Nova istraživanja: Male šanse za kolonizaciju Marsa

Istraživanje svemira i kolonizacija Marsa su i dalje nemogući, barem sudeći prema rezultatima istraživanja o kancerogenim kosmičkim zracima.
Objavljeno: 26. 09. 2017 - 13:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naučnik Frenk Kućinota je u saradnji sa Elidonom Kakaot sa Univerziteta u Las Vegasu istraživao efekte kosmičkog zračenja na organizam. Tim je analizirao prethodne studije o tumorima na miševima i pronašao da su životinje u svemiru dva puta sklonije raku nego što se ranije mislilo. 

Prethodne studije nisu istražile na koji se način kosmički zraci šire od direktno oštećenih ćelija do sekundarnih, tako uništavajući DNK i pretvarajući ih u kancerogene ćelije. Njihovo istraživanje je pokazalo da je odbrambeni mehanizam „značajno opao“ pri količini radijacije kojoj su miševi bili izloženi. 

Kosmičko zračenje koje izaziva kataraktu, oštećivanje nerava i probleme u cirkulaciji, sačinjeno je od visokoenergetskih atomskih i subatomskih čestica koje nastaju iz eksplozija zvijezda i crnih rupa.

Stoga su astronauti izloženi mnogo većem nivou radijacije od ljudi na Zemlji, pošto naša atmosfera obezbjeđuje prirodnu zaštitu od štetnih radioaktivnih zraka. Štaviše, članove Međunarodne svemirske stanice takođe štiti naše magnetno polje koje odbija kosmičke zrake iz Zemljine orbite. 

Inače, mnoge svemirske agencije posvjetile su se istraživanju efekata radijacije u svemiru, a NASA namjerava da pošalje čovjeka na misiju na Mars 2030. godine, dok Kina namjerava da ih prestigne u toj namjeri i izvede nezavisnu misiju 2020. godine.

Komentari: 0

Novi komentar