POGLED IZ BEOGRADA: Kada laž postane državna politika

Onomad me vremešni akademik posavjetova. Budi siguran, veli on, ako bi danas u Crnoj Gori osvanula tvrdnja de je Džingis Kan bio Crnogorac, prekosjutra bi se u Beogradu pojavila tvrdnja da je njegov otac bio Srbin.
Objavljeno: 16. 09. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mihailo TERZIĆ

Učinje mi se malo prejaka tvrdnja. No kad prelistavam sjećanja i razne neistine i konstrukte koji su izašli iz beogradske Ideološke Radionice prema Crnoj Gori, u različitim istorijskim vaktima i nevaktima,od „srpske vjere“ do Marine Abramović, kada se podsjetimo na sva prisvajanja svega vrijednog iz crnogorskog duhovnog i materijalnog nasleđa, kada osvježimo sjećanje na sve pokušaje falsifikovanja, prekrajanja i minimiziranja crnogorskih materijalnih i  intelektualnih vrijednosti, od Vojislavljevića do Petrovića, tvrdnja, umnog čovjeka,je opravdana.

I kada se sva ta, kvazi-naučna, ulična, petparčaka laž i svi ti konstrukti više od vijeka nameću i podstiču, laž postaje deo državne politike i okosnica velikodržavnih geostrategijskih interesa.

„U Srbiji svaka laž na kraju postane istina“, tvrdi i navodni otac srpske nacije Ćosić. Laž se inkorporira u kolektivnu svijet jednog naroda, ona u pogodnoj geopolitičkoj dinamici može postati motivaciona materijalna snaga i konkretna prijetnja samostalnosti i slobodi Crne Gore.

Državne politike i floskule:  Kada laž postane državna politika i kada je javno saopštavaju legitimni; predsjedici, ministri i ostali zvaničnici na na ekspertskom nivou, imaju li pravo predstavnici crnogorske države da ostanu gluvi i da selektivno čuju samo željene floskule o dobrim željama i tradiciji bratstva srpskog i crnogorskog naroda.

Imaju li pravo da ne uoče kontradiktornost  između protokolarnih prigodnih poruka i zvaničnih državnih saopštenja i izjava. Između onoga što je dugoročna relna politika i dnevnog ponašanja na političkoj estradi?

69vucicImaju li obavezu legitimni i legalni predstavnici crnogorske države da REAGUJU! Da  JAVNO kažu! Ne, da se svađaju nego da  ukažu na zablude i nesklad onoga što pričaju i što rade? Ne, da odgovor zavijaju u šareni papir, da ne uvrijede one koji vrijeđaju Crnu Goru i sve njene građane, nego da daju argumentovane naučno zasnovane odgovore koji će razobličiti manipulativnu istorijugrafiju i javnu balsfemiju svega crnogorskog u ime nekih štetnih mitova?

Oportunizam: Opotrunistička „trulež“ obično kritikuju sve koji „bona fide“, pišu istinite tekstove . Ne, da bi zavađali narode, nego da do zavađe ne dođe. Ne, da se satanizuje bilo koja nacija ili vjera, nego da se one očiste od mentalnih zagađivača. A kada bude kasno, ta ista „trulež“ se poziva na  „lažno“ javno mišljenje koje su formirale lažne informacije svakodnevnom agresijom na kolektivnu svijest građana koji se, izmanipulisani, počinju ponašati kao „nestalna i prevrtljiva svjetina“.

Fabrikovane laži stvaraju željeni obrazac ponašanja koji nametnutu laž potvaraju u istinu. Manipulativni propagandni proces obrazuje upotrebnu kolektivnu svijest koju politička operativa pretvara u procente; (glasača,pripadnika naciji,vjeri, sekti i sl) koji ideološko- političkim stratezima najčešće koristi za ostvarenje mračnih ciljeva koji razaraju samostalnost, slobodu i građansku opciju Crne Gore.“Trulež“ na kraju postaje, svjesno ili ne, saradnik anticrnogorske političke strategije.

