MCP: Priča o volu ima isključivo vjersku pouku

Priča o volu koji se rađa u Šumadiji, a nije Srbin, ima isključivo vjersku pouku, koja nema namjeru da dovodi u pitanje bilo čije nacionalno opredjeljenje niti da ga zbog toga vrijeđa, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.
Objavljeno: 24. 09. 2017 - 17:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako navode, Mitropolija je godinama predmet medijskog podmetanja i spinovanja u vezi sa nizom ”kontroverznih” besjeda, izjava i uopšte javnih istupa.

Kako su saopštili, uvijek je u pitanju neka potpuno benigna stvar, koja po ustaljenom scenariju izazove lavinu komentara.

“Uglavnom to počinje tako da pojedini mediji selektivno prenesu neku besjedu, izjavu i slično, a potom se jave ”čuvari” Crne Gore koji prozivaju Mitropolita za ugrožavanje, vrijeđanje Crne Gore i Crnogoraca”, kaže se u saopštenju MCP.

Navodi se da je priča o volu koji se rađa u Šumadiji, a nije Srbin, originalna priča Prepodobnog Justina Ćelijskog, najvećeg srpskog teologa dvadesetog vijeka, poznatog u cijeloj Pravoslavnoj Crkvi, koja je bila dio jednog njegovog susreta sa Srbinom oficirom komunističke Jugoslavije, koji mu je bio saputnik u vozu i ismijavao ga zbog njegove vjere.

“Mitropolit Amfilohije je istu bezbroj puta prepričao koristeći ime Srbin, a ne Crnogorac. Dakle, radi se o isključivo vjerskoj pouci, koja nema namjeru da dovodi u pitanje bilo čije nacionalno opredjeljenje niti da ga zbog toga vrijeđa, već da slušaoca suoči sa time da su njegovi preci bili hrišćanski narod koji se krstio u ime Oca, Sina i Duha Svetoga i da su zapravo tek nakon prihvatanja vjere u Hrista Boga Raspetoga i Vaskrsloga, počeli da se formiraju kao zreli narodi”, rekli su iz MCP.

Kako su kazali, druga stvar je da ”čuvari” Crne Gore zaboravljaju ili namjerno previđaju da pod imenom Crnogorci danas u Crnoj Gori živi više naroda i narodnosti, kako se govorilo u poslijeratnoj Jugoslaviji.

“Crnogorci su i veliki broj Srba koji žive u Crnoj Gori. Na njih se priča jednako odnosi, kao i na one koji se etnički ili nacionalno određuju kao Crnogorci”, navode iz Mitropolije.

Pouka se, kako dodaju, može primijeniti na bilo koji narod i na bilo kog pojedinca, koji se udaljuje od svetinja svojih predaka i temelji svoj identitet, ne na Bogu i onome što je vječno, nego na zemaljskim ideologijama i svakojakim idolima.

“Ideološko-politički ”čuvari” Crne Gore su ovoga puta otišli dotle da pozivaju na krivični i svakovrsni progon Mitropolita Amfilohija. Da ih razočaramo, rođeni Moračanin Mitropolit Amfilohije je državljanin Crne Gore i nijedne druge države na svijetu, pa ga je nemoguće zakonito prognati iz Crne Gore”, saopštili su iz MCP.

Kako navode, možda bi to u društvu kakvo ideološko-politički "čuvari" Crne Gore zamišljaju bilo moguće.

“Nećete ga, gospodo ”čuvari” Crne Gore uvrijediti koristeći ime Risto, koje je njegovo kršteno ime, a potiče od časnog imena Hristos, ali nemamo sumnje da to želite time što izbjegavate da imenujete njegovu službu koju priznaje cijela pravoslavna hrišćanska vaseljena”, poručuju iz Mitropolije SPC.

Neki drugi, kako dodaju, od ”čuvara” Crne Gore smatraju da ga treba goniti zbog navodnog govora mržnje.

“Kao što napisasmo, priča o volu nije bila izraz prezira ni mržnje ni prema jednom ljudskom biću, nego upravo na poštovanju svakog čovjeka kao vječnog brata i sabrata. Dakle, od govora mržnje, sem upravo o ”mržnji” na bogomržnju i bratomržnju, nema ni govora”, zaključili su iz MCP SPC.

