Porezom na štednju istjerati domaći kapital na tržište

Uvođenje poreza na rekordnu visoku štednju, koja je prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) u julu prvi put premašila tri milijarde eura, može biti svrsishodno ako to bude urađeno sa mjerom, smatraju ekonomski analitičari. Oni su u izjavama za naš portal naglasili da bi preveliki porez na štednju mogao izazvati kontraefekat u vidu povlačenja depozita iz banaka u "slamarice".
Objavljeno: 18. 09. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izvještaj guvernera CBCG pokazuje da su u julu depoziti građana i privrednika kod 15 crnogorskih komercijalnih banaka iznosili 3,025 milijarde eura i da su bili četiri odsto veći u odnosu na jun, a 10,3 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Odobreni krediti su na kraju jula 2017. iznosili 2,633 milijarde eura i ostvarili su rast od 1,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na jul prethodne godine bili viši za 7,4 odsto. Depoziti su, dakle, za 370 miliona eura bili veći od odobrenih kredita. 

U julu prošle godine, prema zvaničnim podacima CBCG, depoziti su iznosili 2,742 milijarde eura i bili su 4,4 odsto veći na mjesečnom i 10,7 odsto na godišnjem nivou. Istovremeno, ukupno odobreni krediti banaka su na kraju jula 2016. godine iznosili 2,452.4 miliona eura i bili su 3,1 odsto veći u odnosu na prethodni mjesec i 1,8 odsto u odnosu na jul 2015.   

Evidentno je da rast depozita ne prati adekvatan rast kreditne aktivnosti. Suočena sa istovjetnom situacijom, susjedna Hrvatska je 2015. godine izmjenama poreza na dohodak uvela porez na ušteđevinu i to oporezujući stopom od 12 odsto kamatu, ali ne i glavnicu deponenta.

predragdrecunZa banke idealno ako su krediti 10 odsto veći od depozita: Ekonomski analitičar Predrag Drecun ističe u izjavi za Portal Analitika da su za rast depozita u julu "jednako krivi" građani i privreda, te da je to vjerovatno posljedica dobre turističke sezone.

- Depoziti građana i privrede su već neko vrijeme podjednaki, što znači da privreda i građani, okvirno, trenutno imaju po 1,5 milijardu eura ušteđevine u bankama. Što se tiče rasta depozita u odnosu na odobrene kredite, banke će biti u problemu jer će morati da plaćaju pasivnu kamatu, neće moći da sačuvaju aktivu i da budu profitabilne. Za banku je dobro ako su odobreni krediti 10 odsto veći od depozita, a ako su depoziti veći od odobrenih kredita kod većih, sistemskih banaka, onda je to loše - ocijenio je Drecun

Progresivni rast depozita u bankama omogućava i komparaciju sa nacionalnim BDP-om, koji je lani iznosio 4,173 milijarde eura. Drecun objašnjava da za malu državu nije neobično da ušteđevina u bankama čak i pređe iznos BDP-a

- Na Malti, Kipru, a naročito u Luksemburgu, depoziti privrede i građana su višestruko veći od nacionalnog BDP-a - naglasio je Drecun.

Oprezno sa porezom: On smatra da uvođenje poreza na štednju po hrvatskom modelu u ovom momentu ne bi bio dobar potez.

- To svakako treba analizirati, a ako bi Vlada i Centralna banka odlučile da ga ipak uvedu, onda stopa poreza i poreski obuhvat treba da budu što je moguće manji, jer postoji opasnost da deponenti, kako građani tako i privrednici, povuku novac iz banaka i drže ga u kućnim sefovima, odnosno slamaricama. Ne zanemarujući efekat povećanja budžetskih prihoda, moglo bi se desiti da se nametanjem novog poreza  izazove veća šteta nego korist - upozorio je naš sagovornik.   

Logika sigurnog koraka:  Ističući da bez štednje nema kreditne aktivnosti, ekonomski analitičar Siniša Lekić kaže za Portal Analitika da podatak o tri milijarde eura depozita može da ohrabri sve potencijalne privredne subjekte koji vape za novim investicijama, 

lekic02

- Očito da je problem u tome što su domaći investitori pasivni i idu logikom "sigurnog koraka", bez rizika. Ova konstatacija potvrđuje da naša privreda nema atraktivnih projekata, bar ne za naše štediše u bankama, i stoga manja kamata daje efekte koje njih zadovoljava. Banke, istovremeno, nemaju problem sa plasmanom novca jer tu je Vlada Crne Gore koja konstantno uzima kratkoročne kredite, blagajničke zapise i uz pristojnu kamatu svi su zadovoljni. Ipak, to nije perspektiva nijedne ekonomije. Potrebno je nešto hitno mijenjati. Ideja da se oporezuje štednja jedna je od opcija, ali sigurno je bolja pružanje drugih povoljnosti kako bi se taj novac pokrenuo i ostvario bolje benefite za državu. Ukoliko bi se otvorila nova radna mjesta, ostvario veći privredni rast i rast BDP -a i uvećali poreski prihodi, tek tada bi se ostvari željeni efekat - uvjeren je Lekić

Istjerati kapital na tržište: On je podsjetio da se u proteklom periodu uglavnom ulagalo u stanogradnju i nove turističke kapacitete.

- I pored dobrih turističkih sezona izgleda da turistički radnici ostvareni profit ne ulažu u proširenja kapaciteta, već se zadovoljavaju postojećim stanjem, strahujući da naredne sezone neće biti uspješne. Višak završava u bankama na štednji, što se u ekonomskoj teoriji zove "sigurno utočište" (safe haven). Upravo oporezivanje štednje, ali i druge mjere Vlade, treba da istjeraju taj kapital na tržište u privredne aktivnosti. Tek tada možemo očekivati bolje punjenje budžeta i rast svih drugih ekonomskih parametara. Ne zaboravimo da je naša kreditna zaduženost prevelika, da u narednom periodu stanje može samo biti još lošije i zato je pred Vladom zadatak da preduzme nove mjere - naglasio je Lekić

Siniša GORANOVIĆ

Komentari: 19

dfdf

18. 09. 2017 - 07:20

Pa i sad postoji porez na kamatu. Ako uvedu porez na glavnicu, mozete ocekivati da jednog eura stednje u bankama vise nece biti. I pare ce se prebaciti vjerovatno na banke u drugim zemljama.
"Laissez-nous faire!"

18. 09. 2017 - 08:30

Pitam se koliko ljudi zna za poreklo izraza, LISSEZ - FAIRE ? ----------------------------------------------------------------------------------- Glavni savjetnik Luja XIV,Kolber (Colbert) . Bio je uvjeren da se nacionalni napredak moze postici drzavnom regulativom. Kolber nije bio neprijatelj biznisa ,ne vise od nase sadasnje administracije.Kolber je samo vjerovao da je veci priliv iz poreza moguc samo na osnovu "ekonomskog rasta " zemlje,zbog toga se posvetio traganju za "opstim posvecenjem bogastva potem podsticanja industruje". Kolber je htio samo da revnosno pomogne gojenju zrtvenog jagnjeta. U jednoj istorijskoj prilici upitao je grupu proizvodjaca sta bi mogao da ucini za industriju. Proizvodjac po imenu Lenzandr (Legendre) je odgovorio: "Laissez-nous faire!" (Ostavite nas na miru!)
porez

18. 09. 2017 - 09:45

Normalno je da se kamata oporezuje i to u pojedinim zemljama cak i trostruko vise od tih 9 % crnogorskih . Nelogicno , nenormalno i stetno bi bilo da se oporezuje ustedjevina jer to je vec oprezovana neto zarada i vjerovatno bi izazvalo njeno povlacenje. Uostalom banke same najavljuju negativnu kamatnu stopu tj naplacuju ti cuvanje novca bez ikakve kamate. Zasto se novac ne ulaze u privredu je sigurno razlog sto je to isuvise rizicno tj moze se uporediti sa kockanjem i to u drustvu prevaranata koji koriste obiljezene karte .
porez