A Votson je još u 19.vijeku razradio teoriju biheviorizma, ukazivao na nužnost posmatranja „objektivnih činjenica ponašanja individua“ koje može da postane „ osnov ljudske svijesti“. Ovo je posebno značajno u autoritarnim društvima kada slijepa  „poslušnost Vođi “ motiviše makrosocijalna destruktivna ponašanja. No, znali su i stari Crnogorci reći đeci,“ manje slušajte ša vam pričaju a više gledajte šta rade“.

Ko je Bauk: U ime kojih vrijednosti i kakvih odnosa treba biti slijep i gluh pa ne vidjeti diskrepanciju, kada Predsjednika Srbije tješi zemalje Zapadnog Balkana: “nebojte se nije Srbija „bauk“ a istovremeno pokreće Inicijativu za ideološko-političku Deklaracije o opstanku srpske nacije,u kojoj dominiraju dva zadataka (1)očuvati nacionalnu geografiju Srba(sic) i (2)zaštititi srpsko kultuno-istorijsko nasleđe!?

Teško, da ovakva politička incijativa, za sada, bez prisustva nauke, ne asocira na zloćudnu teoriju „Blut und Boden“!  Inicijativa je dio kontinuiteta.  Adekvatan predgovor Deklaraciji dao je Tomislav Nikolić januara 2016. godine u prigodnom govoru, kada je naglasio: “Ovde treba da se rađaju deca sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom“. To je, WeltanschuungLebensborn, tadašnjeg predsjednika Srbije  na balkanski način.

Paradokslno je, da se na takvom ideološkom fundamentu, aktuelni predsjednik Srbije  želi nametnuti kao integrativni promoter dobrosusjedstva, među vjerama, nacijama i državama na zapadnom Balkanu!

To je ciničan udar na zdarv razum i podcjenjivanje elementarnih vrijednosti Čovječnosti i Čestitosti.

0201nikolicKakve poruke se šalju: Aktuelna politička nomenklatura Srbije zadnjih godina sa najvišeg vrha šalje javne poruke, da CRNA GORA NIJE CRNOGORSKA.  Crnu Goru su stvorili Srbi. Referendum je Srbija mogla spriječiti. A Njegoša Crnoj Gori „poklanjaju“ srpski ministri.

 Tzv. stručna javnost Srbije, sa istoričarima kvazi-istorije, kulturne spomenike i kulturno nasleđe u CG progalašavaju srpskim. CG nazivaju anti-državom. Crnogorce „komunističkom kopiladi“ koji su problem sociopatologije. Nepostojeća „srpska vjera“ nametnuta je kao loša „karma“  crnogorskom biću u ime nje SPC u Crnoj Gori čini bestidnu samovolju i bezobrazno provocira institucije sistema i kompromituje dostojanstvo  crnogorske države.

Najavljen i Akcioni plan: Nakon Deklaracije, najavljen je i Akcioni plan, koji treba da ostvari njene zamisli. Vjerovatno da realizuje ideju,da tamo: gdje su Srbi, srpski grobovi i srpska crkva, bude i Srbija.  Kažu da to nije politika Velike Srbije nego pretpostavka za skladan i dobrosusjedski odnos na zapadnom Balkanu? To ponovo pokazuje koliko politika može biti licemjerna i lukava, bez morala. Kao takva, sebično „forsira potrebno i koristno  a ne dobro i prirodno“.Narod bi rekao „prodaje rog za svijeću“.

Stručnjaci koji se bave genezom političkog Zla, tvrde da se geneza makrosocijalnog Zla javlja prvo u glavama pojedinaca sa „ponerološkom moralnom infekcijom“ koja im „blokira objektivnu percepciju stvarnosti“ i podstiče „manipulativnu egocentričnost“.

 Zar takvi pojedinci, sa prepoznatljivom makrosocijalnom ideološkom infekcijom  Zla, nijesu vidljivi i prepoznatljivi na ovim prostorima? Zar oni nijesu razlog za poziv na pobunu „zdravog razuma“.

Patolozi još nijesu završili posledice prethodnog ideološkog ludila a novi  „glasnici Zla“ kucaju na vrata normalne svijesti i savjesti.

Sa aspekta dugoročne vizije i strategije razvoja građanske Crne Gore na tekovinama državotvornog milenijumskog trajanja koje objedinjuje nacionalne, vjerske, kulturne entitete njenih građana, veoma je rizično da elita crnogorske „svijesti i savjesti“ zanemari i prećuti izjave lidera države koja se, očigledno, nije odrekla politike velikodržavne hegemonije.