Komentari: 22

Djidja

24. 09. 2017 - 18:33

Ne pravdajte se gospodo iz SPC, konačno Risto da nešto prizna i za sebe.
Guest_9070

24. 09. 2017 - 18:50

VOLOVI SU ONI KOJI NE PREPOZNAJU FASIZAM
Bolovala filozofija

24. 09. 2017 - 19:10

Sve je ovo bolovala filozofija .
Cocorayco

24. 09. 2017 - 19:46

Vidite li hejteri, memla vas ubila, kako ste neznaveni. Sad kad nam je MPC objasnila sve je jasno, humano i bogobojazljivo. Sve je bila vjerska pouka: i velicanje zlocina i cetnici i koljaci i kopilad i punoglavci... Samo vi, tako glupavi, u svemu tome ne prepoznajete Boga.
Djidja

24. 09. 2017 - 20:55

U Ristovim govorima svega ima više od Boga. Samo još Formulu 1 nije pomenuo.
M.Đ.

24. 09. 2017 - 21:12

Crnogorci recimo stop fašizmu i represiji SPC-a u CG dana 03.10.2017 na Cetinju u dvorskoj Crkvi na Ćipuru! Pokažimo da nas ima koji volimo Crnu Goru i našu Crkvu koja drži do svih nas.
RAŠO

24. 09. 2017 - 21:19

Priča o volu i ostalo lupetanje od strane Amfilohija je više priča o njemu samome nego o svemu drugom. Da se neko nalazi na jednom takvom položaju a da lupa svašta ja još nijesam vidio. Umjesto da širi ljubav među ljudima on sije mržnju. Neka nekad svrati u crkvu ili manastir (ako ima vremena) i pomoli se Bogu za oprost svih grehova koje nosi na svojoj duši.
roza

24. 09. 2017 - 21:44

Ili se izvinite ili priznajte ono sto svi vide Risto je izlapio ili ti ga pukao
milija

24. 09. 2017 - 22:23

Bože pa njemu je podmetnuto
Veselin L.

24. 09. 2017 - 22:54

Zanimljivo, a ja mislio da se radi o jednom volu iz naših krajeva.
Djavolja sekta

24. 09. 2017 - 23:53

Srbijanska Paramilitarna Crkva jos uvijek ne zeli da se odrekne svojih vjekovnih imperialnih sovinisticko fasistickih ciljeva-- ova zadna Mefistova izjava kao i spinovanje iz centrale iz Beograda je najnoviji zakon. Providni ste, Satanini sledbenici! Kako istinu govorili i kako vam bilo u srcu i dusi, tako vam veliki Bog pomogao!
Zoran beograd

25. 09. 2017 - 01:46

E risto ko te nezna skupo bih te platio.
Otpor zlu !!!

25. 09. 2017 - 03:06

Na ovo zlo odgovorite mirnim i dostojanstvenim protestima ispred "Hrama" i isppred Cetinjskog manastira. Dosta vise sramotnog cutanja
trazim izvinjenje

25. 09. 2017 - 07:05

U ime svoje djece trazim izvinjenje. Uvrijediti nevine duse i to iz ustiju crkvenog predstavnika koji im moze biti djed je sramota. Izvinjenje trazim i od drzave. Moja djeca su nezasticena i izlozena fasistickoj torturi samo zbog toga sto nijesu krstena. Sramota.
CG

25. 09. 2017 - 07:05

Kad se vooojska na Kosovo vraaaatiiiiii... 'Oće li zaprežnim kolima? Ima li veze koji su volovi u pitanju Riki? Pojasni nam malo to, sa te bogougodne strane. Prosvijetli nas. Krenulo te dobro.
majka

25. 09. 2017 - 08:51

Pojasnite nam, jesmo li mi nekrstene majke KRAVE, a nasda nekrstena đeca TELAD. Onda se izvinite i Risto i vi i tražite oprost sto nas fasistički izvrijeđaste. Sram vas i stid bilo.
Najpopularnija

25. 09. 2017 - 09:58

...ličnost u Crnoj Gori je Amfilohije Radović. A samo neznaveni misle da će se kad on više ne bude živ riješiti po njihovoj želji pitanje Crkve. Jer postoji neko mnogo moćniji od njega u Crnoj Gori ko ne dozvoljava Milu da pipne mitropoliju. A on će,ako Bog da živjeti makar još 20 godina.
danilo s.

