Odvojila se još jedna santa leda, neminovno povećanje nivoa mora (VIDEO)

Još jedan velika santa leda odlomila se od Antarktika. Led se odlomio sa Pajn Ajland glečera koji se najbrže otapa na cijelom kontitentu.
Objavljeno: 26. 09. 2017 - 10:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naučnici su prvo primjetili veliku pukotinu u samom centru glečera prošlog marta. Šest mjeseci kasnije, jedan od naučnika objavio je na svom Tviter nalogu da pukotina raste formirajući santu veličine četiri Menhetna koja prijeti da se potpuno odvoji. 

Kako je santa dio glečera, neće uticati na nivo mora. Kako god, naučnici tvrde da je u pitanju ozbiljna stvar. 

Oni ističu da se nešto neobično dešava sa ovim glečerom – topi se drugačije u odnosu na druge dijelove Antarktika. Umjesto da se led odvaja sa strana, pukotine nastaju u samom centru, a čini se da nastaju ispod leda. 

Naučnici smatraju da ovakvo neobično ponašanje uzrokuju tople okeanske vode što bi takođe moglo da dovede do sve češćih odvajanja leda. 

Ako se ovakav obrazac nastavi, moglo bi da dođe do povećanja nivoa mora. Naučnici nisu sigurni da li bi i kada do toga moglo da dođe. 

U međuvremenu, ne postoji način da dešavanja na Antarktiku spriječe osim da gledaju kako se dio po dio odvaja od glečera.

 

Komentari: 1

flamantes

04. 10. 2017 - 09:02

Kao što je poznato globalnog otopljavanja nema, radi se o prevari svjetskih lopuža, a idioti bi trebali znatio da led ne može povećati nivo vode mora jer kad se istopi ne povećava se zapremina vode, led je veće zapremine od vode , zato i pliva po njoj.
Novi komentar