Ljumović: Prostor za veće razumijevanje zajedničke evropske prošlosti

Obilježavanje Dana evropske baštine u Crnoj Gori počelo su danas međunarodnom konferencijom „Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju“ u Ministarstvu kulture na Cetinju.
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 15:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Konferenciju je otvorio ministar kulture Crne Gore, prof. mr Janko Ljumović, koji je govorio značaju približavanja potencijala kulturne baštine široj javnosti, čime se podstiče i promoviše zajedničko kulturne nasljeđe evropskih zemalja.

- Ovaj projekat predstavlja prostor za veće razumijevanje zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa u edukaciji profesionalaca i animiranju javnosti – dodao je on.

Generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, mr Aleksandar Dajković istakao je da kultura predstavlja važnu pokretačku snagu u procesu razvoja.

- Prirodna i kulturna baština postaju sve vidljivije u životu zajednice, te mnoga istraživanja pokazuju da očuvanje kulturne baštine poboljšava društvenu, kulturnu, ekološku i ekonomsku održivost – naveo je on.

U radu konferencije učestvovali su relevantni stručnjaci iz ovih oblasti koji su prezentacijama nacionalnih i međunarodnih iskustava skrenuli pažnju na normativne mehanizme zaštite kulturnog pejzaža, promociju i popularizaciju prirodne baštine i valorizaciju kulturne i prirodne baštine kroz UNESCO programe.

2509bastina

Predsjednica Evropske konvencije o predjelu Sanja Mitrović-Lješković, govorila je o primjeni Evropske konvencije o predjelu u Crnoj Gori, istakavši obaveze, ali i prednosti, koje države članice imaju u implementaciji ovog međunarodnog akta. Goran Andlar sa Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu prezentovao je iskustva Hrvatske u zaštiti, istraživanjima i razvoju koncepta kulturnog pejzaža. Dr Zabina Ladšteter, šefica Austrijskog instituta za arheologiju, osvrnula se na temu Arheologija i turizam, prikazujući studiju slučaja Efesa u Turskoj. Programa UNESCO „Čovjek i biosfera“, njegove prednosti i mogućnosti koje države imaju, predstavio je Marko Vale, projektni menadžer Instituta SITI iz Italije, dok je o implementaciji ovog programa u Crnoj Gori govorila nacionalna koordinatorka, Biljana Kilibarda iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Iva Žunjić, projektna menadžerka za upis ostrva Lerens na UNESCO Listu svjetske baštine, predstavila je svoja iskustva.

Program Dana evropske baštine nastavlja se tokom narednih dana u vidu organizovanja izložbi, predavanja, radionica, koncerata, pješačkih i informativnih tura, a obuhvatiće i posjete nacionalnim parkovima i kulturnim dobrima.

Kako ističu iz resornog ministarstva, Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu.

Komentari: 0

Novi komentar