79terzicDremljiva inertnost: Dremljiva inertnost većinske patriotske i intelektualne javnosti, posebno legalnih i legitimnih institucija sistema u Crnoj Gori, nema opravdanje da ćuti. Naprotiv, ima moralnu, patriotsku i zakonsku obavezu da u ime građanske, slobodne i nezavosne Crne Gore i u ime njenog milenijumskog nasleđa, odgovori, reaguje i digne gals civilizacijskog otpora agresivnim političkim i mentalnim  zagađivačima koji ugrožavaju biće crnogorskog nastajanja, postojanja i trajanja.

Borba za oslobađanje crnogorske prošlosti ne predstavlja robovanje prošlosti. Bez oslobođenog duhovnog i materijalnog nasleđa Crne Gore,  ni građani ne mogu biti od nje oslobođeni. Bez oslobođene prošlosti nema slobodne sadašanjosti i budućnosti. A CG ima šta da oslobađa i da čuva.

Nije NATO integracija blanko garancija za trajnu zaštitu Crne Gore. I u tom Savezu vlada konjuktura geopolitičkih interesa, bojati se, ukoliko oslabi državotvorni imunitet crnogorskog bića, Crna Gora  može postati predmet političke trgovine gdje „manji potok u veći uvire...“

Državotvorni imunitet Crne Gore se ne smije osloniti samo na preventivnu vakcinu NATO zaštite. Državotvorni zaštitni imunitet građanske i slobodne Crne Gore  mora biti osiguran   kolektivnom patriotskom sviješću njenih građana zadovoljnih kvalitetom života. Naravno,nužno je radikalno čišćenje institucija sistema od „lomehuzovih buba“.

                                                                                               

                                                                                    

Komentari: 30

Zoran beograd

16. 09. 2017 - 00:29

Jos jedan od dobrih tekstova mihaila terzica.
Jest bogu mi..naj naj...

05. 12. 2017 - 10:31

...je lako biti na panaiju u Srbiji divaniti-o trošku Srbije i Srpskoga narda..Terzić iz Srpske iz Zecke ravnice...!? Oj ha...
Bodin

16. 09. 2017 - 00:40

Svi znamo da je za vrijeme komunizma u CG srpstvo bilo mrtvo.. nije postojalo.. srpstvo je u CG pocetkom 90-ih instalirao DPS i njegove vodje..
Objektivni

16. 09. 2017 - 02:03

Instalirao ga je tada vecinski i extremno četnički dio DPS . A taj dio je izgubio bitku 1997 i otisao u razne oblike četničkih stranaka u CG . E najzalosnije je sto neke suverenisticke strake ( SDP) danas te četnike drze na vlasti u dva vazna grada u CG . I ako bude trebalo kompletnu CG ce im dati samo da smjene Djukanovica . Da li je moguce da sujeta moze biti toliko bolesna ??. A moze .
LSCG

16. 09. 2017 - 00:42

ova vlast nista nije uradila da edukuje omladinu da nemaju drugu Drzavu osim Crne Gore ! Ova vlast nije dozvolila pravim Crnogorcima da se čuje njihov glas , radi sopstvenih privilegija prepustili su Drzavu prosrpskim institucijama u sopstvenoj Drzavi a to ce se njima jednoga dana obiti o glavu !
Objektivni

16. 09. 2017 - 02:06

Tu se slazem , kolega . Jer je DPS-u partija vaznija od drzave . Izmedju najboljeg Crnogorca u svakom pogledu i prosjecnog ali aktivnog clana DPS , uvjek ce biti izabran ovaj drugi .I ako nam ista dodje glave - to ce !
Maki80

16. 09. 2017 - 15:32

I ja se slažem sa tobom (uglavnom). Lenjin: "Ako nam išta dođe glave, to će biti mangupi u našim redovima". Tako je bilo njima, a biće i nama, Božija ti vjera! DPS-u je država servis partije! Budi siguran da kada sjutra DPS izgubi vlast za njih država Crna Gora neće vredjeti ni pišljivog boba! Nama se čini da je ta partija danas samo srasla sa državom - međutim to je mnogo više od toga. Drugo, za trenutak da pogledamo malo unazad u istoriju CG. Ako prihvatimo istinu da je za kralja Nikolu Crna Gora bila samo sinonim za dinastiju sve će nam biti jasno.
Wilkins