18. 09. 2017 - 09:50

Evo da sad imam nekoliko milijardi i da mi neko ponudi da otvorim nekakv biznis u CG nebih se usudio . Nema tog novca i te dobiti za koje bih ja unistavao svoje zivce i rizikovao glavu u borbi sa korumpiranom administracijom , sudstvom i kriminalcima iz vlasti i podzemlja .
Ce-tinje

18. 09. 2017 - 10:22

Mozda bi 100 mogao potrositi da naucis osnove pravopisa
av -etinje

18. 09. 2017 - 11:15

Ni ovako nepismenm sa lupezima ne zelim imati posla .
Mila K

18. 09. 2017 - 10:05

Zasto se g-din Lekic, koji je ozbiljni ekonomista, pridruzuje ovoj neekonomskoj ideji, koja je stetna CG ekonomiji. Nema umjerenosti u zahvatanju onih koji ne umiju da rade svoj posao a to je da se bave ekonomskom politikom na odgovoran nacin. MMF vrsi nevidjeni pritisak da se uvecaju zahvatanja pod zvakicom "ima se para uzmite im sto vise ili ste u bankrotu". I to im nasa Vlada patispanj/ koh straha od sopstvene sjenke dozvoljava. Kapital se ne istjeruje na trziste i to na trziste na kojem je vazduh prevare jedini realni parametar. A kad je tako, o kakvom trzistu se prica? Ovo ce biti najveca sramota rada sadasnje Vlade ali je ocigledno da i bez aranzmana sa MMF-om, smo uskopljeni toliko da se siluju poreski obveznici, oduzima zivotna egzistencija gradjanima-nkama i unistava privredno bice Crne Gore.
Mila K

18. 09. 2017 - 10:13

.......................... Porediti Crnu Goru sa Maltom, Kiprom i Luksemburgom je nedostojno inteligentnog argumenta iz ekonomije, pa iznenadjuje zasto politicari ne priznaju da ne znaju nista o ekonomiji i ostave privrednike da cuvaju stabilnost sistema posto su oni kao takvi, sa sve ovima manekenima struke, nesposobni da vide sta ce uraditi. Iznenadjuje da CG kafana cuti, jer kapital koji je stvoren ova vlada i guverner ce spiskati preko noci, a ostace im mozda depoziti po poreskim rajevima da trose, dok ce izgubiti poslove u CG sto ce samim tim izbrisati potencijal za bilo kakvo uvecanje u buducnosti.
LIBERTARIJANAC

18. 09. 2017 - 11:13

,,,ugojiti"ZRTVENO JAGNJE",,,.NE I NE po 100.puta mi libertarijanci C.G. ponavljamo , nije rjesenje u novim porezima Iipovecanju starih vec smanjenju starih I ukidanja mnogih. To kaze nauka to kaze LIBERALIZAM. Znamo mi da socijademokrate posezu za ovakvim rjesenjima koje nude a ona su protiv slobode pojedinca atak na njegovu imovinu slobodu a time I na njegov razvoj , a time I na ukupan razvoj privrede, tim mjerama necete ugojiti"ZRTVENO JAGNJE". Mi libertarijanci biti ce mo uvijek protiv novih poreza i povecanja starih ,uvijek
LIBERTARIJANAC

18. 09. 2017 - 11:13

Rjesenje da nase stedise izvade novac iz banaka je na drugoj strani. Strani koja ce im obezbijediti godisnju sigurnu zaradu bar 10% na godisnjem nivou,sada je u banke valjda 3 ili 4 % ne znam jer nemam stednju? Dakle to nije tesko da "drzava" samo treba da preduzetnike "ostavi na miru" treba da smanji poreze da bi iim to omogucila, Takodje preduzetnik-investitor zeli sigurnost da im ovi "budi odgovoran-odgovorni" ne ponesu ulozeni kapital.Kada ulagacima u svoj posao, odagnate taj strah onda ce doci i do PRETILOG jagnjeta? Ali to sa socijaldemokratijom nece ici oni ce uvijek posegnuti da ugoje JAGNJE putem porezne slame.
LIBERTARIJANAC

