Počinju Dani evropske baštine

Crna Gora će i ove godine biti dio manifestacije Dani evropske baštine, koja se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije, organizuje na temu “Kulturna i prirodna baština: pejzaž mogućnosti”.
Objavljeno: 22. 09. 2017 - 11:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od 25. do 30. septembra biće realizovano 35 programa u Baru, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Petnjici, Rožajama, Ulcinju i Žabljaku.

 

Dani evropske baštine 2017. godine u Crnoj Gori će početi međunarodnom konferencijom “Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju”, koja će se održati u ponedeljak 25. septembra 2017. godine, u Ministarstvu kulture na Cetinju, sa početkom u 9:30 sati. Konferenciju će otvoriti ministar kulture Crne Gore, prof. mr Janko Ljumović, a učešće će uzeti relevantni stručnjaci iz ovih oblasti koji će,  kroz prezentaciju nacionalnih i međunarodnih iskustava skrenuti pažnju na normativne mehanizme zaštite kulturnog pejzaža, promociju i popularizaciju prirodne baštine i valorizaciju kulturne i prirodne baštine kroz UNESCO programe. Uvodno izlaganje imaće mr Aleksnadar Dajković, generalni dirketor Direkorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture. Predsjednica Evropske konvencije o predjelu, mr Sanja Mitrović Lješković, govoriće o Primjeni Evropske konvencije o predjelu u Crnoj Gori", doc. dr. sc. Goran Andlar sa Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu govoriti o “Kulturnom pejzažu u Hrvatskoj - istraživanja i izazovi u zaštiti i razvoju”. Dr. Sabine Ladstätter, šefica Austrijskog instituta za arheologiju, govoriće na temu Arheologija i turizam - slučaj Efesusa, Turska. Marco Valle, projektni menadžer Instituta SITI iz Italije predstaviće mogućnosti UNESCO MAB programa na globalnom nivou, dok će o primjeni ovog programa u Crnoj Gori govoriti Biljana Kilibarda, Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Iva Žunjić, projektna menadžerka za upis ostrva Lerens na UNESCO Listu svjetske baštine predstaviće projekat “Valorizacija kulturne i prirodne baštine: kandidatura ostrva Lerens (les îles de Lérins) za UNESCO Listu svjetske baštine”.

Program Dana evropske baštine biće baziran na organizovanju izložbi, predavanja, radionica, koncerata, pješačkih i informativnih tura, a obuhvatiće i posjete nacionalnim parkovima i kulturnim dobrima. Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa segmentima prirodne i kulturne baštine Kotora, Bara i Budve, u okviru specijalizovanih izložbi, koje će u Budvi biti propraćene stručnim predavanjima na temu značaja kulturnog pejzaža. Pješačke i planinarske ture biće organizovane u Kotoru, na Kučkim koritima, ali i u Virpazaru, dok će nematerijalna kulturna dobra “Crnogorsko oro” i “Tradicionalne igre kolašinskog kraja” biti predstavljena u prirodnom ambijentu Parka “13 jul” na Cetinju i Nacionalnom parku Biogradska gora. U okviru programa posjetioci će moći da krstare Skadarskim jezerom, prisustvuju prezentaciji tradicionalnih vještina ribolova u Rijeci Crnojevića, ali i stručnim radionicama iz oblasti konzervacije i održivog korišćenja kulturnih dobara, koje će biti usmjerene na tvrđavu Mezzalunu u Herceg Novom i Stari grad Ulcinj. Pored toga, posjetioci će imati priliku da se upoznaju i sa arheološkim lokalitetima Izlit i Pećina grad, kroz programe u Rožajama i Petnjici, a u okviru Nacionalnog parka Durmitor biće predstavljena tradicija splavarenja rijekom Tarom.   

Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope.

Dani evropske baštine omogućavaju građanima da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja, koji doprinose upoznavanju do sada manje poznatih segmenata istorijskog nasljeđa bitnih za uobličavanje kulturnog identiteta Evrope. Ciljevi manifestacije su: povećanje nivoa razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije, a njen panevropski karakter doprinosi zbližavanju naroda Evrope, kroz širenje zajedničkih kulturnih vrijednosti.

 

 

 

 

 

Komentari: 0

Novi komentar