Uragan Marija: Recite svijetu da je ostrvo Dominikana uništeno (VIDEO)

Drugi uragan koji je za manje od mjesec dana pogodio Karibe popeo se jutros na najvišu kategoriju 5. a pogođeno je karipsko ostrvo Dominikana.
Objavljeno: 19. 09. 2017 - 11:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako prenosi Rojters, "Marija" je već stigla do malog karipskog ostrva Dominikana kada je udario svom snagom. "Furija koja čupa krovove", kako navodi Rojters, ide pravo ka Djevičanskim ostrvima i Dominikanskoj Republici, koje će pogoditi, kako se očekuje, u srijedu i četvrtak.

Kako je saopštio američki Nacionalni centar za uragane vetar koji "Marija" nosi sa sobom još dok je bio na jačini 4 duvao je preko 200 kilometara na sat. 

Za sada nema izvještaja šta se dešava na ostrvu Dominikana, na kom živi oko 72.000 stanovnika, ali je premijer Dominike Ruzvelt Skerit, koji uživo prati "Mariju" putem svog Fejsbuk naloga, napisao "Molim vas recite svijetu da je Dominikana uništena". 

On je objavio i da je svako s kim je razgovarao ostao bez krova, da je sve uništeno i da očekuje da se ujutro pojave mrtvi. On će, kako je rekao odmah krenuti u obilazak kako bi se sumirale žrtve i sagledala šteta. 

"Izgubili smo sve što se novcem može kupiti", napisao je premijer na Fejsbuku, prenosi Bi-Bi-Si.

"Biće nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste", poručio je on, naglasivši da je posebno potrebna pomoć u helikopterima kako bi vlasti mogle da procjene razmjere štete. 

Uragan "Marija" prijeti i ostrvima Gvadelup, Sent Kits i Nevis, Monserat, Dominikana i Sveta Lucija, gdje su već izdata upozorenja. Na Portoriku je već pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi. Škole su zatvorene, a zaposleni u državnim ustanovama rade skraćeno. 

Marija se kreće skoro istim putem kuda je početkom ovog mjeseca već prošao uragan "Irma", kategorije pet, koji je razorio region, prenosi Bi-Bi-Si 

Razvoj situacije prati se i na američkim i britanskim Djevičanskim ostrvima, na ostrvu Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije i Angvila. Neka od ovih ostrva još se oporavljaju nakon što je tuda prošao uragan Irma, u kojem je poginulo najmanje 37 osoba i koji je izazvao ogromnu materijalnu štetu. 

Kako je prethodno prenio Rojters, francuska vlada je izdala upozorenje na uragan za svoju karipsku teritoriju Gvadalupe pošto se Marija približava jugozapadnom dijelu ovog ostrva. Francuska je, takođe, izdala upozorenje za Martinik, prenosi Rojters.

Komentari: 2

ispravka

19. 09. 2017 - 15:20

Nije Dominikana nego Dominika, potpuno drugo ostrvo, druga država...
Dominica (Dominique)

19. 09. 2017 - 19:18

Sva je pod tropskom sumom. Takvu gustinu zelenila I raznovrsnost nidje drugo vidio nisam. Papaje, mango ... rastu pored puta, a vlaga I voda iz neba I iz zemlje, prekrasni vodopadi, svijet opusten ko svuda na Karibima. Uragani su dio zivota na Karibima. Problem je sto ih klimatske promjene intenziviraju
Novi komentar