16. 09. 2017 - 00:51

Ovo za LAŽ je živa ISTINA, ali ima i jedna prava istina. Kad odbiješ sve Mađare, Rusine, Vlahe, Bugare, Rumune, svu silu Roma, SVE one naseljenike u Vojvodini od "46 iz hercegovine i Crne Gore, da ne pominjem one tri opštine đe ih ima jedva 20% u odnosu na Albance, Srba u Srbiji ima taman za pod jedan MASLAČAK. Nije ni čudo što POKUŠAVAJU da stvore što više Srba u susjednim državama.
Intelektualci

16. 09. 2017 - 01:13

Zabrinjavajuće je da se glava stavlja u pijesak i oči pokrivaju rukama pred očiglednim. Doboki su korijeni ovakvih namjera koje lakomisleni ne mogu dosegnuti svojom plitkom mišlju i prirođenom naivnošću.
Simo Lovćenac

16. 09. 2017 - 06:55

Za sve što se dešava i u Crnoj Gori đe djeluje "peta kolona" instalirana da razara i ruši državu isto se dešava i u Srbiji sa Crnogorcima od strane matice podržavaju se ljudi koji su zastiđe čak dobijaju i nagrade,Karikturalne pojave razni stevovići ,mrvaljevići ,markovići(portir iz Novog sada ,ratnik sa Vukovara)razaraju jedinstvo crnogorske dijaspore jer su iz tih razloga i formirani. Niko nikada nije izvršio pravu analizu crnogorske dijaspore u Srbiji i na pravi način vrednovao učinak pojedinih udruženja od devedesetih godina do danas.Takav pristup ne samo da je pogrešan nego će se gadno osvetiti samoj državi Crnoj Gori.Dok se ne konsoliduje crnogorska manjina u Srbiji ne može se ni riješiti pitanje srpske manjine u Crnoj Gori.Pratim tekstove gospodina Terzića i znam da pripada CNZ iz Beograda ,čiji su članovi dali nemerljiv doprinos obnovi države .
Vrći se Simo......

05. 12. 2017 - 10:33

...zatobom sva Katunska nahija leleče-u maniti lik...
Spiro

16. 09. 2017 - 06:45

Znaci nije vise ni NATO garancija da nas necemo postati neciji plijen.Sto nam je preostalo?Kako sumoran tekst.Zlokoban.
Muž Janice Matove-Beograd

16. 09. 2017 - 07:58

Spiro ,zašto bi NATO učio tebe da nijesi Srbin ili da treba da budeš patriota ?NATO ima svoje interese i na Crnogorcima je da jednu tako moćan Savez uklope i u svoje interese ali kada bi svi bili kao ti ili Andrija Mandić ne može nam pomoći ni Sveti Vasilije Ostroški ni Sveti Petar cetinjski,ni Sveti Vladimir Dukljanski ni Sveti Stevan Piperski.Zašto je ovaj tekst zlokoban?Da li zato što je istinit? Spiro takvi kao ti su Spiritus movens crnogorskog jada!
Slobodasn Gluščević

24. 10. 2017 - 14:31

Špiro Nato je garancija da Srbi ne mogu otvoreno vojno reagovati u Crnoj Gori. naravno da Crnogorci moraju da se brinu o svojoj državi, ja u tome ne vidim ništa zlokobno.
Đuro Pera Mila Šutova

16. 09. 2017 - 08:55

Za razroku đevojku se u šali kaže "jednoga gleda dvojica se nadaju". U zbilji - to je politika Dps-a. Crnogorstvo je u CG na samrtnoj uri. Prošlo je 12h.
Muž Janice Matove-Beograd

