Promocija romana "Gdje si ti ovih godina" u KIC-u

Roman „Gdje si ti ovih godina“ bosanskohercegovačkog pisca Hadžema Hajdarevića biće večeras promovisan u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 20 sati.
Objavljeno: 20. 09. 2017 - 16:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

O romanu će govoriti pisac i publicista Andrej Nikolaidis, književna kritičarka i spisateljica Milica Milenković i autor.

Hadžem Hajdarević je poznati bosanskohercegovački pjesnik, prozni pisac, esejista, publicista, pisac za djecu, urednik i priređivač. Rođen je 1956. godine u Kruševu kod Foče. Završio je GaziHusrev-begovu medresu, te diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao profesor bosanskog jezika u GaziHusrev-begovoj medresi u Sarajevu. Aktivan je u kulturnom i društvenom životu Bosne i Hercegovine. Živi u Sarajevu i zaposlen je kao stručni saradnik na Institutu za jezik.

Objavio je više od dvadeset knjiga poezije, proze, publicistike, knjiga za djecu, te učestvovao u više uredničkih, manifestacijskih, književnih i lingvističkih projekata. Rane priče i pjesme objavljivao je u Životu, Odjeku, Licima i drugim ondašnjim bosanskohercegovačkim i jugoslovenskim listovima i časopisima, kao i u glasilima Islamske zajednice, najviše u Preporodu, gdje kao autor potpisuje seriju članaka Iverje - Zapisi o smrti, zapisi o životu.

Njegova prva knjiga pjesama „Seobe obala“ izašla je 1981. godine. Do sada je objavio dvanaest knjiga pjesama, izabranih stihova, više knjiga proze, kolumni i eseja, čime se ubraja u najplodnije savremene bosanskohercegovačke autore. Knjige odabranih stihova izašle su mu na francuskom, engleskom, slovenačkom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen još na arapski, turski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, jermenski, italijanski i druge jezike. Posljednje objavljeno književno djelo je roman „Gdje si ti ovih godina“ iz 2015. godine.

 

Komentari: 0

Novi komentar