima i jedno pitanje koje jednostavno vapi za odgovorom. Više od 60 godina u Crnoj Gori ima 2% do 9% Srba da bi 2003. pod uticajem 7 bataljoba vojne policije VJ taj procenat narastao na 32. U apsolutnim iznosima povećanje je oko 150.000 Srba. Potpuno je legitimno pitati ko su ti ljudi. Kakvo je to povećanje od 25%. Da nije to dilema muža Janice Matove iz Beograda? Istovremeno, u Srbiji je "nestalo" oko 150.000 (poklapanje je slučajno) Crnogoraca i oko 480.000 Jugoslovena. Ja mislim da bi Srbi trebalo dobro da se zamisle kakva im je elita i politika koju ta elita vodi.
Vasojevic

14. 09. 2017 - 13:17

Miso,istorija Crne Gore ne pocinje od 1945 godine,vec mnogo duze.Uzimas selektivno istorijske podatke kako odgovara tvom stavu.To je neobjektivno sagledavanje cinjenica.Pogledaj popis stanovnista u nezavisnoj Crnoj Gori iz 1909.,druge su postoci bili.
Mišo

14. 09. 2017 - 13:31

To sam negde već objašnjavao baš zbog takvih kao što si ti koji ne znaju. Popis 1909. godine: ПРАВОСЛАВЦИ (94,38%). Nije se narod izjašnjavao po nacionalnom nego po verskom opredeljenju, jedino ako misliš da su svi pravoslavci Srbi. S druge strane, prema dokumentaciji o iseljenicima koji su u severnoj i južnoj Americi, prilikom ulaska u zemlju popunjavali formulare na kojima se tražila nacionalnost, 99% sa područja kneževine posle kraljevine Crne Gore su CRNOGORCI. Druga je stvar što pod diktaturom Karađorđevića nije smelo u Jugoslaviji da se piše Crnogorac ili Makedonac. Muslimani su se borili sve do 1972. godine da budu priznati kao nacija. Izgleda da samo srpski nacionalisti ništa ne shvataju.
Vasojevic

15. 09. 2017 - 07:14

Dobro, a u Zetskoj banovini, i staroj Jugoslaviji.Jel i onda bila vjera u pitanju? Nije valjda da su bili neznaveni Nejgos, kralj Nikola, SV Petar Cetinnjski pa nijesu razlikovali vjeru od naroda?Nemoj tako da podcjenjujes vladare Crnogorske. Da te podsjetim vise od pola danasnje Crne Gore nije bilo u sastavu njenome.Pa jesu li oni biil tada Crnogrci?
Mišo

15. 09. 2017 - 10:15

Pošto svi ovde volimo da komentarišemo i nastavićemo, treba da stekneš naviku da pre neke ocene pogledaš Vikipediju. Ne zaključke ili "razmišljanja" nego samo podatke. Vikipedija može da pogreši u ocenama ali se oni koji je pišu ugalvnom trude da podaci budu tačni. Pogledaj Vikipediju, otkucaj na guglu "demografija crne gore", videćeš da do 1948 nema nacionalnog izjašnjavanja.
Slobodasn Gluščević

14. 09. 2017 - 23:19

Vasojeviću 1909. na popisiu se popisivala samo vjera.
Utemeljili ste se nasiljem

14. 09. 2017 - 10:40

lažnom istorijom, mitomanijom, mržnjom itd. To nije temelj već zlo
Ćalasan

14. 09. 2017 - 10:32

NEČUSTE LI VI DOBRO, šata nedavno rekoše lideri Srbije. CG su stvorili Srbi. a Crnogorci su"komunistička kopilad"(Risto) i predmet sociopatologije(istoričar Raković) DAKLE,u spisima velikodržavne srpske hegemonije pravo pitanje odkud Crnogorci u srpskoj CG? Zaštita nacionalne geografije Srba kao jedne od tačaka Deklaracije je najava novog Zla na Balkanu!
@

14. 09. 2017 - 10:38

A MARKO MILACIC?
Tanjug

14. 09. 2017 - 11:04

Tudje zemlje se ne smiju mijesati u unutrasnjost drzave CG! Ako ovi srbi ne zele CG kao sto jeste,,ako im ne odgovara Ustav drzave CG--molim da idu za Srbiju i neku sumsku. Mi ne zelimo u CG podjele i da se odvajamo kao nacije!
hit00

14. 09. 2017 - 15:08

Oce li se sto pitati Srbi iz Japana o ovoj deklaraciji?
Novi komentar