Sjećanje na legendu: Milan Mladenović bi danas napunio 59 godina

Na današnji dan rođen je legendarni pjevač i gitarista grupe "Ekatarina Velika" Milan Mladenović, koji je preminuo u 36. godini, posle bezuspješne borbe sa rakom pankreasa. Dječak iz vode, legenda... i danas neprevaziđen.
Objavljeno: 21. 09. 2017 - 11:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Muzičar, čiji lik i djelo i danas pamte i čuvaju njegovi vjerni fanovi bi danas napunio 59 godina. On je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a u šestoj godini sa roditeljima se preselio se u Sarajevo. Tamo je živio  nekoliko godina, pa stigao u Beograd 1970. godine.

Poslije deset godina življota u prestonici, sa prijateljima Dušanom Kojićem i Ivanom Vdovićem osnovao je kultni bend "Šarlo akrobata".

U jednom intervjuu iz 1985. Milan je pričao o počecima. 

"Bilo je to davno. Živio sam u Sarajevu. Bio sam klinac sa naočarama i nosio Tango gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove gitare kod čuvenog Garija Garinča. Od njega sam naučio neke akorde", kazao je Mladenović, koji je svoje odrastanje u Sarajevu opisao riječima: "Mislim da je ono mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me naravno mlatili i dolazio sam kući krvav, plačući, što je trajalo do 1970. kada smo se preselili u Beograd. U Sarajevu sam imao najboljeg prijatelja Amera, sa kojim sam, idući ulicom, stalno pevao Beatlese. Tada sam želio da kada porastem postanem jedan od njih".

I danas su aktulene stvari, poput "Ona se budi".  "Šarlo" se ubrzo raspao zbog, kako je objavljeno, čestih nesuglasica Dušana i Milana.

Milan je poslije samo godinu dana od tog raspada osnovao grupu  "Katarina II" zajedno sa Dragomirom Mihailovićem, a njima su se pridružili klavijaturistkinja Margita Stefanović - Magi i basista Bojan Pačar.

"Katarina II" je potom promenila ime u "Ekatarina Velika", a priključuje im se bubnjer Ivan Fece Firči.

Oni koji su ga poznavali tvrde da nikada nije prebolio rat na prostorima bivše Jugoslavije i da je upravo to bio konačan potpis na njegovoj smrtovnici. Za vrijeme opsade Dubrovnika pozvao je publiku da minutom ćutanja oda počast žrtvama i tom gradu, a početkom devedesetih odbio je da nastupa u Banja Luci, što su mu mnogi zamjerili. Zajedno sa nekoliko rokera 1992. godine je pokrenuo je projekat antiratnog karaktera Rimtutituki i snimio himnu "Slušaj vamo".

"Krug", "Srce", "Ljubav", "Sarajevo", "Par godina za nas", "7 dana"... i ostale stvari EKV su sada legenda.

Poslije svih godina od nestanka EKV i Milana Mladenovića njihovo mjesto niko nije mogao da zauzme.

Milan je preminuo 5. novembra 1994. godine u Beogradu.

Njegova biografija "Dečak iz vode", autora Flavija Rigonata, završava riječima: "Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine". 

Komentari: 6

Boban Bg

21. 09. 2017 - 18:23

Sjajni Milan! EKV su, uz Korni grupu sa Dadom i Zlatkom (osim komercijale kojoj su pribjegavali) najsvjetliji trenuci beogradskog roka i muzike uopšte. Gledajući sadašnju scenu sve je to blijedo i za zaborav.
Bejbe

22. 09. 2017 - 11:42

A odakle je Milan Mladenovic? I zasto je to za ime Boga uopste bitno? Valjda je bitno kakav je neko pjevac,kakve su mu pjesme.Nikada mi nece biti jasni ovakvi komentari.
Wilkins

22. 09. 2017 - 12:01

BEJBE, slažem se potpuno sa tobom. UMJETNICI nemaju nacionalnost, oni su univerzalna svjetska vrijednost. Dok slušam MILES DAVIS-a, baš se nikad ne zapitam koje je on nacionalnosti.
Deki

22. 09. 2017 - 12:13

Fokus mog komentara nije na Mladenoviću, bejbe. A, kad već pričamo o pjesmama, pitao bih te kakve su pjesme Kemala Montena ili Arsena Dedića. Još ne viđeh da je ovaj portal obilježio njihovu godišnjicu?
Boban Bg

22. 09. 2017 - 16:56

Nije EKV za svakoga.
Novi komentar