16. 09. 2017 - 09:30

@Đuro Pera Mila Šutova. To su bezlični ljudi koji objektivno i ne znaju šta je indetitet.Gradonačelnik Cetinja priređuje koncert "zvezdama Granda 2 I JOŠ TO OPRAVDAVA !Jedna čudna osoba koja prestavlja nekakvu" kulturnu mrežu" dobija pare od države .Za njih kultura počiva na "folk obrascu" U Srbiji kao što vidite postoje jako intelektualno jezgro ,ali zvanična politika CRNE GORE NE ŽELI TAKVE LJUDE SVAKU PRILIKU KORISTI DA IH SPRIJEČI U AFIRMACIJI CRNOGORSKE NACIJE! Nagradu za "očuvanje indetiteta " dobijaju ljudi poput likova iz ĐEKNE ,KOJI KUVAJU KAČAMAK I GUSLAJU ,A TO PROGLASŠAVAJU KULTURNIM MANIFESTACIJAMA.
Pomorac

16. 09. 2017 - 09:10

SVAKA ČAST TERZIĆU! ODLIČAN TEKST! REKAO JE DAVNO I ZAPISAO NJEGOŠ - ALI NAŠ NJEGOŠ NE ONAJ SRPSKI "NE BOJIM SE OD VRAŽJEGA KOTA, NEGA GA JE KA NA GORI LISTA, NO SE BOJIM OD ZLA DOMAĆEGA ......."
Dahro

16. 09. 2017 - 09:40

Jos jedan dobar tekst.Dodao bih jos da me vise cude plemena koja se izjasnjavaju da su Srbi a znamo svi da su Crnogorskog porijekla sa bogatom i casnom istorijom.Shvatam ja kad neko predje u drugi "tabor",to je naravno licni izbor i tu nema sta da se kaze ali nemoj mi govorit naprimjer da sam ja Turcin a sa Turcina mi je jedino zajednicko bila knjiga istorije.I vrapci na grani znaju sta se zadnjih godina radi u CG od strane Srbije uz jaku podrsku SPC.Ono sto oni ne vide ili nece da vide jeste da su tom politikom od 90e tesetkovali srpsko stanovnistvo,da ne kazem doveli ih do ruba nestanka.Njihovoj politici CG dodje kao grancica u vodi za vrijeme davljenja.A znate sami da se tako niko nije spasio.Na kraju znate i sami: Istorija se nemoze izbrisati preko noci.Lazima se ne gradi istorija.Istina uvijek izadje kao pobjednik ali sa gorkim ukusom u ustima,dragi moji Srbi ili Srbijanci.
Mišo

16. 09. 2017 - 10:28

Terziću, dobar si i pametan čovek. Sve to što pišeš je tačno. Lično se slažem sa svakom rečenicom, ali uzalud je i troši dragoceno vreme. Čudi me da pametni ljudi u Crnoj Gori ne shvate da je gubljenje vremena koprcati se i raspravljati sa četnicima da li su Petrovići Srbi ili Crnogorci. Ti isti Petrovići su dovoljno dugo.............. o srpstvu da je to sada nemoguće ispravljati. Ima Crna Gora malo jaču tradiciju od Petrovića. Crna Gora baštini tracicije 13.7.1941. godine, kako reče francuski predsednik 1970. godine, najznačajnijeg događaja ww2. Šta se vi raspravljate sa gibaničarima? Imate vlast, najurite SPC iz svih objekata koje oni nisu izgradili posle 1919. godine (ne okrečili nego izgradili), poništite zvanično odluke Podgoričke skupštine, uklonite konzervu sa Rumije, ali ne rutinski nego tako da ih ponizite, zabranite propagiranje neofašizma ali da se ide u pržun. Preuzmite više svoju državu u svoje ruke. Svi popovi koji nisu crnogorski državljani, bilo koje vere napolje iz Crne Gore.
Manda

16. 09. 2017 - 11:11

Naši političari pate od sindroma "starog rukovodstva" Vidoja Żarkovića i družine. Podsjećaju na uplašenu zvjerad u koju je noćni lovac uperio reflektor gledajući nas onako bespomoćne preko nišana. Nisu ni svjesni da se iza tog blještavila kriju dvije cijevi koje će u zadnjih 30-tak godina drugi put raditi o glavi našoj državi.
Guest_40947

16. 09. 2017 - 11:57

KAPU DOLJE VIDOJU Z..I POJEDINIM STO SE NE UVATISE U SLOBOVO KRVAVO KOLO . DA NE PODNIJESE OSTAVKE IMADE SE ZARATITI U CG
primorac

16. 09. 2017 - 22:27

Dobar tekst i dobri komentari, opstat će Crna Gora, i pored domaćeg zla i neznanja kojeg ima nekad i previše,
dragan.pv

16. 09. 2017 - 22:42

E moji Crnogorci, pa danas u ovakvoj CG i NJegos da je ziv a da nije clan DPSa bio bi na Birou rada.
danilo s.