25. 09. 2017 - 11:09

Vasa poruka je prijeteca. No nije jasno koja je to osoba jaca od CG - koja ce zivjeti "jos bar 20 godina"? Kazite nam da bar znamo ko je taj "mocni neprijatelj" CG – od kojega se moramo braniti? Amfilohije moze biti populran samo medju ljudima koji opsesivno (satanski - kao on) mrze CG? Kako iskreni vjernik moze voljeti I postovati covjeka koji skoro svakodnevno obmanjuje, vrijedja, kune, ..mrzi? Jednom rjecju, krsi skoro sve Bozije ( i Isusove) zapovijesti? Crnogorac sam, Hriscanin - pravoslavac, postujem Sv..Petra Cetinjskog i Sv. Vasilija Ostroskog, ali ne zelim da me krste i miropomazuju popovi strane, okupatorske, Crkve – u otetim manastirima i crkvama nasijem. Sto ce, uostalom, ovi tudji popovi - koji patoloski obmanjuju, i mrze Crnpgorce – u CG? P.S. Grijesite. Nemamo namjeru da cekamo odlazak popa Rista, ni na odlazak vaseg mocnog prijatelja, da se zakonski rijesi pitanje Pravoslavne Crkve u CG. To se mora rijesiti da bi usli u EU. A to znaci - ubrzo?
Ravnopravna Crna Gora

25. 09. 2017 - 10:02

"Crnogorci su i veliki broj srba koji zivi u Crnoj Gori."? Ne mozete vi bez negiranja i omalovazvanja Crnogorca! Pa ovim izjavama potvrdjujete ono sto tzvrdite da nijeste rekli. Vi sluzite tudjinu, pljujete na svoje, treba da vas je stid! Crnogorci nece tudje, ali ne da svoje i svoje ce da brani i vrati!
danilo s.

25. 09. 2017 - 10:41

„Crnogorci koji nijesu kršteni, Crnogorci koji nijesu miropomazani, (kod Amfilohija?) - koji ne vjeruju u Boga, oni ne priznaju ni Svetog Petra Cetinjskoga, Svetog Vasilija Ostroškoga i njihovu Svetinju. A ja takvima kažem: Po čemu ste Crnogorci? Po tome što ste rođeni u Crnoj Gori? Pa i volovi i koze se rađaju u Crnoj Gori, ali nijesu Crnogorci i Crnogorke.” Ima li zaista ikoga sa minimumom zdravog razuma - i intelektualnog postenja - ko bi mogao tumaciti ove rijeci na drugi nacin sem kao tesku uvredu Crnogoraca? Pozivanje na oca Justina – jednog od “oceva kleronacionalizma velejsrpksog” – i pravoslavne sekte “svetosavlja” - ne samo da je deplasirano, vec potvrdjuje da se zaista radi o gruboj uvredi Crnogoraca. Ali, istovremeno, i o teskoj povredi Ustava CG. Jer svi gradjani imaju jednako pravo da se religiozno opredijele. Imaju ga, izmedju ostalih, i ateisti, i agnostici? I oni su Crnogorci - a ne "volovi". Medjutim, Crnogorci nijesu ovi strani popovi sto vjerski terorisu CG.
Milutin

25. 09. 2017 - 11:07

Za Danila Stojanovića Po vama je onda i cijelo Pravoslavlje sekta,jer cijelo vaseljensko Pravoslavlje liše nekih minornih crkava priznaje MCP kao jedinu kanonsku crkvu u CG a Amfilohija kao jednog od najuglednijih Pravoslavnih bogoslova i teologa u Pravoslavlju uopšte danas. A o liku i djelu i Dogmatici Svetog Justina Popovića izlišno je i govoriti,dovoljno je samo napomenuti da je njegova Dogmatika najsavršenija u istoriji Pravoslavne crkve Hristove.
Mili

25. 09. 2017 - 11:56

Po g. Stojanoviću 60 posto građana Crne Gore koji podržavaju Mitropolita "satanski mrze Crnu Goru". Zanimljiva tvrdnja,mora se priznati.
Novi komentar