Počinje 1. Tivat World festival, Ševaljević: Savršeni trenutak za nešto novo u Crnoj Gori

Prvi Tivat World Music Festival počinje večeras na Pinama u Tivtu u organizaciji tamošnje lokalne turističke organizacije. Otvoriće je barska Etno grupa „Zora“ u 20 časova i 30 minuta, a do kraja večeri publika će biti u prilici da čuje bend poznatog srpskog džezera Vasila Hadžimanova, te Barcelona Gipsy balKan Orchestra iz Španije.
Objavljeno: 22. 09. 2017 - 13:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sa Daliborom Ševaljevićem, idejnim tvorcem i muzičkim selektorom nove manifestacije, razgovarali smo o razlozima da se na jednom mjestu okupe i predstave izvođači etno, odnosno „world“ muzike iz svih krajeva svijeta.

- Ideja je nastala iz prirodne potrebe da Crna Gora dobije jedan internacionalni muzički festival sa „world“ predznakom. Kulturno-edukativni i zabavni karakter Tivat World festivala predstavlja osnovu i stvara lepezu kulturoloških različitosti koje, u ovom kontekstu, iskreno komuniciraju, ostavljajući dovoljno prostora da publika uvidi sve benefite tih različitosti. A muzika - kao globalni jezik - ruši sve barijere, predrasude i gradi nove mostove. Zahvaljujući Turističkoj organizaciji Tivta, na prvom mjestu direktorici Gabrijeli Glavočić, dobili smo festival koji će nam omogućiti da uživamo u folkloru brojnih naroda. Imala je sluha za ovakvu ideju i bez nje projekat definitivno ne bi zaživio. S druge strane, TO Tivat ovim koncertima želi da produži sezonu. Svojim mjerama podrške, i Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u skromnom iznosu takođe podržalo festival - naveo je on za Portal Analitika.

Svake večeri publika je u prilici da upozna zaista raznovrsne izvođače. Tako će sjutra na istom mjestu nastupiti džez bend Šula Jovovića sa vokalistkinjom Sanjom Raičković, uslijediće nesvakidašnja „Veja“ iz Hrvatske, te indijski umjetnik Ansuman Bisvas. Festival će u nedjelju zatvoriti nastupi, kako je istakao, gosta iznenađenja, zatim popularna „Divanhana“ iz Bosne i Hercegovine, te još jedan gost iz dalekih krajeva - Marokanac Aziz Sahmaui sa svojom grupom „University of Gnawa“.

No, slogan festivala „Feel it. Taste it“ otkriva još nešto drugačije u čemu će tivatska publika moći da uživa.

- Ove godine će muzičke sadržaje pratiti - gastro užitak. Svakog dana prije početka muzičkog programa, imaćemo degustaciju hrane iz zemlje benda koji je zvijezda te večeri. Dakle, to je hrana iz Španije, Indije i Maroka. Tako da će posjetioci moći da osjete i probaju specifičnosti kuhinja sa tri kontinenta - precizira on.

Ševaljević kaže da nije bilo teško odabrati crnogorske muzičare koji će se predstaviti na 1. Tivat World festivalu, naprotiv.

- Nemamo puno bendova koji koriste crnogorski etno kao osnovu, a savremeni izražaj kao formu. Ovim festivalom zato i želimo da promovišemo tu kombinaciju zvuka, kao i da podstaknemo domaće autore da u kreativnom procesu komuniciraju slobodnije sa elementima domaćeg muzičkog folklora. Gost iznenađenja, u stvari, predstavlja program CEKUM-a „Biseri narodnog melosa Crne Gore”, a nastupiće brojni crnogorski vokalni izvođači sa orkestrom Šukrije Žutoga Serhatlića - rekao je naš sagovornik.

Region će u Tivtu naredna tri dana predstavljati publici već poznate grupe „Veja“ iz Hrvatske i „Divanhana“ iz Bosne i Hercegovine, te Vasil Hadžimanov sa s vojim bendom iz Srbije. Ševaljević ističe da su sva tri benda vrlo kvalitetna i da je, svaki za sebe, među najboljima u državama iz kojih dolaze. Listu izvođača zatvaraju Barcelona Gipsy balKan Orchestra iz Španije, Ansuman Bisvas iz Indije, Aziz Sahmaui i „University of Gnawa“ iz Maroka.

- Svake večeri zvijezda je jedan od tri benda sa tri kontinenta. Ni jedan od njih do sada nije nastupao u Crnoj Gori a, koliko znam, dva nisu nikada bila ni na Balkanu. Zato na Pinama očekujem, prije svega, odličnu atmosferu. Mislim da će publici biti interesantno da doživi spoj crnogorskih izvođača sa regionalnim i, na kraju večeri, sa onima iz svijeta. Takva raznovrsnost biće poseban užitak ovog festivala - dodaje Ševaljević.

Činjenica je da u Crnoj Gori danas postoje brojni festivali, i da je sve više onih koji jedva uspijevaju da održe kontinuitet. Idejni tvorac Tivat World festivala smatra da ova manifestacija ima sve preduslove da bude uspješna i dugovječna.

- Mišljenja sam da je ovo savršeni trenutak za novitete, jer tivatska je opština u svojim novim zlatnim godinama. Svi znamo da je Remontni zavod „Arsenal“ izgradio ovaj grad i na taj način zadužio nas Tivćane da nastavimo razvoj ove male opštine - ovog puta kroz kulturno-edukativni i zabavni program. Nadam se da će ovaj festival svojom autentičnošću privući veći broj turista, a samim tim doprinijeti budžetu naše države. To su osnovni uslovi da festival ovog tipa - uz pomoć državnih institucija - postane samoodrživi projekat. U odnosu na okruženje, nemamo veliki broj muzičkih festivala, a Tivat World će biti prvi internacionalni festival „world“ muzike kod nas. Uostalom, Tivat nema festival po kome je prepoznatljiv u širem regionu i svijetu tako da je ovaj jedinstveni projekat ujedno prilika da i grad dobije nešto novo. Dugoročna vizija festivala je upravo umrežavanje svih privrednih subjekata koji bi, na neki način, doprinijeli festivalskoj atmosferi, tako da cijeli grad živi festival. Na taj način, ljudi iz regiona i svijeta poželjeće da budu dio te magične atmosfere za koju ne treba puno, jer je Boka Kotorska - magija za sebe - zaključuje Ševaljević, te poziva publiku iz svih krajeva Crne Gore da čuje i okusi nešto drugačije ovih dana u Tivtu.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar