VEŠOVIĆ: Podgorica napravila veliki progres u ekologiji

„Od obnove državnosti Podgorica kao glavni grad postala je vidljivija za brojne organizacije, asocijacije i gradove partnere koji baštine vrijednosti koje u svom fokusu interesovanja imaju primjenu najrigoroznijih ekoloških standarda. Posljednjih nekoliko godina napravili smo najveći progres u ovoj oblasti kroz brojne asocijacije i inicijative, čiji smo članovi ili potpisnici. U komitetu lokalnih lidera pod pokroviteljstvom UN obavezali smo se da pratimo smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, u koaliciji gradonačelnika smo se obavezali da sprovodimo projekte koje u sebi sadrže epitete energetske efikasnosti i adaptacije na klimatske promjene. Podgorica je dio Mreže zdravih evropskih gradova koja, takođe, u svojim proklamovanim ciljevima teži ka istim vrijednostima. Potpisnici smo incijative Održiva urbana mobilnost glavnih gradova Jugoistočne Evope. Kroz članstvo u tim organizacijama obavezali smo se da sami donesemo strateška dokumenta i lokalne akcione planove koji predstvaljaju temelj djelovanja u ovoj oblasti“, saopštio je Časlav Vešović, zamjenik gradonačelnika Podgorice na Panelu “Zeleni grad”, koji je održan u okviru Foruma 16+1.
Objavljeno: 15. 09. 2017 - 15:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zamjenik Vešović istakao je da je Podgorica grad koji predano radi na očuvanju životne sredine. U tom cilju usvojen je Lokalni energestki akcioni plan, Akcioni plan zaštite životne sredine, Strategija adaptacije na klimatske promjene, Plan kontrole kvaliteta vazduha, Plan kontrole upravljanja otpadom. Dokumenta koja omogućavaju modernizaciju saobraćaja i brojna druga.

„U fokusu naših budućih prioriteta upravo su projekti iz oblasti zaštite životne sredine, što je potvrda naše opredijeljenosti da na lokalnom planu dajemo odgovore na globalne inicijative. U ovom momentu najvažniji kapitalni projekat jeste izgradnja novog sistema za prečašćavanje otpadnih voda sa inseneracijom mulja i kolektorskom mrežom. Mi smo u proteklom periodu vrijedno radili kako bi realizacija tog važnog projekta vrijednog 50 miliona eura otpočela i vjerujemo da ćemo već do kraja ovog mjeseca, posredstvom Ministarstva finansija potpisati ugovor sa Njemačkom razvojnom bankom u visini od 35 miliona eura kako bi počela njegova skora realizacija. I naši partneri iz Evrope prepoznali su našu ozbiljnost i riješenost kada je u pitanju savladavanje svih prepreka ka većem stepenu očuvanja životne sredine i donirali preko Zapadnog investicionog fonda preko 10 milina eura kao podršku ovom važnom projektu“, naglasio je Vešović.

On je ocijenio da je tretman otpada u Podgorici na zavidnom nivou, podsjećajući  da su u proteklom periodu realizovane dvije velike investicije iz ove oblasti – izgradnja sanitarne kade i izgradnja kolektora ocijednih voda na deponiji, kao i da predstoji javni poziv za odabir partnera sa kojim će Glavni grad iz deopnijskog biogasa dobijati električnu energiju.

„Možemo da se pohvalimo da u urbanizovanom dijelu grada imamo preko 1.000 hektara zelenih i parkovskih površina i 116.000 m2 uređenih zelenih i parkovskih površina. Imamo pravilo da je svaki investitor, bilo javni ili prvatni za svako posječeno stablo dužan da posadi tri nova stabla. U prethodne dvije godine posadili oko 2.500 sadnica. Posebno smo ponosni na činjenicu da prije tri godine Podgorica nije imala nijednu biciklističku stazu, a sada ima četiri i u pripremi smo da izgradimo još jednu. Realizujemo Akciju za lepše lice Podgorice putem koje uređujemo fasade i tako stvaramo poboljšanje uslova enegetske efikasnosti. Razmišljamo o izradi lokalne studije lokacije na Veljem brdu, gdje ćemo postaviti solarne panele i na taj način oogućiti proizvoidnju energije“, zaključio je Vešović.

Gradonačelnik Pekinga Čen istakao je da Peking kontinuirano radi na smanjenju količine trošenja električne energije, industrijske energije i grijne energije, a da uprava Grada, kao nosioci resursa i kapaciteta za životnu sredinu ojačavaju regulatorne standarde, kojim uvode nove smjernice iz ove oblasti, poboljšavaju sistem tehnoloških inovacija, snažno promovišu zelenu potrošnju i poboljšavaju nove tehnologije.

„Težimo ka tome da iz grada izmjestimo industriju koja proizvodi znatne količine emisija, da smanjimo zagađenje kroz javni prevoz i upotrebu provatnih automobila i da proširimo pješačke zone. Takođe, želimo da zatvorimo kotlarnice i da za gusto naseljene oblasti obezbijedimo centralno grijanje“, saopštio je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Talina Lauri Laats.

Zamjenik gradonačelnika Tirane, Arbjan Mazniku istakao je da je Tirana u procesu urbanog planiranja za kompletan grad. Urađeni su detaljni planovi za naredne godine kada je u pitanju razvoj grada, kako bi on bio zeleniji i naklonjeniji pješacima i građanima.

Riga će se, prema riječima izvršnog direktora Grada Jurisa Radzevicsa, u narednom periodu fokusirati na smanjenje saobraćajne gužve, kao i promijenu navika stanovnika, kroz stimulisanje koršćenje bicikala, smanjenje potrošnje toplotne energije i podsticanje energetske efikasnosti ne samo u javnim, već i stambenim zgradama.

Predstavnik Grada Zagreba, Harun Omerbašić, istakao je da su veliki izazovi grada starost javnih zgrada i potrošnja velike koliline energije za grijanje. Cilj je smanjiti CO2 emisiju, kroz poboljšanje energetske efikasnosti, promijenu svjetlosnih tijela na led tehnologiju, kao i hidroizolaciju krova, fasada i temelja zgrada.

Komentari: 0

Novi komentar