17. 09. 2017 - 05:18

Zasto "Deklaracija o opstanku srpske nacije"? Da li Srbi nestaju? Zasto Srbija brine samo za Srbe u okruzenju, a ne i za Srbe u EU, USA , Canada-i, isl.? I zasto bas sada? Nije li to reakcija na NATO status CG kojim je onemoguceno - nadam se, zauvjek - vojno prekrajanje granica CG? Posto je to sada nemoguce izvesti na redu je ideoloski rat unutar CG. Ovaj se rat, zasnovan na gnusnim falsifikatima i kradjama u srbijanskim "istorijama" - i na sistematskom unstavanju kulturno/vjerske bastine CG - vec uveliko vodi. Vodi ga SPC. Vode ga srpske partije u CG. I to, za divno cudo, uz asistenciju nekih autohtonih crnogorskih partija (SDP, URA, itd.)? CG mora da organizuje odbranu . Vrijem je za slicnu "Deklaraciju o opstanku Crnogorske nacije"? Jer, objektivno, nasoj naciji predstoji daleko veca opasnostod opstanka - od "srpske"?. Vrijeme je da se drzava CG najzad oduzi Crnogrocima i nasim manjinama za svoje postojanje. Vrijme je da se kaze stop veljesrpskim lazima i subverziji.
danilo s...o..

17. 09. 2017 - 08:57

...ne turaj nosić di mu misto nije-će da ti pocrveni-ki PINOKIJU...!!! Kad će danilo s...o-ona tvoja "LOKALNA pomijesna pravoslavna crkva" u Crnoj Gori-kojoj zaboravi ono glavno CRNOGORSKA..obećana na ovaj Portal! To ti nama reci-batali se Srba i Srbije-imaš li ti domovinu koju više liši Hrvacke mile?! Znamo se danilo s...o ,bar, ja i ti još i Perta-kad si se javlja..iz onoga parka za smještaj tvojih sunarodnika-tvoje gore listića..! I pitanje za kraj-kadćeš prika da naučiš crnogrski da pišeš i azbuku da naučiš-ka svaki pravi "umetnuti-šiljak"?
Ćalasan

17. 09. 2017 - 13:05

ČINI MI SE, da poneko još ne shvata šta znači zaštita "nacionalne geografije"! Spajanje tla i nacije hegemonističkom ideoologijom bilo koje vjere ili nacije. Da li shvatate kakvo je to ZLO naročito za Blkan i uopšte za civilizovani svijet_ Ako se sve države budu otimale za zemlje gdje im žive enklave njihove vjere i nacije_ To je posle nacizma najotrovnija ideja pa bilo da čija i bilo ko da je predlaže!
CRNOGORAC

05. 12. 2017 - 10:10

TERZICU SVAKATI CAST SVE JE ZIVA ISTINA STO KAZES ALI ITO NIJE DOVOLJNO DASE CRNOGORSKE POSRBICE UPRDE U GLAVU.
Tara

05. 12. 2017 - 15:38

Obozavam Terzica..nek se preseli u CG..i preuzme politiku u CG,, Njegova otvorenost i istinitost bi pokazala ko je sef drzave a ko ne..
tERZICU

20. 12. 2017 - 16:23

VELIS DA JE DANAS BITI CRNOGORAC U MILJEJU elite -ISPLATIVJE IMATI GA(crnogorca) U novcanik NEGO LI bitkoin E HE HE, VELIS crnogorac-srbin HEHE. Par koji je najbolji za uplatu1/1.Polako jenjava , Pada cijena toj kombinaciji.
Slobodasn Gluščević

08. 01. 2018 - 10:30

Tačno gospodine Terziću.
Novi komentar