18. 09. 2017 - 11:16

,,,,Bernar Arno, najbogatiji čovjek u Francuskoj, zatražio je belgijsko državljanstvo. Iako tvrdi da ne želi da izbjegne nove poreze za bogataše Francuzi mu ne vjeruju,,,Francuski Liberasion (Liberation) je na naslovnoj strani poručio Arnou "Gubi se, bogata budalo!", Uprkos njegovom negiranju, mnogi smatraju da je njegov potez zapravo pokušaj da se izbjegne plan nove francuske socijalističke vlade da poveća porez za najbogatije na 75 odsto
Hvala

18. 09. 2017 - 11:25

Na iscrpnoj JAVNOJ TRIBINI oko ovog novog HARACA na nase DZEPOVE, Da dodam sto kaze Slavisa Tasic a socijaldemokrate su OSLIKANE u njegovoj izjavi: ,,,,,“Intelektualna elita je uvek bila donekle protiv kapitalizma jer u čistom kapitalizmu njen relativni položaj slabi. Intelektualci imaju najviše posla i najbolji status kada se država meša u sve, pa su joj onda oni potrebni da osmišljavaju mere i programe, zbog čega su onda važniji i bliži strukturama vlasti. Osim toga, u kapitalizmu se i neki manje školovani, ali preduzimljivi i riziku skloni ljudi na pošten način obogate, što intelektualcima intuitivno smeta”.
sto komlikujete brate

18. 09. 2017 - 15:37

Ako ima tolko para ubudjalih neka banke daju od tih para kredite pod povoljnim uslovima i procvjetace montenegro privreda a i banke ce zaraditi koji procenat .
Idiotizam!

18. 09. 2017 - 16:54

Navedite samo jedan primjer gdje je drzava dosla do blagostanja sa ovakvim potezima!? Nema ga,dame I gospodo! Ovo vam kazem kao covjek koji radi u a struci I neko ko mora da ima rezultata ako mi je stalo do karijere I plate.
Cinjenica !

18. 09. 2017 - 17:26

Ljudi na Zapadu placaju 10-40% poreza na prihod od kamata na stednju u banci
tacna cinjenica

18. 09. 2017 - 18:38

Al ovim to nije dosta no ce kao komunisti da uzmu i glavnicu. Moram dizat svoju ustedjevinu dok jos kasno nije pa da zakopam blago ko paja patak u cup .
Iha

18. 09. 2017 - 19:47

Ne $ekiram se, vjerovatno nikad necu bit u prilici da imam toliko para da ih stavim na banku, tako da laaagaanooo
tacno

18. 09. 2017 - 21:03

Porez na kamatu je porez na kapitalnu dobit od 9%,dvostruko oporezivanje je svugdje u evropi zabranjeno pa ako su nasi prepisivaci to prepisali ovakva glupost od clanka je vise nego kontraproduktivna,postoje ekonomski modeli bez iscerivanja bilo cega pobogu u 21 vijeku oni oce 1945
pljevaljski jalijas

18. 09. 2017 - 22:51

Očito da je u CG ekonomiji propuh, marljive i štedljive građane žele opuhati na neki od načina.Gradski lešinari htjeli bi da očarupaju ušteđeno od skromnih gradana.Nema štamparija novca a € siguran I stabilan pa se izmišljaju razno razne prevare.Raznorazne škrabotine o berzama ne uspjevaju nikog više nasamariti pa se u klimatizirinam kancelarijama smišnja sve I svašta.Niko od banaka I bankara ne bi bijela stada ulago .Sabah dolazi I telali samo sto nisu objavili bankrot pojedinih banaka.
Novi komentar